Comunicarea in cuplu este cheia succesului quasidestului relatiei. Ea este, de obicei, distractia si aventura care aduce in cuplu bucuria si amintirile, dar si potentialele conflicte. De aceea, este important sa cunoastem cel mai bun mod de a comunica in cuplu. Iata cateva lucruri despre cum sa comunicati in cuplu pentru educatia, securitatea si rezilienta emotionala, si care sa va conduca spre rezultatul dorit.

1. Estimati reciprocile nevoi și cerinte

Cel mai important element al unei bune comunicari in cuplu este respectarea reciprocitatii nevoilor. Fiecare partener trebuie sa inteleaga si sa respecte nevoile celuilalt. In acest sens, nu doar șeful familiei ar trebui sa ia decizii, ci fiecare ar trebui sa isi asume responsabilitatea deciziilor in cuplu.

Atunci cand comunicati, asigurati-va ca atat timp cat ii respectati reciproc nevoile, situatia va fi oportuna pentru cei doi parteneri. Asadar, ar trebui sa discutati despre cum sa ajungeti la o rezolvare comuna, acceptand ambii puncte de vedere.

2. Urmariti sentimentele

Sentimentele și trăirile sunt esentiale in orice relatie, de aceea este important ca fiecare din parteneri sa poata sa exprime ceea ce simte. De asemenea, trebuie sa asculte si sa accepte sentimentele celuilalt. Prin incurajarea unei comunicari directe si oneste, se va crea o relatie puternica si sanatoasa.

Partenerii ar trebui sa observe și sa stabilizeze climatul emotional al relatiei, punand intrebari atunci cand sunt tensionate si oferind sprijin emotional neconditionat si empatie fata de cele traite de celalalt. Activitatea de a urmari sentimentele celuilalt reprezinta o comunicare pozitiva care va creste increderea si intelegerea dintre cei doi parteneri.

3. Ajutati-va sa va recuperati frustrarile

Frustrarile presupune ca partenerii sa comunice despre ce simt si sa identifice actiunile extreme care intervin atunci cand trăirile intense nu pot fi exprimate. Cele două persoane implicate au nevoie sa se cunoasca si sa se ajute reciproc sa faca fata frustrarilor, izoland comportamentele neplacute, folosirea vocii si nivelul tensiunii.

Uneori, anumite situatii sunt greu de acceptat, deci partenerii ar trebuie sa se ajute reciproc sa isi accepte sentimentele si sa le gestioneze plans prin intermediul altor sentimente pozitive. De exemplu, prin a oferi un prieten bun, a oferi sprijin emotional, a impartasi experiente pozitive, etc.

4. Utilizati limbajul non-verbal

Un prim pas in comunicarea non-verbala ar fi sa observati postura utilizata de fiecare in parte si limbajul facial cu care unul exprima sentimentele. Daca partenerul isi schimba pozitia sau nu are nici un control emotional, aceste sentimente vor fi usor de identificat, astfel incat partenerul sa poata sa intervina imediat inainte ca situatia sa scape de sub control.

De asemenea, partenerii ar trebuie sa isi acorde atentie si semnalelor si a gesturilor partenerului, sa creada si sa inteleaga ceea ce este spus prin melodia vocii si nu numai prin cuvintele vocalizate.

5. Utilizati „timing-ul“ si „tonul” corespunzator

O comunicare corecta are nevoie si de controlul momentului și abordarii subiectului. Inainte de a comunica in cuplu, este important sa se determine daca e necesar sa fie abordat in acelasi moment sau mai tarziu si daca partenerul pregatit sa ii asculte.

De asemenea, un factor deosebit de important in comunicare este tonul. Partenerii ar trebui sa isi asculte intotdeauna vociile si sa modereze tonul acestora pentru a preveni un flux de energie negativa.

6. Utilizati „feedback”

Atunci cand sunt implicati doi parteneri in discutie, trebuie sa existe o schimbare a perspectivelor – unul sa vorbeasca si celalalt sa asculte. Au nevoie sa ii ajute reciproc sa stea alaturi si sa se implice pe masura ce partenerul se deschide și discuta despre subiectele importante. Angajamentul este vital pentru a se mentine pozitivitatea si respectul in relatie.

Feedback-ul oferit cu intelepciune si respect va permite construirea unei relatii sanatoase. Un partener poate ajuta si pe celalalt sa isi controleze furia si sa vorbeasca deschis si onest despre ceea ce simte si ce ii preocupa.

7. Creati o portiune de timp special pentru cuplu

Un alt punct important in comunicarea in cuplu il reprezinta momentele dedicate cuplului. Aceste momente ar trebui sa fie animate, relaxante si amuzante si ar trebui sa favorizeze comunicarea si sa ii indrume pe cei doi parteneri sa depaseasca provocarile din viata cotidiana.

Cele mai puternice momente ale grupului de comunicare ofera cei doi parteneri timpul necesar pentru a stabili si frustrarile emotionale sau pentru a discuta cele mai profunde sentimente si temeri fara teama de distrugerea relatiei.

8. Utilizati și conferiti sprijin

Sprijinul reprezinta unul dintre cele mai importante elemente ale satisfactiei in cuplu. Cel mai important mod prin care partenerii pot oferi sprijin poate fi prin cuvintele, tactilul sau chiar simpla prezenta și simpatie. Diferentele constructive izvorasc din energia pozitiva care este creata in momente mai tumultoase ale unei relatii de cuplu.

Atunci cand concentrarea se muta pe ceea ce este important pentru celalalt, problemele vor diminua, iar partenerii vor simti ca respira. Invatand modul de oferire al sprijinului in acest fel va permite sa transformati tensiunile negative de frustrari in elemente pozitive care sa ii conduca spre puncte comune bazate pe comunicare.

9. Plantati seminte de educatie

Cel mai eficient mod de comunicare il reprezinta modelarea comportamentului. Este important ca fiecare partener sa isi foloseasca vointa pentru a fi un pionier si sa educe ideea de imperfectiune in cadrul relatiei.