Alpinistii utilitari sunt oameni specializati care se ocupa de munca grea la inaltime. Acestia ofera servicii specializate pe scara larga, atat intravilan, cat si extravilan. Provoaca o experienta unica si folosesc o varietate de tehnologii si echipamente in munca lor. Acest articol discuta in detaliu ceea ce face echipa de alpinisti utilitari si tipurile de servicii pe care le ofera.

Primul lucru pe care trebuie sa-l stii despre alpinistii utilitari este ca aceasta profesie a evoluat si s-a diversificat. In prezent, specialistii acestei industrii ofera un spectru larg de servicii specializate, chiar si in locurile in care accesul se poate face doar cu bicicleta sau transportul public. Echipa alpinisti utilitari este formata dintr-un personal bine instruit si experimentat, dotat cu un echipament si tehnologii specializate, care se ocupa de activitati dificile si periculoase la inaltime.

Ce se ocupa Echipa de Alpinisti Utilitari?

Serviciile pe care le ofera

Tehnologiile si echipamentele utilizate

Ce se ocupa Echipa de Alpinisti Utilitari?

Alpinistii utilitari intervin in situatii complexe si periculoase, practicand trasee verticale, in scopul instalarii, revizuirii sau repararii diverselor echipamente montate pe fatadele constructiilor. Echipa consta dintr-un numar variabil de membri, inclusiv alpinisti, instalatori, experti in interventii de urgenta si casier. Lucrarile de instalare care pot fi efectuate de catre echipa de alpinisti utilitari vor include: tiranti, antene radio, usi, sisteme de climatizare, scari, tubulatura, candele, sisteme de salarizare, sisteme de topire, panouri solare si structuri de lemn.

Membrii echipei sunt specializati nu doar in montarea echipamentelor, ci si in interventia de urgenta. In cazul in care se constata ca serveste la adresa, acestia pot fi necesari pentru extragerea persoanelor ranite sau blocate in zone inalte sau inaccesibile. Acestia sunt instruiti si pregatiti sa intervina in astfel de situatii si sa asigure ca persoanele ranite sunt in siguranta si date in grija personalului specializat din serviciile medicale.

Servicitile pe care le ofera

Alpinistii utilitari ofera un spectru larg de servicii, care se extind in interior si exteriorul cladirilor. Aceste servicii includ, dar fara a se limita la:

 1. Montarea de antene sau cabluri: Activitatea consta atat in instalarea cablurilor cat si in alpinismul de pe fatada clădirii.

 2. Montarea de rigle si protocoale: Si aceasta activitate presupune instalarea de rigle si contentii la inaltime, cat si verificarea unor protocoale.

 3. Reamenajarea cladirilor vechi: Acesta activitate nu presupune doar alpinism, ci si montarea de marmura pe fatadeavechi.

 4. Verificarea constructiilor verticale: Expertii au la indemana echipamente specializate, necesare pentru identificarea problemelor de structura sau instalare in cadrul constructiilor.

 5. Mentenanta si reparare: Problemele legat de protocoalele asternute la inaltime, se pot detecta prin acest procedeu si restaurarea acestora.

 6. Curatarea fatadelor de sticla: O activitate care presupune utilizarea tehnologiei de profesional pentru a curata fatadele avariate sau murdare.

 7. Interventia de urgenta: Daca este cazul, echipa de alpinisti utilitari este pregatita sa intervina in activitatea de urgenta pentru salvarea persoanelor aflate la inaltime.

Tehnologiile si echipamentele utilizate

In vederea executarii activitatilor amintite mai sus, alpinistii utilitari folosesc o varietata de echipamente si tehnologii specializate. Echipamentele folosite includ:

 1. Echipament de protectie individuala, cum ar fi masti de protectie, salopete, manusi sau cizme de alpinism.

 2. Echipament de lant, precum sisteme de theze si lanturi din otel.

 3. Echipamente portabile, inclusiv echipamente de comunicare si telefoane, necesare pentru comunicarea intre mai multi membri sau cu sediul.

 4. Echipamente tehnice, cum ar fi ceasuri de inaltimi, echipamente de geo-lucru sau calce portabile.

 5. Tehnologii de prindere, precum pin-uri de asamblare, ancore antifoc sau cabluri antifoc.

 6. Echipamente de autosalvare, cum ar fi paramoane si coarda asemanatoare cu corda uzuala.

Alpinistii utilitari sunt adesea instruiti in manevrarea acestor echipamente specialiste si vote practica de intretinere a acestora.

Alpinistii utilitari au un rol semnificativ in echipa de intretinere, montare sau reparatii de cladiri de orice dimensiune, indiferent de conditiile dificile in care se afla. Acestia au o inima curajoasa si o pregatire extensiva, care ii ajuta sa execute activitatea la inaltime, calificandu-i ca experti in domeniul tehnic si responsabilitatea lor. Alpinistii utilitari folosesc o gama variata de tehnologii si echipamente specializate, in scopul efectuarii instalarilor sau repararilor complexe, unele dintre ele preluand chiar si interventii de urgenta.