Covoarele orientale au fascinat milioane de oameni prin estetica si misterul lor vesnic variat. Acestea sunt create pe baza unor noi concepte, povestind despre legaturile dintre vechile culturi si moderna arta textila. In aceasta lucrare ne vom focaliza pe covoarele orientale, vom incerca sa descoperim semnificatiile traditionale si simbolistica lor si vom dezvalui ce le face sa fie atat de pretuite in zilele noastre.

Ce sunt covoarele orientale?

Covoarele orientale sunt o forma complexa si diversa de arta a confectionatii care se produce in tarile din Orientul Mijlociu si Orientul Apropiat de mii de ani. Acestea sunt produse din fire naturale, cum ar fi matasea si lana, iar designul furnizeaza, de obicei, ornamente florale si linii complicante. Inspirate din traditia locala si arta florala, covoarele confectionate ofera nuante vibrante care capteaza atentia vizuala si distinctie.

Ce simbolistica ascund covoarele orientale?

Covoarele orientale au fost, in mod traditional, un simbol important pentru cultura locala si in general, s-a considerat ca simbolizeaza influenta divina asupra existentei umane. De-a lungul timpului, covoarele au raspandit mesaje profunde care se purtau de-a lungul generatiilor si raman in memoria lor. Mai mult, aceste obiecte de arta mai contineau si simboluri astrologice, elemente principale din proverbe, sau semne din culte antice sau chiar motto-uri pentru anumite familii regale. Un alt simbol ascuns indesignurile covoarelor orientale este acela al abundentei si prosperitatii.

De ce sunt pretuite covoarele orientale?

Statutul covoarelor orientale ca obiect al artelor textile si simboluri mitologice din secolele trecute se pastreaza in zilele noastre. Aceste obiecte de arta pot fi cumparate si admirate in intreaga lume si isi conserveaza vechile semnificatii pentru a ilustra legaturile culturale si conexiunile interumane. Mai mult, covoarelle au trecut testul timpului si sunt considerate a fi cele mai nobile creatii textile ale Orientului.

Covoarele orientale sunt apreciate si recunoscute pentru calitatea lor. Acestea sunt produce de catre creatori de renume mondial care creeaza unele dintre cele mai frumoase covoare cu design-uri complexe si ornamentalism bogat. In plus fata de designul lor, covoarele sunt durabile si produse dintr-o maniera impecabila.

Cum sa alegi covoare orientale?

Achizitionarea unor covoare orientale este un proces care necesita multa atentie. Cand cumparati covoare, este bine sa tineti cont de urmatoarele factori:

  1. Unele dintre cele mai renumite covoare orientale sunt adesea create din matase de calitate superioara si, uneori, chiar si fire bine jucate;

  2. Calitatea firelor si pastrarea designului sunt doua aspecte critice, mai ales pentru covoarele mai vechi, cum ar fi cele persane, turcesti sau din Azerbaidjan;

  3. Aceste covoare sunt deseori produse in regiuni sau tari specifice si au diferite simbolistici;

  4. Se recomanda sa cumparati covoare feudale sau chiar vintage, deoarece producerea lor a necesitat mult timp si cunostinte si au un farmec vesnic;

  5. Dimensiunile si greutatea covoarelor pot fi alte criterii in alegerea lor;

  6. Pentru a nu pierde din calitatea covoarelor, stele de calcat se utilizeaza deseori, care sa ajute la densificationa firelor.

Intretinerea covoarelor orientale

Pentru a prelungi durata de viata a covoarelor orientale, este important sa intretineti regulat aceste obiecte. De exemplu, se recomanda spalarea lor la temperaturi scazute deoarece matasea poate fi deformata de caldura. Pentru curatare, se va presara praf pe covoare si se vor aspira sau se va indeparta praful cu ajutorul unui betisor sau perie. Se pot curata si zona din jurul covoarelor cu un uscator de par. De asemenea, intretinerea acestora nu necesita detergenti, deoarece acestea sunt realizate din tesaturi fine. Un alt sfat pentru intretinerea covoarelor orientale este sa le curatati si le intindeti, ori de cate ori este posibil.

Covoarele orientale au fost si inca sunt renumite pentru simbolistica, estetica si durabilitatea lor vesnica. Ele servesc drept glie intre trecut si prezent, avand o istorie impresionanta si siluete care poarta cu ele legendele unei culturi bogate in simbolistica si arta. Aceste covoare, create cu simt artistic, pun in valoare receptivitatea culturala si intelepciunea stramosilor nostri. Deoarece covoarele orietale se cumpara si se pastreaza in cunoasterea lor de mii de ani, reprezinta una dintre cele mai curate surse de securitate a unei culturi vechi si misterioase.