Dieta antiinflamatoare este o modalitate excelentă de a aborda o abordare integrată a sănătății și a trăi un stil de viață sănătos. Această dietă se concentrează pe limitarea inflamării cauzate de alimente și a guverna zilele mai sănătoase ale corpului uman. Consumul alimentelor cu proprietăți antiinflamatorii și vitaminele și mineralele asociate acestora ne sunt necesare pentru a ne menține starea generală de sănătate și buna funcționare a organelor interne. Efectele benefice ale unei diete antiinflamatorii pot fi văzute în tratarea succesului episoadele de astm, colită și alte afecțiuni cronice.

Ce este inflamația?
Inflamația este răspunsul combinat a sistemului imunitar pentru a se asigura că daunele cum ar fi celulele moarte, leziuni microscopice sau inflamații, sunt curățate. Pe măsură ce procesele de curățare avansează, semnele inflamației sunt tranzitorii și reduse: căldură, ținere și edem pe zona afectată.

Care sunt factorii care cauzează inflamații?
Inflamația este cauzată adesea de ingerarea alimentelor care conțin toxine și produc alergeni, expunerea la produse chimice toxice și stresul. Consumul de băuturi și alimente bogate în zahăr și produse alimentare prelucrate este, de asemenea, un factor determinant al inflamației.

De ce este importantă dieta antiinflamatorie?
O dietă antiinflamatoare este o modalitate ideală de a controla cum și ce mâncăm, astfel încât să ne simțim și să ne menținem un tonus bun. Acesta reduce poate proteja organismul de afecțiuni cronice, cum ar fi hipertensiunea arterială, obezitatea, sindromul metabolic și cancerul.

Cum începem o dietă antiinflamatorie?
Începeți prin limitarea tuturor alimentelor și băuturilor prelucrate și adulterate și luați în considerare următoarele:

• Restricționați consumul de zahăr și alimentele bogate în zahăr, inclusiv alimentele procesate, dulciurile și sucurile.
• Consumați produse lactate cu moderație sau evitați-le complet.
• Evitați produsele fără gluten. Unii oameni pot fi intoleranți la gluten și poate declanșa inflamația.
• Limitati alcoolul și orice produse chimice sau produse bogate in sulf.
• Consumați numai fructe și vegetale de origine organică.
• Reduceți consumul de carne roșie și considerați consumul de carne roșie câteva ori pe săptămână sau evitați-le complet.
• Consumați alimente cum ar fi pește, curcan, nuci, semințe, fasole si tofu preparate într-o varietate de moduri.

Care sunt alimentele antiinflamatoare?
• Legumele crucifere – aceasta include broccoli, varză kale și varză câmp.
• Fructele și legumele acide – cum ar fi grepfrut, lamaie, lămâie verde, căpșuni și spanac.
• Legumele din familia liliaceelor: ceapa, usturoiul, țelina, prazul.
• Fructele exotice: ananasul, avocado, mango, pepenele galben, papaya si afine.
• Fructe de padure: afine, boabe de iasca si diverse alte boabe bogate in antioxidanti
• Semințe și nuci:

  • Semințe : semințe de susan, semințe de chia, semințe de dovleac
  • Nuci: migdale, alune de pădure, alune de California și arahide.
    • Uleiuri:
    alla rana- ulei de rapiță, ulei de măsline, ulei de canola si ulei de nucă de cocos.
    • Fructe uscate – Passas și semințe de struguri
    • Condimente și ierburi – condimente precum turmeric, cayenne, cimbru, busuioc, coriandru și ierburi aromatice, cum ar fi oregano sau pătrunjel.

Alimente ce trebuie evitate pe o dieta antiinflamatorie
• Carnea procesata- asemenea mâncărurilor pregătite, mezeluri și cârnați
• Fructe uscate din magazin : nuci și semințe înconjurate de produse de ceară și câmpuri de culoare.
• Alimente și băuturi acide – sucuri acidulate, alimente și băuturi caramelizate, sucuri pentru cola și cafea.
• Alimentele bogate in grasimi saturate- carnea din carne alba și roșie, bucătăria indo-asiatice, produse de patiserie și produse de înghețată.
• Friturile si alimentele procesate
• Alimentele cu gluten
• Alcoolul

De ce este sănătos să începem o dieta antiinflamatorie?
Una dintre cele mai benefice modalități de a reduce inflamația este prin schimbarea stilului de viață, inclusiv adăugarea unor modificări la dieta și măsurile de prevenire adecvate. Adoptați regimul alimentar adecvat poate preveni sau ameliora afecțiunile cronice.