Anxietatea de separare la copii este o problema din ce in ce mai des intalnita. Aceasta stare anxioasa poate avea un efect profund asupra copiilor, asupra parintilor si chiar asupra relatiei dintre ei. Aceasta anxietate apare in general inainte de prima zi de scoala sau atunci cand copilul trebuie sa stea departe de parinti, de exemplu in vacante. S-a demonstrat ca parintii pot avea un impact major asupra anxietatii de separare, iar mai jos sunt date cateva strategii care pot fi folosite pentru a preveni anxietatea de separare si pentru a o gestiona corect.
-
Crearea de rutine constanta si familiei: Rutina ofera copiilor claritate si siguranta si ii ajuta sa simta ca sunt in siguranta. Acest lucru inseamna sa intampinati fiecare schimbare, fiecare experienta cu calm si predictibilitate. Facand acest lucru, copii percep schimbarile ca ei pot sa le faca fata si le permite parintilor sa le arate ca pot marea orice aventura.
-
Limite adecvate și constanta: Limitele sunt un element important al medierii anxietatii copiilor legate de separare. Fiecare etapa generata de copil, prin faptul ca creste, ar trebui sa fie insotita de limite mai mari, limitele devenind mai flexibile pe masura ce copiii devin mai mari. Fiecare limita ar trebui sa fie constanta si acest lucru se va dovedi extrem de util pentru copil, fiind un mod binevenit prin care parintii pot sa-l asigurae ca el este in siguranta.
-
Mentinerea unor comunicari deschise si potrivite cu varsta: Parintii trebuie sa-i incurajeze pe copii sa se deschida discutiilor si s-ar putea sa fie nevoie sa se faca folosind metode diferite pentru diferite varste si trebuie sa fie adaptate nevoilor copilului. Parintii ar trebui sa se asigure ca au un limbaj potrivit varstei si sa fie usor de inteles. Copilul se va simti confortabil si astfel va fi mai usor sa-1 ancure de noua schimbare.
-
Generarea de simpatie si grija: Parintii trebuie sa se asigure ca emanau simpatie si grija cand se concentreaza pe problemele de anxietate prezente ale copilului, fara sa utilizeze tonuri negatiste. Copiii ar trebui sa simta ca ai lor parinti sunt acolo pentru a-i sustine, si sa-i asigurae ca ai lor sentimente sunt valide si ca sunt in siguranta.
-
Explicarea schimbarii si implicatia copilului: Parintii ar trebui sa explice copilului ce anume se va intampla si sa ii ofere detalii, pentru ca aceasta se va manifesta sub forma unei schimbari. Copiii ar trebui sa fie implicati in decizii care ii intereseaza si showresponsabil sa departe de familie. Atunci cand exista implicare si decizie, copilul va sti ca ceva extraordinar poate iesi din aceasta schimbare si se va simti mai confortabil.
-
UIzarea jocului si a imaginatiei: Utilizarea imaginii si a imaginatiei poate contribui semnificativ la prevenirea anxietatii de separare. De exemplu, puteti sa decupati fotografiile familiei si sa creati impreuna cu copilul poze de album unde sa puneti toate fotografiile si sa aratati efectele pozitive ale schimbarii pe care o veti face impreuna.
-
Simpla prezenta a parintilor: Fizica si prezenta unui parinte sunt esentiale, motivul principal fiind de a arata ca ei sunt alaturi de copil. Stimularea incepe cand parintele poate sa ramana si sa-l ajute sa se adapteze. Copilul va sti ca parintele intelege ca el trrebuie sa stea singur impreuna cu alti copii si se va simti in siguranta.
-
Dormitul separarea seara sau atunci cand copilul se pregateste sa stea departe: Parintii isi pot pregati copiii pentru dorimul in afara casei. Acest lucru se poate face prin a face drumuri de nopti scurte si prin a simula ca ambilor parinti se afla in aceeasi camera chiar daca de fapt nu se afla acolo. Acest lucru ii va face imediat pe copii sa se simta mai confortabil si le va da o mai mare siguranta a faptului ca au prezenta ambilor parinti.
-
Planificarea unor activitati distractive: Planificarea de activitati pentru copil poate face schimbarea mai usoara. Acestea ar trebui sa includa distractii si jocuri, spre exemplu, sa asculte muzica, sa deseneze, sa se joace cu jucarii sau sa alerge inainte de somn. Aceste activitati isi pot folosi imagiantia si astfel se poate concentra mai bine pe noua schimbare.
-
Dezvoltarea unei relatii bazerada pe incredere cu copilul tau: In sfarsit, este esential sa se dezvolte o relatie bazata pe incredere intre parinti si copii. Copii trebuie sa inteleaga ca parintii lor ii iubesc si ii sustin si isi protejeaza. Aceasta conexiune este esentiala si are un rol important in abordarea anxietatii de separare.
Anxietatea de separare la copii poate crea multe provocari credentialor in solutia parintilor anxietatii legate de separarea copiilor lor. Cu toate acestea, daca parintii iau in considerare sfaturile si strategiile prezentate mai sus si se focalizeaza pe a crea o relatie bazata pe incredere si pe a fi alaturi de copii lor, ei pot transforma schimbarile asociate cu anxietatea de separare in experiente pozitive pentru toata lumea.