Comunicarea cu fiica ta adolescenta poate fi uneori un lucru dificil de realizat. Acum ca ea si-a inceput calatoria prin anii adolescentei, au aparut si unele confuzii si schimbari atat pentru dumneavoastra, cat si pentru ea. Exista cateva sfaturi esentiale care iti vor ajuta sa pastrezi o relatie frumoasa si bogata intre tine si fiica ta adolescenta, si sa va bucure pe amandoi pe tot parcursul acestei calatorii.

  1. Construieste o legatura emotionala

Cu totii stim ca adolescenta poate fi o calatorie dificila. Chiar si asa, majoritatea parintilor si a copiilor recunosc nevoia de conexiune emotionala, iar satisfacerea acestei nevoi poate face diferenta. Cu cat va simtiti mai apropiati si mai legati unul de celalalt in pofida situatiilor dificile, cu atat relatia dintre dvs. si fiica ta va fi mai stabila si mai echilibrata.

  1. Fii prezenta pentru fiica ta

Odata ce fiica dumneavoastra intra in anii adolescentei, ar trebui sa-i acorzi si mai multa atentie. Este extrem de important sa acknowledge ce anume simte ea si sa fii prezenta pentru ea in cazul în care are nevoie sa vorbeasca despre ceva care se intampla in viata ei. Acest lucru poate fi foarte important pentru ea si poate contribui la pastrarea unei relatii intime si puternice.

  1. Asculta-ti fiica si comunica cu ea

Ascultarea este esentiala pentru a construi o relatie frumoasa intre parinti si fiice adolescente. Cand se refera la comunicare, acesta nu este un lucru care sa se rezume doar la vorbit. Este foarte important sa asculti adanc si sa ramai prezenta pentru fiica ta. Incercati sa intelegeti partea ei si incercati sa va puneti in pielea ei cand vorbeste, astfel incat sa puteti intelege mai bine ceea ce simte si ce are ea nevoie. Aceasta ar putea fi cea mai importanta etapa in a va construi o relatie frumoasa si durabila.

  1. Gaseste-ti un limbaj comun

Exista momente in care fiica ta va avea nevoie sa poarte discutii dificile. Si tu ai nevoie sa-ti faci auzit mesajul intr-un mod eficient si fara a ranii sentimentele unei adolescente. Cu totii simtim ca imbatranim cand vine vorba de limbajul tehnologic sau copilaros („9lea” sau „ce un lucru cool”) al adolescentei, si ca este greu sa intelegem ceea ce vrem sa spunem tinerii. Insa, este extrem de important sa gasiti un limbaj comun si sa aveti o limba in comun.

  1. Implica-te

Un alt lucru important pentru a construi o relatie stransa cu fiica ta adolescenta este sa te integrezi in ea si in viata ei. Nu doar ca ar trebui sa fii prezenta si sa-i oferi suport, dar incearca sa te implici si sa te interesezi pentru interesele si hobby-urile sale. Arata-i ca esti interesat de prietenii ei si de principiile sale si chiar sa iesiti impreuna. Implicandu-va in viata ei, ii oferiti si dumneavoastra, si fiicei dumneavoastra o experienta memorabila.

  1. Gaseste momente de a incinge jocuri

Este foarte important sa faceti lucruri amuzante impreuna. Incarcati-va cu o perspectiva light-hearted si bucurati-va impreuna de momentele pe care le petreceti. Exista o multime de jocuri simple si la indemana pe care le puteti incerca, cum ar fi sa jucati jocuri de societate, sa va bucurati de muzica sau sa faceti alte activitati amuzante. Acestea vor ajuta la construirea relatiei dintre voi si ar putea chiar sa contribuie la depasirea situatiilor dificile.

  1. Nu uita sa-ti rasfeti fiica

Cu totii stim ca adolescenta poate aduce schimbari dramatice asupra familiei, cu toate acestea, nu trebuie sa uitati sa-i dati fiicei dumneavoastra acei momente de rasfat de care are nevoie si de care se bucura. Aceste mici gesturi conteaza si pot face o diferenta mare, nu doar in felul cum intelegeti unul pe celalalt, ci si in lesnirea trecerii prin perioadele grele ale acestei calatorii.

  1. Permite-i sa greseasca

Este foarte important sa intelegem un lucru: si parintii greseaza nu numai copiii! Cu toate acestea, este foarte important sa dam fiicei noastre adolescente permissiunea de a-si face propriile greseli si de a invata din acestea. Invatarea de pe cont propriu despre rezolvarea situatiilor ei este importanta, iar voi ca parinti trebuie sa va asigurati ca fiica dumneavoastra are pe cineva pe care sa se bazeze pentru indrumare si intelegere cand considera calea gresita.

  1. Demonstreaza-i afectiunea

Prin corespondenta dintre parinti si adolescenta, este foarte important sa oferiti fiicei dumneavoastra ceea ce aveti de oferit. Fiica dumneavoastra adolescenta isi va simti iubirea in doua moduri foarte importante: prin comunicare si prin actiuni. Acum ca ea si-a inceput perioada de adolescenta, ar trebui sa acorzi mai multa atentie actelor tale si sa spui mai des cuvinte calde si iubitoare si sa gestionezi situatia rautacioasa.

  1. Incurajeaza-ti fiica

Viata adolescentei este plina de obstacole si incertitudini, si acestea pot avea un impact negativ asupra comportamentului ei. Este important sa va incurajati fiica in moduri neconventionale: oferiti-i-va sustinerea in momentele fragile si informati-i-va despre succesul ei. Incurajarea poate fi un lucru foarte important pentru fiica dumneavoastra, iar dumneavoastra, ca parinte, puteti face acest lucru cu usurinta.

Comunicarea cu fiica adolescenta poate fi destul de dificila deoarece ea trece printr-o perioada emotionala foarte solicitanta. Cu toate acestea, acestea sunt cateva sfaturi esentiale care v-ar putea ajuta sa va bucurati si sa va intelegeti mai bine pe tot parcursul acestei calatorii.