Sapunul este un produs utilizat de secole pentru a ne curata corpul si a ne proteja impotriva germenilor si a altor bacterii nocive. Desi comercializat in diverse variante, sapunul de casa reprezinta cea mai buna optiune deoarece se poate prepara in cateva ore si este mult mai natural si mai sigur.

Iata cum sa prepari propriul sapun de casa pentru a fi sigur ca vei obtine produsul potrivit sanatatii tale.

Pasul 1: Alege ingredientele

Exista mai multe tipuri de uleiuri vegetale folosite pentru prepararea sapunului de casa, fiecare fiind special pentru diferite tipuri de piele si tipuri de sapun. Uleiul de masline, ceara de albine si untul de cacao sunt printre cele mai populare, totusi, fiecare tip are un textura, aroma si proprietati diferite. Uleiul de susan sau masline are proprietati emoliente excelente, ceea ce inseamna ca hidrateaza si catifeleaza pielea. Uleiul de cocos ofera sapunului un spumoscu si parfum natural, iar maslinele ofera dosului puternic al sapunului de casa.

• Ulei de masline
• Ulei de cocos
• Ulei de susan
• Ceara de albine
• Unt de cacao
• Ulei de jojoba
• Ulei de ricin
• Ulei de migdale dulci
• Ulei de germeni de grau

Pasul 2: Opteaza pentru lasa soda caustica

Sare sau lasa caustica este un element cheie in prepararea sapunului, aceasta fiind responsabila pentru transformarea uleiului in sapun. Recomandat este sa folositi lasa caustica grad KOH (hidroxid de potasiu). Distribuita ca un praf alb, sarea caustica se dizolva in apa si se combina cu uleiul pentru a forma sapunul.

Pentru un sapun mai bland, mergeti pe o versiune mai mica a lasei caustice si, pentru unul mai dur, folositi o versiune mai mare. Daca doriti, se poate folosi apa deionizata pentru a reduce gustul de saruri sau arome neplacute.

Pasul 3: Adauga un parfum sau arome naturale

Inainte de a forma amestecul de sapun, puteti adauga arome sau parfumuri naturale. Uleiurile esentiale si parfumurile specifice sunt perfecte pentru dorintele voastre aroma. Este indicat sa folositi numai produse naturale, deoarece parfumurile de sinteza pot fi iritante.

Puteti folosi orice ingredient preferati, de la plante lavanda la mirt, de la oregano la lemongrass, in functie de ceea ce preferati. Scapa si aroma adaugata in locatia de preparare a sapunului, eliminand mirosurile nedorite sau greu de controlat.

• Ulei esential lavanda
• Ulei esential de muscata
• Ulei esential de lamaie
• Ulei esential de menta
• Ulei esential de vanilie
• Ulei esential de eucalipt

Pasul 4: Amesteca uleiurile si lasa soda caustica

Un alt pas important in prepararea propriei retete de sapun de casa este amestecarea uleiurilor si lasei caustice. In acest scop se recomanda folosirea unui blender, cum ar fi sticle blender (sau alte recipiente rezistente la caldura). Apoi, adaugati lasa caustica si amestecati bine pana cand devine o consistenta cremoasa. Verificati intotdeauna pH-ul pentru siguranta si verificati ca amestecul sa nu fie prea tare, deoarece poate irita pielea.

Pasul 5: Puneti amestecul intr-o forma si asteptati

Dupa ce amestecul de sapun este pregatit, pune-l intr-o forma (de preferat din silicon) si asteapta sa se solidifice. Acest lucru poate dura cateva ore, totusi, in functie de forma, acest proces poate dura chiar si cateva zile. Dupa ce sapunul este solidificat, indepartati-l cu grija din forma si transferati-l intr-un loc uscat si intunecat, astfel incat sa druga multi ani.

Pasul 6: Verifica intotdeauna pH-ul

Dupa ce sapunul acasa este pregatit pentru utilizare, este indicat sa se verifice pH-ul pentru a se asigura ca este bun si pielea ta are tot ceea ce are nevoie pentru a fi curatata in profunzime, fara a fi iritata. Excursia pH-ului poate fi efectuata prin cateva metode diferite, de la luarea unei probe de demineralizare si masurarea cu ajutorul unui instrument precum o sursa. Acest pas va asigura ca textura, aroma si PH-ul sapunului facut de tine acasa sunt perfecte pentru nevoile tale.

Prepararea sapunului acasa necesita un pic de cunostinte si experienta, insa rezultatul poate fi niste produse naturale, fermecatoare si extrem de benefice pieleii. Cu materiile prime potrivite si un pic de creativitate, puteti incepe propria productie de sapun de casa in doar cateva ore. In plus, folosind aceasta metoda puteti alege propiile materii prime si proprietati parfumate pentru a obtine un produs special si chiar unic.