Convulsiile febrile la copii sunt o afectiune frecventa, intalnindu-se la 8-10% din copiii cu varste cuprinse intre 6 luni si 5 ani. Cunoscute, de asemenea, sub denumirea de convulsii febrile agere sau „febra micutului”, acestea sunt destul de de temutare pentru parinti, getand astfel, adesea, o stare intensa de panica. Acest tip de convulsii se manifesta pe fondul unei infectii virale sau bacteriene, sau prin consumul de medicamente, cum ar fi antipireticele si analgezicele.
Desi de obicei inofensive, acestea sunt adesea destul de socante si pot fi sesizate sub forma de muscaturi a limbii, contractii musculare, palmele si talpile care devin albastre, si vaicareala intensa. Acest articol va detalia modul in care sunt recunoscute convulsiile febrile la copii, ce cauzeaza acestea si cum acestea pot fi tratate.
Ce sunt Convulsiile Febrile la Copii
Convulsiile febrile la copii sunt o afectiune relativ frecventa ce apare atunci cand temperatura corpului unei persoane este excesiv de ridicata. Convulsiile sunt adesea la fel de inofensive si trec de la sine la scurt timp, fara nicio interventie medicala. Aproximativ 70 – 80% din copiii intre 6 luni si 5 ani vor prezenta cel putin o convulsie febrila, chiar daca aceasta nu necesita adesea tratament medical.
Cauze
Principala cauza a convulsiilor febrile la copii este o infectie, de regula cu un virus organismului. Convulsiile febrile pot, de asemenea, sa apara si dupa administrarea de medicamente precum antipireticele sau analgezicele. Cresterea brusca a temperaturii prin termometru poate fi, de asemenea, o cauza a convulsiilor febrile, prezenta acestui efect fiind in special in randul bebelusilor sub doi ani.
Simptome
Aparenta si severitatea simptomelor asociate unei convulsii febrile pot varia in functie de agea si a conditiilor personale ale copilului. Iata cateva simptome comune al convulsiilor febrile la copii:
• Palmele si talpile care devin albastre in culoare
• Reprize scurte de plans si vaicareala intensa
• Contractii musculare
• Muscaturi in limba, sau stranutul in cazul bebelusilor
• Jena si/sau pierderea cunostintei
• Pierderea controlului de vezica si/sau vezica
• Skenandere
Diagnostic
Un doctor poate diagnostica daca copilul sufera de convulsii febrile prin masurarea temperaturii corpului si analizarea simptomelor. In cazul in care temperatura este ridicata si copilul prezinta semne fizice, cum ar fi palmele usor albastre, muscaturi in limba, vaicareala intensa, sau convulsii generalizate, sunt indicii convingatoare ca copilul poate avea febra.
Tratament
Cel mai bun tratament pentru a preveni sau limita manifestarea convulsiilor febrile este administrarea de medicamente antipiretice, cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul. Acestea ajuta la scaderea temperaturii corpului pacientului, si permit astfel prevenirea aparitiei simptomelor. Este, de asemenea, important sa se asigure ca copilul bea mult lichide pentru a evita deshidratarea si dezvoltarea febrei.
In cazul in care copilul tau prezinta simptome ale convulsiilor febrile, se recomanda consultarea medicala. Un doctor poate oferii mai multe informatii despre simptomele pe care trebuie sa le sesizezi, cum sa tratezi convulsiile acasa si ce alte actiuni trebuie luate.
Riscuri si Complicatii
Complicatiile asociate convulsiilor febrile sunt rare, si majoritatea copiilor se simt bine in scurt timp dupa ce au trecut prin aceasta afectiune. Unii copii pot dezvolta, totusi, complicatii post-convulsii febrile. Acestea includ disfunctii cognitive si tulburari cu caracter permanent. Aceste complicatii se concentreaza atat asupra membrilor superiori cat si a membrilor inferiori ai corpului.
Cum de a Preveni Convulsiile Febrile la Copii
In general, nu exista modalitatea de a preveni aparitia convulsiilor febrile. Cum exista riscul ca acestea sa apara, se recomanda ca parintii sa monitorizeze constant temperatura corpului copilului si sa previn raspandirea bolilor infecţioase, cum ar fi febra Rece, influenza si altele de acest gen.
Consultarea unui medic este, de asemenea, necesara in caz in care copilul prezinta simptome ale convulsiilor febrile. Acest lucru este important pentru garantarea unui tratament adecvat.
Convulsiile febrile la copii sunt o afectiune relativ frecventa aparuta atunci cand temperatura corpului unei persoane este excesiv de ridicata. Acestea se manifesta prin simptome ca muscaturi in limba, contractii musculare, palmele si talpile care devin albastre, si vaicareala intensa. Desi, de obicei, inofensive, acestea pot provoca anxietate la parinti. Tratamentul poate include administrarea de medicamente antipiretice, precum ibuprofenul si paracetamolul. Consultarea medicala devine obligatorie in cazul in care copilul prezinta simptome ale convulsiilor febrile.