Avortul spontan (sau pierderea sarcinii) poate fi un lucru incercat sau devastator atunci cand te afecteaza. Din fericire, exista mai multe moduri in care puteti trece prin acest lucru si puteti obtine suportul de care aveti nevoie pentru a va ajuta sa va simtiti mai bine. Urmatoarele sfaturi sunt menite sa va ajute sa incepeti procesul de vindecare dupa ce ati avut un avort spontan.

Cum sa Supravietuiesti unui Avort Spontan

Avortul spontan poate fi o experienta traumatizanta pentru fiecare persoana care trece prin asta. Fie ca te afli in etapa in care ai fi putut sa intampini copilul tau, sau daca treci prin aceasta experienta in termenii unui avort spontan devreme, exista cateva sfaturi si strategii care te vor ajuta sa treci prin aceasta experienta.

I. Intelege ce se intampla

Primul pas catre vindecare este sa iti intelegi sentimentele si sa ai empathy pentru tine insuti. Indiferent de situatia ta, e normal sa simti tristete, vinovatie, indoiala si stres ca urmare a pierderii sarcinii. Citeste despre simptomele de deces fetal si despre ce se poate intampla inainte si dupa un avort spontan. Aceste informatii iti vor oferi perspective si te vor ajuta sa fii pregatit pentru orice senzatii si situatii neprevazute.

II. Ofera-ti Permisie sa Simti

Un avort spontan poate fi o experienta devastatoare si multe dintre sentimentele care apar sunt normale. Acestea pot varia de la tristete la furie, indoiala sau vinovatie. A persista sentimentele pe care le simti va necesita multa atentie si oferire permisiune de a simti ce simti. Intelege ca sentimentele tale sunt valide si ca un astfel de eveniment poate avea efecte emotionale pozitive sau negative pe termen lung.

III. Iti Certi de a Ajuta

Dupa ce simti ce simti, cauta ajutorul unui profesionist care va sti cum sa te aline. Acest lucru se poate realiza prin participarea la terapie individuala sau scoala grupurilor de sustinere, in locuri precum centrele de doliu pentru avort spontan. Cere si ajutorul familiei si prietenilor tale. Exista sanse bune ca fiecare din ei sa fi trecut prin ceva similar si pot fi acolo pentru a te sustine, a te asculta si a te sustine.

IV. Ecranezi Social Media

In acest stadiu, discutiile despre sarcina si bebelusi sau fotografiile cu bebelusi ar putea sa te determine sa simti mai rau. Daca confirmarea unei sarcini in planmedia sociala reaminteste de experienta ta, ia masuri precum sa te deconectezi temporar de conturile tale de social media si sa te orientezi spre subiecte care sa te faca sa te simti bine. Mesajele cu urari pozitive iti pot oferi caldura ca sa treci prin experienta.

V. Participarea la Activity-uri Pozitive

Distragerea atentiei in moduri pozitive poate ajuta in timpul in care se confrunta cu sentimentele de pierdere la avort spontan. Limiteaza stresul si ies la plimbari regulate, planifica vacante sau joaca sport in interior sau in aer liber. Participa la activitati sau hobbyuri pozitive care te vor pune mai mult in contact cu lumea si sauaide sa treci prin experienta.

VI. Creeaza Reguli Sanatoase

Creeaza reguli sanatoase pentru a te ajuta pe tine insuti sa faci fata presiunilor care pot aparea prin avort spontan. Acest lucru inseamna indulgenta de sine: fa exercitii regulate, mananca sanatos si incearca sa dormi suficient. Fii constient de ceea ce te face sa te simti bine (cum ar fi cititul, ascultatul muzicii) si de ceea ce te face sa te simti rau (cum ar fi alcoolul sau drogurile).

VII. Intelege ce puteti sa invatati din Aceasta Experienta

Cand treci prin acelasi lucru, si chiar si dupa ce veti intelege emotiile tale, ele vor persista. Intelegerea care poate avea aceasta experienta poate veni cu beneficii. Accepta aceasta experienta si vei vedea ca ai capacitatea de a trece prin asta si de a te simti bine. Cu acesti pasi si atentie la sentimentele tale, va veti permite sa treceti prin aceasta experienta si sa incepeti procesul de vindecare.

In general, fiecare persoana trebuie sa faca cea mai buna alegere pentru ea insasi. E normal sa simti sentimente puternice si neprevazute in acest moment greu. Cu cat intelegi sentimentele mai bine, cu atat poti trece cu brio prin aceasta experienta. Va rugam sa nu ezitati sa cereti ajutor si suport – exista un sprijin disponibil din partea medicilor, a familiei si a prietenilor.