Sforaitul poate fi foarte enervant, dar, din nefericire, poate fi si periculos. Aceasta manifestare sonora poate afecta somnul si, implicit, starea de sanatate. In plus, sforaitul poate fi un motiv de stres crescut in cuplu.

Iata cateva motive pentru care sforaitul poate fi periculos, incluzand consecintele sale medicale.

  1. Oboseala diurna

Sforaitul poate afecta calitatea somnului si, astfel, poate duce la oboseala cronica si oboseala diurna. In plus, lipsa somnului profund poate afecta memoria si atentia si poate face persoana mai susceptibila la boli.

  1. Depresie

Unul dintre efectele negative ale somnului de proasta calitate si staresii de oboseala poate fi depresia. Somnul poate afecta umorul, iritabilitatea si, ca urmare, poate duce la o stare de tristete profunda.

  1. Boli cardiovasculare

Oboseala cronica si somnul de proasta calitate, rezultatul unei apnei de somn sau al sforaitului, pot avea un efect negativ asupra inimii, crescand riscul de boli cardiovasculare.

  1. Diabet

Somnul de proasta calitate poate creste riscul de aparitie a diabetului zaharat. In plus, sforaitul poate incrementa riscul de diabet tip 2 si poate afecta controlul glicemiei.

  1. Cancer

Somnul insuficient poate cauza sau agrava cancerul, alaturi de alimentatia nesanatoasa si factorii genetici.

  1. Scaderea rezistentei

Oboseala cronica si somnul de proasta calitate reduc rezistenta si afecteaza sistemul imuni.

  1. Deteriorarea relatiilor

Din cauza oboselii si a iritabilitatii crescute, sforaitul poate crea dispute in cuplu sau in familie, in principal datorita unei vieti intime tulburate.

Cum se poate trata sforaitul?

Indiferent de cauza sforaitului, exista unele optiuni de tratament care pot ajuta cu reducerea acestui simptom nedorit si a efectelor sale.

  1. Schimbari de stil de viata

Schimbari de stil de viata pot echilibra nivelul de energie pe parcursul zilei si poate imbunatati calitatea somnului. Se recomanda sa se incerce reducerea cantitatii de alcool, a fumatului, a mesei copioase seara sau a unei perioade de odihna adecvate inainte de somn.

  1. Terapia CPAP

Terapia CPAP (presiune pozitiva continua in canalele respiratorii) se poate efectua in cazul unei apnei de somn. Aparatul se poate utiliza acasa sau la o clinica specializata si are rolul de a trata obstructia cailor respiratorii.

  1. Etambur

Etamburul a fost conceput pentru a trata sforaitul moderat. Acesta contribuie la deschiderea cailor respiratorii si poate ajuta, partial, la reducerea sforaitului.

  1. Injectia cu buze sau obraji

Injectia cu buze sau obraji ramane una dintre cele mai eficiente metode de tratare a sforaitului. Tehnica se poate efectua analog cu orice alte injectii cu substante speciale care amortesc muschii gurii si obrajilor.

  1. Chirurgia oro-faringiana reconstructiva

Chirurgia oro-faringiana reconstructiva reprezinta o optiune chirurgicala pentru tratarea simptomelor sforaitului. Tehnica implica reducerea tesuturilor in exces sau adaugarea unor bucle metalice in cavitatea nazala.

In concluzie, sforaitul poate fi foarte enervant si poate crea probleme si in cuplu. Dar, cel mai important, poate fi periculos pentru sanatate. Daca prezentati simptome ale apnei sau ale sforaitului prelungit, medicul specialist poate recomanda un tratament adecvat. Este important sa se urmeze indicatiile medicului in ceea ce priveste medicamentele, tratamentul si schimbarile de stil de viata efectuate.