Copiii si bunicii sunt, de multe ori, povestitorii, decoratorii si inventatorii celebritatii familiei. Relatia pe care copiii o au cu bunicii lor este una speciala, ce incepe cu multe pupici si se intareste pe parcursul anilor. Aceste relatii presupun multe schimbari atat in lumea copilului cat si in lumea bunicului. Desi uneori poate fi stresanta si provoaca nesiguranta, aceasta relatie poate fi, in acelasi timp, o experienta fantastica.

In cele ce urmeaza, vom discuta despre relatia speciala a copilului cu bunicii si cum aceasta poate ajuta in dezvoltarea copilului.

Importanta relatiei copilului cu bunicii

Relatia copilului cu bunicii poate fi una foarte importanta deoarece bunicii poate oferi copilului ceva ce parintii nu se pot: dragoste, intelegere si rabdare. Relatia dintre bunici si nepoti poate crea o legatura sau un sentiment unic, fara cuvinte, dar extrem de puternic. Acesta relatie, uneori are efecte pozitive si profunde asupra familiei.

Relatia incepe cu pupici si se intareste pe parcursul anilor

Un bunic ofera copilului o prejudecata pozitiva, copilul se simte neatent si iubit, in prezenta bunicului, deoarece un bunic va oferi copilului sprijin, dragoste si afectiune nederanjat de nimic. Acesta poate oferi intelepciune care poate fi transmisa cu rabdare si intelegere, pe masura ce copilul creste.

Este important ca relatia dintre bunici si nepoti sa inceapa chiar de la nasterea copilului si sa se intareasca pe parcursul anilor. Bunicii ar trebui sa-si consacre timpul lor nepoteilor, deoarece se poate intampla ca relatia sa nu se intareasca la fel de rapid daca bunicii vor lipsi prea mult.

Copiii pot invata valori si experiente importante de la bunicii lor

Bunicii sunt ca niste detinatori de comori, plini de minunatii gata sa le descopere copiii. Copiii pot invata istorii si intamplari fascinante despre familie si locurile unde s-au nascut bunicii (poporul lor). Altfel, pot invata operele artistilor sau poeziile bunicilor, limbi straine, cantece vechi sau schite de croitorie.

De asemenea, copiii pot fi obisnuiti cu traditiile din partea lor, invata cunoasterea unor vechi obiceiuri si deprinderea abilitatilor practice. Acest lucru le poate oferi copiilor o situatie pozitiva si un sentiment de incredere si siguranta si le va oferice o huma autonomie si sentimentul apartenentei la radacinile sale familiale.

Bunicii ii pot invata copilului sa fie mai bun

Cu un bunic in viata, copiii pot invata adevaratele valori ale vietii. Acesta le poate arata copii cum sa respecte si iubeasca, fara sa exagereze. Un bunic ii poate invata un copil sa fie generos si sa se joace frumos cu ceilalti copii, sa se imbrace corespunzator, sa se comporte civilizat si sa vorbeasca frumos.

Invatand despre gratitutine si pentru bunicii lor, copiii devin mai generosi, mai intelepti si mai responsabili. Acesta relatie ii ajuta pe copii sa invete sa-si exprime sentimentele si sa se bucure si sa se simta iubiti si speciali.

Un bunic ii poate invata copilului sa fie creativ

Unul dintre punctele cheie ale relatiei dintre un copil si bunicii lui este ca bunicii ii pot oferi oportunitatea sa exploreze si sa experimenteze lucruri noi. Aceasta poate include activitati precum dansul, inotul, desenul, cititul sau sculptura.

De asemenea, bunicii ii pot oferi copilului materiale precum materiale de arta si de lucru manual, kituri, povesti, jocuri care ii vor stimula creativitatea si imaginatia. Acest lucru va oferi copilului posibilitatea sa se exprime liber si sa descopere latura sa creativa si sa-si foloseasca imaginatia in moduri noi.

Copilul poate invata si pedepse, prin atentie si prietenie

Atunci cand bunicii se joaca cu copiii, aceia pot invata concepte si limite despre ce inseamna sa fii prietenos si dragut si ce inseamna sa faci lucruri care ar putea provoca o pedeapsa. Acelasi lucru se intampla si atunci cand copilul face un lucru gresit si bunicii ii atrag atentia prin cuvinte placute si nu prin certuri sau alte comportamente.

Atunci cand bunicii fac aceasta, copiii invata notiuni de respect si simt nevoia de a se comporta mai bine, in prezenta bunicului. Este important, de asemenea, sa inteleaga copii importanta respectului si faptul ca cei mai in varsta sunt adesea cei mai intelepti.

Un bunic poate ajuta la stima de sine si la inlaturarea anxietatii

De cele mai multe ori, bunicii sunt de nadejde atunci cand parintii nu mai pot fi. Cand se disputa parintii sau sunt ocupati sau prea epuizati ca sa faca fata nevoilor copilului, un bunic poate fi cel care ar putea sa ajute la inlaturarea stresului, anxietatii si a tristetii.

Un copil poate sa se simta iubit si sigur atunci cand se joaca cu bunicii sai, iar aceasta stare poate fi foarte benefica atunci cand copilul este stresat. Atunci cand bunicii asculta cu atentie ce are de spus copilul si ii ofera sprijinul si afectiunea lor, acesta se poate simti mai increzator in capacitatile sale si abilitatile sale de a fi multumit si de a-si conditiona vointa de a face lucrurile corecte.

Concursuri si activitati distractive cu bunicul

Un bunic poate gasi si promova jocurile si provocarile care ii pasioneaza pe indiferent care copii. Chiar si atunci cand bunicul nu are prea multi bani sau planuri, pot gasi activitati distractive attentionate si cu scopuri bune. Un bunic poate sa se joace de-a v-ati ascunselea cu copiii, sa le ofere un concurs de a face cea mai mare castel de carti sau sa se bucure de puterea magica a imaginatiei copilariei.