Greturile dimineata sunt una dintre cele mai neplacute si in acelasi timp comune senzatii. Sunt cauzate de un cocktail complicat de substante chimice, de la pastila de angajare in organism, la oboseala si stresul. Mai jos vom vorbi despre cauze, simptome si remedii pentru greturile de dimineata.

Greturile sunt o experienta neplacuta intalnita in mai multe situatii. Viata moderna aduce uneori situatii stresante, oboseala, alimentatie proasta, alcool, si le poate exacerbarea pe parcursul zilei. Pe langa asta, greturile de dimineata sunt de asemenea destul de comune. Variate cauze pot provoca aceasta senzatie neplacuta in momentul dimineatii, asa ca facem un scurt tur pentru a le lua in considerare.

Cauzele greturilor de dimineata

Exista numeroase cauze pentru care poti simti greturi in prima parte a zilei, dar cateva dintre cele mai des intalnite sunt urmatoarele:

 1. Alimentatia incorecta: Mancand alimente solide prea devreme in ziua, mai devreme decat ar trebui, poti simti greturi, mai ales cu un stomac gol.

 2. Functia de reglare a stomacului: Stomacul are capacitatea de a secreta enzime digestive ce prelungesc perioada de digestie. Cand o persoana nu se simte deloc bine in momentul dimineatii, acest proces poate fi deplasat intr-un mod anormal. In astfel, stomacul secreta mai multa aciditate, cauzand greturi.

 3. Stresul/nivelul de anxietate: Cand stresul si anxietatea se acumuleaza, pot cauza greturi de dimineata.

 4. Varsta: Copiii si persoanele in varsta sunt mai susceptibile sa prezinte greturi.

 5. Intoxicatia cu medicamente: Medicamentele pot irita stomacul si afecta modul in care oamenii absorb nutrientii, cauzand greturi.

 6. Utilizarea miscarilor corporale repetitive: Miscarile repetitive pot predispune la greturi de dimineata, mai ales atunci cand se aplica direct pe stomac.

Simptomele greturilor de dimineata

Simptomele greturilor de dimineata sunt destul de variate, si variate pot fi si intensitatea simptomelor. Cele mai intalnite simptome, printre care se numara:

• Greata;

• Dolari abdominale;

• Ameteli;

• Varsaturi;

• Respiratie schimbata;

• Letargie;

• Dureri de cap;

• Senzatie de foame;

• Sete extrema.

Remedii pentru greturile de dimineata

Din fericire, exista cativa pasi simpli pe care ii poti face pentru a reduce greturile de dimineata. Iata cele mai recomandate:

 1. Consuma numeroase lichide: Lichidele precum apa, ceaiul uscat, sucul si orice bautura hidratanta poate ajuta la relaxarea stomacului si poate ameliora greata. Se poate aplica si la persoanele care consuma medicamente, in special la cele care prezinta greata.

 2. Evita alcoolul si fumatul: Consumul de alcool si fumatul afecteaza fluxul de sange catre stomac si lasa stomacul in stare vulnerabila. Daca vrei sa te bucuri de o dimineata fara greturi, pastreaza distanta fata de acestea.

 3. Reducerea stresul si anxietatea: Automatizarea respirablelor este un mod excelent de a reduce stresul si anxietatea, ca si alte tehnici de relaxare si meditatie.

 4. Incearca sa mananci mai tarziu: Una dintre cele mai bune modalitati de a reduce greturile matinale este sa nu mananci nimic prea devreme in zi si sa astepti cateva ore pana cand stomacul sa fie pregatit sa duca la capat procesul de digestie.

 5. Exercitiile matinale: O miscare moderata inainte de micul dejun poate ajuta corpul sa se adapteze schimbari in organismul tau si te poate ajutati sa te relaxezi. Chiar daca sa te pregatesti pentru o mica alergare dimineata, in mod obisnuit, poate ajuta la reducerea greturilor matinale.

 6. Reducerea consumului de produse alimentare cu un continut ridicat de cofeina: Limiteaza consumul de produse alimentare cum ar fi cafeaua, ceaiul verde, bauturile energizante etc. Daca simti greturi, redu si mai mult consumul lor dimineata.

 7. Consuma alimente ușor de digerat: Incearca sa te concentrezi pe mese mici si mancaruri cum ar fi cereale, lapte, branza, fructe sau legume. O dieta mai blanda, mai rar, adesea cauzata in momentul dimineatii.

 8. Utilizeaza produse farmaceutice: Unele medicamente precum antacidele pot ajuta la controlul greturilor. Cu toate acestea, se recomanda consultarea medicului inainte de a le consuma, deoarece pot fi contraindicate in cazul in care interacționează cu alte medicamente.

Greturile matinale sunt una dintre cele mai frecvente experiente indiferent de sex, varsta sau regiune. Sunt cauzate de numeroase lucruri, cum ar fi alimentatia gresita, stresul, oboseala, alcoolul si multe altele.

Din fericire, exista cateva remedii pe care le poti utiliza pentru a preveni si trata greturile matinale. Sa te focusezi pe ingestia lichidelor, sa eviti alcoolul si fumatul, sa reduci stresul si sa mananci mai tarziu, sunt cateva dintre cele mai recomandate. Exista de asemenea si produse farmaceutice care pot ajuta la controlul greturilor.

In orice caz, poti avea o dimineata fara greturi atata timp cat adopti stiluri de viata sanatoase si urmezi intocmai cu stringent recomandarile medicului.