Bucătăria franceză reprezintă un stil de gătit tradiţional sau modern, care se bazează pe elemente culinare atât regionale, cât şi naţionale, constând în produse, condimente, arome şi stiluri ce variază în funcţie de region. Ea se caracterizează prin prepararea alimentelor cu o reţetă complexă şi delicată, îmbinând tehnici de gătit, respectând în mod strict marile reguli ale artelor culinare franceze.
Origini și istorie
Bucătăria franceză are o istorie cu mulţi ani, care poate fi remontată înapoi la Evul Mediu şi devenit reprezentativă în timpul perioadei Renaşterii, cu influenţe ale mai multor stiluri și tendinţe. În Evul Mediu, Franţa domina scena culinară internaţională, iar prin perioada Renaşterii, în ea a dezvoltat fostul regim gourmet. Perioada modernă a început cu Jean Anthelme Brillat-Savarin, cunoscutul gastronom francez, care a creat prima opera literară despre arta culinară scrisă în limba franceză cunoscută sub numele său La Physiologie du goût. Acesta introdusese criticile asupra stilului de pregătire al alimentelor, care uneşte acum principiul de ‘ciclare prin ingrediente’.
Profesorul Fernand Point a condus apoi un nou val de bucătari prin restaurantul său nuovo-gastronomique, care a adus multiple modificări în arta culinară franceză. Acesta devine celebrul promotor al principiului “la cuisine point” (gătitul punctual), care a devenit mai târziu un element important al bucătăriei franceze contemporane.
Principalele elemente ale bucătăriei franceze
Pentru a înţelege mai bine bucătăria franceză, principalii elemente ce o definesc sunt următoarele:
-
Condimente și arome – Se presupune că principalele sare, piper și chilipul sunt elementele inamovibile ale bucătăriei franceze, alături de alte ingrediente populare, cum ar fi muștarul, usturoiul, ierburile proaspete și condimentele. Acestea se combină adesea pentru a crea aromă bogată, care îmbogăţeşte mâncarea.
-
Varietate de ingrediente – Mâncărurile franceze sunt, de obicei, pregătite din ingrediente diverse, cum ar fi pâine, proteine, legume, ouă, fructe de mare, carne și vin. Aceste ingredinte sunt combinate in moduri diverse pentru a oferi o experienta bogata, variata si gurmet.
-
Prepararea alimentelor – Bucătării francezi folosesc stiluri de preparare alimentelor complexe, pentru a oferi preparate cu aspect și textură unice. Unele dintre aceste tehnici includ, fierberea, căratul, afumarea, sotarea, gratinantul, sotearea, îmbrăcăminarea etc.
-
Calitatea produsului – In bucătăria franceză, se acordă o atenţie deosebită calităţii produselor alimentare. Sunt selectate exclusiv produse proaspete, prospețimea lor fiind una dintre principalele caracteristici ce definește acest stil de gătit.
-
Prezentarea mâncării – Aromele sunt importante, dar un bun preparat francez trebuie, de asemenea, să arate bine. Estetica franceză joacă un rol important, mâncărurile fiind cele mai adesea servite într-o melodioasă armonie de forme, culori și arome.
Cele mai cunoscute mâncăruri franceze
Cele mai cunoscute mâncăruri ale bucătăriei franceze sunt următoarele:
-
Soupe à l’oignon – aceasta reprezinta o supă tradițională a Franței, care prezintă un amestec de ceapă și varied de ierburi și condimente, inclusiv sare și piper. Aceasta poate fi, de asemenea, condimentată cu vin alb sau sherry.
-
Boeuf bouguignon – boeuf bouguignon este o frică de vita tradiţională franceză, pregătită prin fierberea la căldură scăzută a bucăților de carne, în sos de vin, ceapă, usturoi, legume și feluri de ierburi și condimente.
-
Salade Niçoise – este un fel de salată tradiţională franceză, ce se pregătește prin amestecarea ingredientelor proaspete, reci, cum ar fi ardei gras, ton, roşii, castraveţi, ulei, ouă fierte, oțet și condimente.
-
Quiche Lorraine – quiche Lorraine reprezintă un clasic francez, fiind pregătit din aluat frantuzesc, peste care se turnă o compoziție de ouă, smântână, cascaval și făină de muștar.
-
Clafoutis aux cerises – clafoutis este un desert tradițional francez, pregătit cu făină, zahăr, lapte, ouă și, cel mai adesea, cu cireşe. Este servit cald sau la temperatura camerei.
-
Délice au chocolat – este un delicios desert traditional francez, pregătit cu ciocolată, gelatina, smântână, miere și alte ingrediente. Acesta este de obicei servit rece, cu un șnur de frisca.