Conversatiile sunt absolut esentiale pentru noi ca fiinte umane. Nu trebuie sa exageram si sa ne dorim sa devenim maestri de conversatie, dar, noi toți am dori să ne îmbunatatim abilitatile noastre conversationale. Aceste aptitudini ne pot ajuta sa ne conectam mai bine cu ceilalti, sa construim relatii durabile, sa ne facem prieteni noi si sa avem succes in cariera. 

Indiferent ce ai dori sa obtii prin imbunatatirea conversatiilor, exista o serie de tehnici si principii pe care ar trebui sa le inveti pentru a deveni mai buna in conversatii si a preveni situatiile imbarbate. Exercitiile si sugestiile prezentate mai jos sunt garantate sa te ajute sa te simti mai confortabil in conversatiile tale si sa iti permite sa te bucuri la maximum de experientele de interschimbare verbal.

I. Ce sunt abilitatile conversationale si de ce sunt importante?

Abilitatile conversationale sunt aptitudinile pe care le folosim pentru a interactiona si intimpla cu alte persoane prin intermediul cuvintelor. In timp ce se refera adesea la comunicarea verbala, interactionarea prin vorbire poate fi antrenata ca oricare alta abilitate. Ultimele cercetari au descoperit ca oamenii care sunt mai competenti in orice tip de comunicare au un nivel mai ridicat de reusita in toate domeniile din viata, inclusiv la locul de munca. Abilitatile conversationale sunt si un indicator al stilului de viata. Acestea indica stilul de interactiune, forma de exprimare si chiar nivelul de dezvoltare al unei persoane, astfel incat sunt adesea folosite pentru a evalua caracterul unei persoane.

II. Cum sa ii asculti activ si cum sa ii intelegi pe ceilalti

Buna conversatie incepe cu ascultarea activa. Ascultarea activa nu inseamna sa fim doar tacere, ci sa incercam sa intelegem si sa interactionam intr-un mod dezirabil. Primele doua parti ale ascultarii active sunt sa intelegi ceea ce spune cealalta persoana, dar si sa simti ceea ce inseamna.

A. Intelege ce spune

Pentru a intelege ceea ce spun ceilalti, incearca sa le urmaresti cu atentie cuvintele si sa identifici ceea ce spun ei. Dupa ce vorbitorul si-a terminat cuvantarea, intreaba-te despre ceea ce ai inteles si ce ai auzit. Acest lucru poate fi uneori dificil mai ales daca discutia se incinge, dar este vital sa faci asta pentru a asigura ca intelegi corect intregul mesaj al persoanei.

B. Intelege sentimentele care stau in spate

Aceasta parte a ascultarii active implica a sa ne concentram pe sentimentele si starea in care se afla celalalt, intelegeri si transmiterea simtului nostru general despre ce se intampla in conversatie. Putem sa recunoastem sentimentele si starea celuilalt afland informatii din ceea ce se numeste tonul vocii. Daca vorbitorul pare suparat sau deznadajduit, noi trebuie sa ii intelegem si sa eventual punem intrebari cu simpatie pentru a afla informatii mai precise.

III. Intrebari care deschid conversatii interesante

Intrebarile pe care le punem principalul rol in aratarea interesului nostru fata de altcineva si sunt o baza understabil in a crea o conexiune puternica. Intrebarile pot fi folosite in mod eficient pentru a discuta despre abilitati si abordari diferite si despre modul in care cream conexii mai profunde cu ceilalti. O conversatie surprinzatoare si interesanta poate sa se nasca chiar si dintr-o intrebare simpla.

A. Intrebari care pun intrebari despre pasiunile si interesele lui

Intrebarile despre pasiunile si interesele lor sunt o modalitate excelenta de a invata mai multe despre persoanele din jurul tau. Intrebarile pot fi adaptate pentru a fi impresionante sau putin mai deosebite. Este o modalitate excelenta de a deschide o conversatie si de a invata ceva noi si interesant despre un individ.

Exemple de intrebari:

  • Ce te inspira recent?
  • Care au fost ultimele tale lecturi?
  • Ce proiecte lucrezi zilele acestea?
  • Care sunt elementele preferate din ceea ce faci de-a lungul zilei?
  • Ce hobby-uri ai ceva vreme in urma?

B. Intrebari care pun intrebari despre momentele lor preferate

Cele mai bune obiceiuri mai bune sau experiente sunt o alta modalitate de a deschide ouri amuzante. Sa incepi o conversatie punand o intrebare despre o experienta sau o amintire minunata se poate dovedi un mijloc eficient de a construi conexiune.

Exemple de intrebari:

  • Care este cea mai amuzanta intamplare pe care ai trait-o?
  • Care sunt locurile tale favorite, fie din calatorii sau din zona ta?
  • Care este cea mai importanta lectie pe care ai invatat-o de-a lungul anilor?
  • Care sunt cele mai memorabile cadouri pe care le-ai primit?
  • Care sunt momentele cele mai fericite din viata ta?

III. Cum sa te pastrezi calm in situatiile imbarbate

Una dintre cele mai neplacute situatii cand vine vorba de conversatii este sa fii blocat in ceva ce pare sa nu aiba sfarsit si sa nu poti sa vorbesti despre altceva decat acea problema. Daca observi ca conversatia se incearca, este nevoie sa faci ceva pentru a calma lucrurile si pentru a schimba subiectul.

A. Foloseste fraza-cheie “A fost prea mult spus despre acest subiect, vorbim despre altceva?”

Unii oamenii s-ar simti ofensati sau chiar amenintati de o astfel de fraza. Cu toate acestea, este o modalitate excelenta de a schimba subiectul si de a pastra conversatia curgatoare. Fiecare ar trebui sa se simta respectat si, prin urmare, ar fi mai bine sa vezi daca altcineva este dispus sau nu sa treci mai departe.