Cu fiecare zi, tehnologiile moderne in industrii diverse avanseaza. Unele dintre ele sunt chiar unele care s-au nascut si au evoluat in doar cateva decenii, cum ar fi imprimantele 3D. Aceste dispozitive revolutionare au schimbat modul in care producatorii produc obiecte si modele, crescand nivelul lor de precizie si eficienta.
In acest articol vom discuta despre ce inseamna imprimantele 3D, componentele ce le alcatuiesc, ce modele sunt disponibile pe piata, cum le utilizam si ce potential au imprimantele 3D din perspectiva utilizarii lor in industria de productie.
Ce sunt imprimantele 3D?
Imprimantele 3D sunt dispozitive care utilizeaza proiectarea asistata de calculator si tehnologia de fabricatie digitala sa realizeze produse tridimensionale cu precizie mare folosind cate o multitudine de materiale cum ar fi polimeri, ciment, materiale plastifiante, metal si chiar carton. Procesul se numeste imprimare 3D sau aditive manufacturing si este extrem de precis si flexibil fata de procesele traditionale precum modelarea matritelor sau frezarea.
Imprimantele 3D au facut ca produsele sa poata fi realizate intr-o multitudine de aplicatii, cum ar fi obiecte din material plastic, modele tridimensionale, parti functionale si prototipuri din metale, fabricare pe scara larga de combustibil hibrid si chiar forme de crestere si constructii biologice.
Componentele imprimantei 3D
Aceste dispozitive formidabile sunt formate din trei componente principale, una care consta in sistemul propriu-zis al imprimantei 3D, alta care consta in software-ul CAD (Computer Aided Design) si ultima componenta este hardware-ul. Acestea sunt seturile de componente care permit imprimantelor 3D sa foloseasca o varietate de materiale si tipuri de imprimare, cum ar fi prin stratificare, topire si depunere, intalnite in marea majoritate a imprimantelor 3D disponibile pe piata.
Modele de imprimante 3D disponibile pe piata:
- Imprimante 3D FDM (Fused Deposition Modeling)
Imprimantele 3D FDM sunt, probabil, cele mai raspandite pe piata si produc obiecte tridimensionale folosind filamente plastic topite. Acestea sunt perfecte pentru prototypare rapida sau produse mici, folosind autocolante, rasini sau polimeri ABS.
- Imprimante 3D Stereolithography (SLA)
Imprimantele 3D SLA (Stereolithography) sunt si ele foarte indragite in industriile productiei, fiind foarte precise si fiabile. Acestea produc obiecte tridimensionale folosind rasini lichide printate in straturi fin formate apoi prin procesul de polimerizare cu lumina UV.
- Imprimante 3D Multijet (PolyJet)
Imprimantele MultiJet sunt imprimante 3D extrem de avansate care produc obiecte tridimensionale folosind ceea ce se numeste depunere de stropi. Aceste imprimante folosesc o substanta precum ceara topita pentru a creea modele detaliate, cu textura si culoare, in parti multiple, sau pot realize materiale flexibile cum ar fi rasini si materiale termoplastice.
Cum sa utilizam o imprimanta 3D
Datorita numarului mare de variabile asociate folosirii imprimantelor 3D, acestea vor avea nevoie de un sistem de operare adaptabil si de un software separat care sa optimizeze si sa controleze parametrii pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Procesul propriu-zis de imprimare 3D incepe cu modelarea obiectului pe calculator prin intermediul programelor CAD autorizate. Aceste programe permit proprietarului imprimantei sa creeze modele tridimensionale pe calculator care vor fi depuse sau printate ca suprafete 3D.
Urmatorul pas este pregatirea desenului pentru imprimare. Acest pas va include convertirea desenului in unul care poate fi inteles de imprimanta si trimiterea lui catre imprimanta. Odata ce desenul este trimis, posesorul imprimantei 3D poate sa aleaga materialul cu care sa faca imprimarea si sa controleze parametrii setati pentru a obtine cele mai bune rezultate.
Potentialul imprimantelor 3D
Imprimantele 3D sunt un element major al productiei digitale si rapid prototyping. Acestea au devenit solutii valoroase pentru producatorii si designerii care isi doresc modele precise, usor de modificat sau personalizat.
Produsele 3D reduc specificatiile de productie si faciliteaza comunicarea de la design, productie si pana la vanzare. Acestea permit, de asemenea, producatorilor sa foloseasca cicluri mai scurte de productie, permitandu-le sa produca, sa testeze si sa furnizeze produsele mai repede ca oricand.
Pe langa asta, produsele 3D sunt mai stricte cand vine vorba de criteriile de calitate, datorita preciziei si flexibilitatii mai mari si folosesc o multime de materiale diverse care, eventual, nu pot fi folosite prin alte metode.
Imprimantele 3D sunt dispozitive revolutionare ce au schimbat modul in care producatorii dovedesc produsele si modelele. Acestea sunt formate din trei componente principale, sistemul propriu-zis, software-ul CAD si hardware-ul, componente care permit utilizatorilor sa foloseasca o varietate de materiale si tipuri de imprimare. Pe langa asta, acestea ofera o flexibilitate si precizie extraordinara si au revolutionat productia, de la design pana la vanzare.