Lacul Titicaca este un lac navetă-like izolat din sud-vestul Munților Anzi din Peru și Bolivia. Se presupune că a fost liman pentru navigația timpurie și a servit drept un important centru de cultură înainte de colonizarea europeană. Este considerat al doilea lac ca mărime din America de Sud, pupand Lacul Maracaibo din Venezuela. 

Cu o suprafață de 8.372 kilometri pătrați, lacul Titicaca se bucură de un câmp vizual enorm, inclusiv de peșteri profunde, ape calme verzi și insule înglobate în plută. Acest tărâm paradisiac oferă o destinație atrăgătoare și unica, care mai degrabă nu se compară cu altceva – fie că localnicii spun că „totul este vechi aici” sau că „este o sursă nesecată de inspirație”.

LaculTiticaca – Capturându-i istoria și cultura

Lacul Titicaca are o istorie copleșitoare, de multe ori făcându-i pe cei care se aventurează la căutarea sa să se simtă precum călătorii în timp. Constructia spectaculoasă a Amfiteatrului Taquile și a insulei Uros sunt printre cele mai remarcabile locuri pe care le vizitați, dar arta veche, construcția de arhitectură, siturile culturale și vederea asupra limanului pot fi prețuite de localnicii și de turiști. Locuitorii regiunii au o limbă și o cultură străvechi unice, tehnologia nautică anselo-inca, precum și tradiții, ritualuri și superstiții neobișnuite.

Vizitarea Lacului Titicaca poate introduceza călătorii într-o lume a vechilor leagănuri cultureale, unde interesul de a explora transcinde dincolo de zonele urbane din Peru și Bolivia. De asemenea, există oportunități nelimitate pentru a practica activități nautice și acvatice.

Cum ajungi la Lacul Titicaca?

Dacă sunteți în orașul Cusco, Peru, aveți oportunitatea de a sări într-un zbor la Puno, capitala departamentului Puno, la malul lacului Titicaca. De aici există autobuze regulate care conectează litoralul Peruvian la malul bolivian, funcţionând ca autobuze de coastă. Există şi curse intercontinentale directe din Peru către Copacabana. Dar înainte să vă bucurați de călătoria în această regiune remarcabilă, asigurați-vă că obțineți toate permisiunile și cardurile de turist de care aveți nevoie pentru a călători între țări.

Ce puteti inota la lacul Titicaca?

Izolarea lacului Titicaca oferă visuri pentru amatorii de apă. Există multe infrastructuri de navigare către diferite insule din lac, însoțite de posibilități de scufundări și snorkeling. Unele locuri unde puteți încerca plimbări cu barca cu vâsle sunt:

Isla Taquile și Amfiteatrul Taquile: – Caracterizată de o arhitectură uimitoare, isla Taquile oferă unele dintre cele mai magice trasee de navigare și puteți ajunge și la punctul dintre lacurile Titicaca și Chucuito.

Insula Suasi: – Lacul se extinde până la această podoabă intangibilă. Însuși lacul se împrăștie cu vegetație luxuriantă, iar pe întregul perimetru sunt adesea văzute fluturi cu aripi mari, pâsări, lombrichi și mai puțin comune rățuște. Puteți parcurge traseele navigabile ce trec de insula Balea, mărițele și peșterile lacului.

Insula Uros: – O navigație destul de relaxată pe lac sugerează o controversată insulă Uros. Aceasta este o rețea de insule mișcătoare care sunt făcute din plante, care au fost radicate împreună cu sfori în unele cazuri, oferind apărare localnicilor și facilitând tehnologia de plutire folosită pentru transport. Localnicii Uros folosesc coșuri de bambus pentru a trage vasele lor de noroi în apă.

  • Isla Amantani: La mai puțin de două ore de navigare, se află insula Amantani, izolată de restul lumii. Există legături strânse între felul de a trăi vechi a comunității și tradițiile trecutului, ceea ce face o destinație preferată pentru vizitatorii care caută o explorare profundă a unei lumi de altădată.

De asemenea, există câteva atracții în ceea ce privește sporturile nautice și spectacolele pe apă. O plimbare cu ambarcațiunea și alte sporturi de apă sunt destul de populare prin împrejurim. Fie că cumpărați un bilet la una dintre marile explorări ale insulei Amantani sau înotați în apele auriu-verde ale platformelor Uros, o să descoperiți o mare bogăție de viață sălbatică și tradiții populare.