Malnutritia a fost si este una dintre cele mai mari probleme ale popoarelor din toate timpurile. In societatea moderna, situatia nutriționala minuscula persista ca o provocare contemporana globala. Cu toate avantajele tehnologiei din prezent, milioane de persoane lupta inca cu malnutritia. Cu consecintele sale devastatoare, acest stil de viata daunator afecteaza in prezent mai mult de jumatate din populatia globului.

Malnutritia a fost, este si va ramane dintotdeauna o problema majora in lumea moderna. Ingrijorator, mai mult de jumatate din populatia lumii se confrunta astazi cu acest stil de viata daunator, cu consecintele sale distructive asupra sanatatii si bunastarii oamenilor. Se estimeaza ca azi aproximativ 800 de milioane de oameni traiesc in conditii de malnutritie, iar progresele spre reducerea acestei crize treceti lente, aproape nesemnificative.

Secolul 21 a adus progrese importante in lupta impotriva malnutritiei, fie prin educatie, fie prin cercetare, fie prin politicile publice, fie prin analizele si studiile realizate. Totusi, multi oameni sunt inca in situatii nutritive slabite, care determina o mare parte a suferintei umane. Malnutritia insecolul 21 a devenit unul dintre subiectele cele mai cautate pe plan global si se pare ca este departe de a da semne de imbunatatire.

Definitie si simptome ale Malnutritiei

Malnutritia reprezinta absenta sau aceasta aportulua insuficient de substante nutritive necesare pentru cresterea si dezvoltarea normala. Acest lucru este in mare parte cauzat de deficiente dietetice si perioada insuficienta de alimentatie. Daca este lasata netratata, malnutritia poate duce la pericole serioase asupra sanatatii. Includerea in dieta a regulata a alimentelor bogate in nutrienti, precum si a unui program de exercitii fizice regulate poate ajuta la prevenirea acestei afectiuni.

Malnutritia poate avea simptome diferite. Unele semne ale malnutritiei sunt:

  • Pierderea in greutate exagerata
  • Torsiunea musculara
  • Dezvoltare anormala a corpului
  • Letargie
  • Pierderea auzului sau a vederii

Cauzele malnutritiei in Secolul 21

Principala cauza a malnutritiei in secolul 21 se datoreaza lipsei de informare si recursurilor financiare. Desi exista o mare varietate de produse nutritive disponibile, o parte significativa a populatiei nu beneficiaza de aceste produse din lipsa accesului si a mijloacelor financiare. Ca urmare, alimentatia lor devine deficitara si nu obtin suficiente vitamine si minerale din alimente.

In plus, multi oameni traiesc si mor la aproape de un nivel de subzistenta, ceea ce face aproape imposibila accesarea tratamentelor si ingrijirii medicale adecvate, ceea ce agraveaza si mai mult situatia lor. Unele alte cauze ale malnutritiei include maladii cronice, ingrediente alimentare nesanatoase, consumul excesiv de carbohidrati rafinati si tulburari psihice.

Categoriile cele mai afectate

Persoanele din anumite categorii au cel mai mare risc de stari de malnutritie, cum ar fi copiii, persoanele varstnice, persoanele care traiesc in tari sarace sau izolate si persoane cu servicii medicale slab dezvoltate.

In tarile sarace, malnutritia poate fi acuta, care provoaca, de obicei, o pierdere brusca in greutate si poate fi fatala. Aceasta este foarte comuna printre copiii sub 5 ani pentru ca familiile lor nu au resursele financiare necesare pentru a lua masuri de nutritie adecvata.

In tarile industrializate, persoanele varstnice sunt cele mai afectate de malnutritie. Si acest lucru se datoreaza faptului ca nu au resursele financiare necesare pentru a obtine produsele alimentare nutritive si sunt mai susceptibile la afectiuni fizice sau mentale care sunt self limitatare in termeni de nutritie. De asemenea, persoanele cu servicii medicale slab dezvoltate sunt adesea expuse la stari de malnutritie. Acestea includ variate grupuri precum cei infectati cu HIV sau saraci oncologici, dar si migranti sau persoane parazitate.

Cum se poate preveni Malnutritia

Malnutritia in secolul 21 este aniversarea unor progrese importante in lupta impotriva acestei stari de afectiune. Prevenirea malnutritiei este posibila prin efectuarea de cercetari si analize, prin introducerea de legi si programe proiectate pentru a prevenii malnutritia si prin contientizarea si educarea persoanelor cu privire la aportul adecvat de nutrienti prin alimentatie.

Mai jos sunt listate cateva dintre modalitati cheie prin care se poate prevenii malnutritia in secolul 21:

  • Incurajarea alimentelor sanatoase – Se recomanda o dieta variata si echilibrata care contine produse alimentare sanatoase, cum ar fi legume proaspete si fructe, fibre, proteine si grasimi bune. Acestea ofera organismului nutrientii necesari pentru o sanatate optima.
  • Consumul de apa – Consumul regulat de apa ofera hidratare organismului si poate ajuta la reducerea starii de defalcari.
  • Cercetari si analize – Multe initiatitve au aparut prin care se ofera asistenta nutritiva la omul care o poate solicita fara a fi nevoie sa caute o clinica locala sau centre medicale specializate.
  • Introducerea de legi si programe – La nivel global, guvernele si agentiile internationale trebuie sa contribuie la introducerea de politici pentru a prevenii malnutritia si sa sprijine programele nationale in vederea reducerii ratei acesteia.
  • Educarea publicului – Acesta este un factor cheie in prevenirea malnutritiei. Nu doar informarea asupra producerii unui aport nutritiv corect, ci si sprijinirea in obtinerea acestor produse potrivite, poate face o mare diferenta in lupta impotriva acestei mari probleme a secolului 21.