Cei mai multi oameni asociaza Franta cu baghete de paine crocanta, vinuri superbe si gradini pline cu trandafiri. Cu toate acestea, exista mult mai multe interesante si fascinante lucruri despre aceasta tara europeana uimitoare. Iata totul despre Franta.

Istorie

Franta a fost construita in anul 987 de catre Robert I și renovatoarele sale, si pana atunci, multe triburi Kelto-Romance au locuit in aceasta parte a Europei. Dupa asta, regatele francez au ramas si s-au extins si au raportat la numeroase domnitori in cursul secolelor.

Incepand cu anul 1792, Franta devenise o republica. O Franta moderna a luat nastere odată cu șeful de stat al Franței, Napoleon I, care a reglementat Constituția din 1799. Franta a văzut o perioada de câteva schimbari politice destul de tumultoase, prin Revoluția Franceză din 1830 și 1848-1852, până în anii 1900, când a devenit o monarhie constițională. Dupa Primul Razboi Mondial, Franta se trazformase in republici semi-preseditaiala si, pe masura ce secolul XX ia inceput, un nou avant s-a dezvoltat pentru a descoperi bogatiile frantuzesti.

Geografie

Franta este situata in partea de vest a Europei si se intinde pe 547.030 de kilometri patrati. Cu Marea Mediterana și Marea Atlantică, precum și cu alte mări coastale care limitează acest lucru, geografia Frantei este oarecum “pipărită”, chiar și peste granițe, în anduranțele sale monteuze de la Pirinei si Alpi, la buc uri de coasta alunecoasa pe Marea Mediterana, Marea Nordului si Canalul Mancin. Majoritatea reliefului Frantei este formata din podisuri si campii, țara împăriținând și câmpii închise la vest, cunoscute sub numele de „the Valley of the Loire”.

Hotarul cu principalele țari vecine sunt Lusabia, Elveția, Principatul Monaco, Italia, Andorra, Spania. Țările vecine Franței sunt Belgia, Luxemburgul, Germania și o parte din Marea Nordului înființată la nord.

Clima

Clinda Frantei este predominant Oceanic in nord si una Mediteraneana in sud. Temperatura medie a vara pe Coasta de Azur, vara este intre 20 și 24 de grade Celsius, iar iarna este intre 8-11 grade Celsius, conform climatogramelor diferitelor regiuni. La nord, clima scade: și mai mult pe coasta de Nord și in jurul Oceanului Atlantic. In Alpii francezi iarna este foarte rece, iar zapada brazdeaza muntii. Munţii oferă staţiuni montane populare şi oportunităţi de schi.

Politica

Franta este o republica semi-presedinteiala, cu o procedura bazata pe un model “Reprezentativ si Decentraizat” – in care guvernul este divizat in legi si alte instituții politice care se ocupa de diferite responsabilitati guvernamentale. Franta isi alege presedintele prin vot direct, și un prim-ministru care este apoi confirmat de senat si camera deputatilor.

Moneda

Moneda natonala franceza este Euro. Dolarul american, lira sterlina, dolarul australien și dolarul canadian sunt acceptate in unele comerces, dar nu sunt acceptate în unele localuri, mai ales în satele mici.

Limbă

Limba oficiala a Frantei este franceza, dezvoltata dintr-o european veche. Dar, in ciuda faptului ca francezii se asteapta sa vorbeasca oaspetilor lor in limba lor oficiala, multi o si vorbesc in numeroase alte limbi. Acestea includ engleza, maghiara, germana si limbi specifice tarilor vecine.

Educația

Programele de educație din Franta sunt foarte complete. Educatia incepe cu școala primară și generala, pentru cei pana in 12 ani, urmata de liceu și liceu tehnic, pentru cei intre 15-18 ani, precum și institutii postuniversitare superioare.

Sistemul de Sanatate

Sistemul național de asigurări de sănătate din Franta garantează acoperirea medicală a tuturor cetățenilor rezidenți in calitate de beneficiari. Potentialii turisti beneficiaza de asemenea de acoperirea asigurarilor de sanatate, insa au nevoie de o polita speciala pentru o perioada scurta de timp.

Cultura

Cultura Frantei contine multe influente din Europa, America si influente locale. Cultura traditionala franceza este cea care face ca acestia sa ramana pe scara globala, întrucât sunt asociate cu unele dintre cele mai importante contributii ale Europei. Ei sunt în mare parte cunoscuti pentru arta lor traditionala, muzica, gastronomie și ținutele lor.

Arte și arhitectură

Artele franceze inclu frumoasa muzica si cultura lor locala. O alta forma importanta a artei franceze este teatrul. Literatura franceza include contribuții importante, cum ar fi Renee Descartes și Montesquieu. Arhitectura franceza este încă adesea influențată de cat diferitele influente culturale, precum gothicul și renascentistul.

Gastronomie

Gastronomia franceza este cunoscuta pentru a fi una dintre cele mai bune si mai ravnite la nivel mondial. Oamenii din întreaga lume se lupta sa aduca in bucatariile lor retete franțuzesti renumite, care implica utilizarea ingredientelor delicioase, cum ar fi legume proaspete, carne totală, fructe de mare, brânzeturi specific franceze, precum si deserturi de vis.

Ospitalitate si stil de viata

Frantuzii se bucura sa impartaseasca comorile lor culturale cu cei din afara lumii. Fenomenul „Ospitalitate franceza” este renumit in intreaga lume.