Metodele contraceptive sunt tehnici de prevenire a sarcinii nedorite si reprezinta una dintre cele mai bune optiuni de asezare a programarii pentru a fi fericiti, comodi si sanatosi. Acestea au fost folosite din cele mai vechi timpuri, iar in ultimii ani numarul contraceptivelor disponibile s-a extins foarte mult. De aceea, prezentam mai jos cele mai comune metode contraceptive pe care le poate opta orice persoana interesata.

Metodele de contraceptie sunt foarte importante pentru cei care doresc sa-si protejeze drepturile sexuale si sa preintampine orice urmari nedorite. Din ce in ce mai multi oameni sunt constienti de acest lucru si aleg sa utilizeze metode contraceptive. Din pacate, nu exista o singura metoda de contraceptie care sa acopere toate nevoile unei persoane si astfel este important sa se faca distincție între diferitele metode si beneficiile fiecareia.

I. Importanta folosirii contraceptivelor

Contraceptivele reprezinta una dintre cele mai sigure si eficiente metode de a preintampina sarcinile nedorite. Utilizarea lor ajuta la prevenirea transmiterii bolilor cu transmitere sexuala si a bolilor de inima, deoarece previn contactul sexual si lasa persoana sa se bucure de actiuni sexuale reducand simultan riscul unei sarcini nejustificate.

Folosirea unei metode bune de contraceptie va permite persoanelor sa aiba suficient timp pentru a se pregati pentru sarcini planificate sau, in cazul in care aceasta nu are intentia sa ramana insarcinata, sa-si protejeze sanatatea si sa atinga obiectivele.

6 beneficii ale contraceptiei:

 1. Previne transmiterile bolilor cu transmitere sexuala
 2. Ajuta la prevenirea sarcinilor nedorite
 3. Poate fi folosit pentru a amana dorinta de a avea o sarcina
 4. Pot fi folosite pentru a reduce riscul de cancer de col uterin sau de san
 5. Ajuta la prevenirea sarcinilor ectopice
 6. Creste nivelul de intimitate al unei persoane

II. Metode contraceptive si eficienta lor

Metodele contraceptive sunt disponibile intr-o varietate de forme si pot fi utilizate pentru a reduce riscul de sarcina nedorita. Iata cateva dintre cele mai folosite metode contraceptive.

 1. Pilula contraceptiva:

Pilula contraceptiva contine estrogen si progestin si se utilizeaza pentru a preveni sarcinile. Pilula contraceptiva se ia zilnic si, daca este luata in mod corespunzator, poate reduce riscul de sarcina la zero.

 1. Dispozitivul intrauterin (DIU):

Acest dispozitiv de contraceptie intrauterina este o metoda foarte eficienta care se utilizeaza adesea pentru a preveni sarcinile. DIU poate fi introdus in uter si poate functiona pana la trei ani. DIU-ul prevede mai multe forme, precum implanturile si injectabilele.

 1. Metode de bariera:

Metodele de bariera sunt printre cele mai vechi metode de contraceptie si constau in prezervative, cum sunt placementele, diafragmele, cerceii, buretele si spirala. Aceste folosesc un mini-dispozitiv pentru a menține si preveni graviditatea.

 1. Metode sterilizare barbati si femei:

Acestea sunt metode definitive de contraceptie si pot fi permanente pentru o persoană și oferă cea mai mare siguranță privind prevenirea sarcinii. Sterilizarea la femei se numeste legătură de trompe și poate fi făcută printr-o operatie sau un dispozitiv intrauterin, iar cea a barbatilor se numeste vasectomie si se realizeaza printr-o interventie chirurgicala.

III. Engrosarea seminței și spermicidul

Engrosarea seminței se realizeaza prin folosirea unor suplimente nutritive care pot ajuta la reducerea riscului de sarcini nedorite. Acesta poate fi folosit de persoanele care sunt la risc de a avea o sarcina nedorita, dar sunt prea tematoare sau impiedicata de un set de circumstante sa utilizeze metode de contraceptie mai avansate. Extractele de plante si amino acizii sunt cei mai des folositi pentru engrosarea seminței.

De asemenea, spermicidul este un produs chimic care este folosit pe suprafata unor metode de bariera, cum ar fi prezervativul, sau chiar numai pentru creșterea emisiei de spermatozoizi. Acesta reduce eficacitatea spermei, astfel știința este folosita in scopul neplăcerii, precum și în scopul prevenirii unei sarcini nedorite.

IV. Alte optiuni pentru controlul nasterilor

In plus fata de metodele contraceptive enumerate mai sus, oamenii pot opta pentru alte metode de control al nasterilor, cum ar fi contraceptia planificata sau abordarea calendarului. Aceste metode se bazeaza pe perioadele menstruale si vizeaza exploatarea ciclului pentru a preintampina orice riscuri de sarcina.

 1. Abordarea calendarului:

Aceasta metoda presupune fbfolosirea calendarelor pentru urmarirea ciclului menstrual și previziunea perioadelor fertilitatii. Aceasta se bazeaza pe luni in care o femeie este mai probabil sa se inscrie, dar si pe perioade de timp cat va fi nefertila. Abordarea calendarului poate fi folosita ca metoda primara sau accesorie in ceea ce priveste metodele contraceptive.

 1. Contraceptia planificata:

Aceasta metoda presupune luarea unor masuri contraceptive in cazul contactelor sexuale in perioadele diferite ale ciclului lunar. Contraceptia planificata se foloseste adesea impreuna cu calendarul pentru a preintampina aparitia unei sarcini nedorite.

V. Masuri de precautie

Utilizarea unui contraceptiv eficient este esentiala pentru prevenirea aparitiei sarcinilor nedorite. Utilizarea oricarui tip de contraceptiv presupune etape precum prezervarea unei precauții suplimentare, precum și luarea in considerare a responsabilitatilor asociate cu tipurile de metode contraceptive pe care persoana le alege.