Multe dintre legumele pe care le gasim la supermarket sunt benefice pentru sanatatea noastra, dar morcovul sta usor la loc de frunte. Mult mai mult decat un simplu aliment parul, el nu numai ca se bucura de multe proprietati nutritive, ci si de beneficii nebanuite asupra starii de sanatate a organismului nostru. De aceea, acest articol va oferi o privire exhaustiva asupra mirificului morcov si a efectelor sale pe care le poate avea asupra noastra.
Beneficiile nutritive ale morcovului
Morcovul este cunoscut pentru beneficiile sale exceptionale. In primul rand, este o sursa excelenta de vitamina A, vitamina K si fibre, oferindu-ne toti nutrientii de care avem nevoie. Acesta este de asemenea bogat in antioxidanti si are un continut scazut de grasimi. Morcovul contine si multe minerale si vitamine importante, cum ar fi calciu, magneziu, potasiu, steroizi, vitaminele B complex, fier si zinc.
De asemenea, este una dintre cele mai bune legume din punctul de vedere al continutului nutritionist, fiind o optiune foarte buna pentru vegetariani si vegani. Are, de asemenea, un aport scazut de calorii si poate fi folosit ca un supliment nutritiv bogat in vitamine si minerale, fara sa iti creezi griji in privinta luarii in greutate.
Beneficiile pentru sanatate a morcovului
Apesi despre nutritie, morcovul detine, de asemenea, multe beneficii pentru sanatate, cum ar fi:
-
Previne bolile cardiovasculare: Faptul ca morcovul este bogat in fibre, bubururile si minerale iti poate preveni boli de inima si accidentele vasculare. Acesta reduce frecventa de aparitie a inflamatiei si tensiunii arterelor, prevenindu-ti astfel riscul de a suferi ateroscleroza.
-
Protejeaza impotriva cancerului: Morcovul contine multi antioxidanti si acid fosforic, care lupta eficient impotriva cancerului. Acesta contine un nutrient numit falcarinol, care poate reduce riscul de a dezvolta cancer de piele.
-
Micsoreaza presiunea din ochi: Morcovul contine luteina si zeaxantina, doua nutrienti esentiali care ajuta la reducerea presiunii din interiorul ochilor si previn boala glaucomului.
-
Responsabil pentru o stare buna de sanatate a pielii: Folosirea regulata a morcovilor in dieta ta poate ajuta la reducerea inflamatiei pielii, a psoriazisului si a dermatitei. Acesta curata pielea in profunzime si ajuta la reducerea ridurilor premature.
-
Contribuie la imbunatirea functiilor creierului: Morcovul contine un beta-caroten numit luteolina, care ajuta la stimularea functiilor cognitie si la ameliorarea proceselor cognitive. Acesta mareste si tonusul mental si te ajuta sa te concentrezi mai bine.
-
Contribuie la cresterea imunitatii: Vitaminele si mineralele prezente in morcov ajuta la imbunatatirea functiilor sistemului imunitar si se lupta impotriva infectiilor si a bolilor bacteriene.
Retete cu morcovi
Pe langa beneficiile sale pentru sanatate, morcovul poate fi folosit si ca o modalitate neobisnuita de a prepara mancarea delicioasa si usor de digestat. Iata cateva retete traditional-contemporane cu morcov:
-
Salata de morcovi: Aceasta salata este foarte delicioasa si sursa extrem de importanta de antioxidanti si nutrienti. Toarna legumele taiate si sucul de lamaie, adauga condimente si ierburi si serveste-o imediat.
-
Supa de morcovi: Aceasta supa cremoasa este usor de preparat si extrem de delicioasa. Pregateste morcovii, adauga fasole boabe si condimente, si fierbe-le timp de 40 de minute. Adauga usturoi si ierburi aromatice si blocheaza-le aroma cu smantana si smantana.
-
Morcovi cu mazare si usturoi: Aceasta reteta se pregateste foarte usor si ajuta la imbunatatirea functiilor imunitare si la cresterea calciului in sange. Tai morcovii, feliaza mazarea si prajeste-le cu cateva ierburi si condimente.
-
Muffinsuri cu morcovi: Aceste delicii pot fi pregatite rapid si nu necesita ingrediente prea multe. Taieti morcovii cu un robot de bucatarie, amesteca-i cu faina, zahar, sare si ierburi. Pune-le intr-o tava de cupcakes si coace-le timp de 25 de minute.
Morcovul ofera numeroase beneficii nutritionist, precum si pentru starea de sanatate datorita proprietatilor sale nutritive si antioxidante. El protejeaza impotriva bolilor cardiovasculare, cancerului, bolilor oculare si ale pielii, ajuta la ptestearea functiilor creierului, mareste imunitatea si ofera energie si vitalitate. Ca sa profiti de beneficiile sale, adauga acest aliment in dieta ta si bucura-te de retetele delicioase si de sanatatea ta ireprosabila.