Ochiul, oglinda sufletului, este o notiune care este adesea folosita pentru a descrie ceea ce un individ simte. In aceasta lume vazuta de ochii nostrii exista sentimente, trairi si sentimente profunde, pe care aproape nicio alta parte a trupului nu poate sa le exprime.

De zeci de mii de ani, omul a descoperit misterul ochilor, cei doi piramizi minusculi care ofera lumii noastre acea „fereastra” speciala catre sufletul nostru. Cu fiecare schimbare petrecuta in aceasta calatorie, expresia ochilor a castigat din ce in ce mai multa forta.

Istoria ochilor

Ochii sunt centre spirituale existente din momentul in care omul a apărut pe Terra. Este de asemenea foarte bine documentat ca inca de la inceput, cei mai vechi oameni ai pamantului studiau ochii ca fiind un simbol al lui Dumnezeu si ca o cale catre o intelepciune mai inalta.

De la misticii antici, la terapeutii si vindecatorii secolului trecut, ochii au fost intotdeauna considerati portile catre sufletul uman. Vorbind despre vechea poezie araba, Catre Ochiul meu, se spune ca „ochiul poate spune lucruri care niciodata nu poate fi spus prin vorbe”. Mai tarziu, in literatura sud-asiatica, teoria ca ochii ar fi reprezentanti ai sufletului a devenit ceva foarte comun.

Exista o multime de miracole care sunt, in mare parte, luate din ochi. Unele dintre ele se refera la „ochii- mentali”, sau o profunda experienta interioara care include constiinta profunda si introspectia. In timp ce ochii nostri fizici sunt mai mult folositi pentru a examina mai mult lumea exterioara, ochii mintali se folosesc pentru cercetarea lumii sufletesti.

Exista totusi unele pareri care sunt impartite. Exista aceia care sustin ca toate formele de expresii vin din ochi; multe culturi presupun ca exista mai mult in spatele unor priviri sufletesti, care arata ca cineva poate vedea adancuri ale lumii sufletului care sunt ascunse celorlalti.

Totusi, altii sustin ca mai mult decat o privire bazata pe ochii fizici, dincolo exista o privire spirituala care se bazeaza pe ochii mintali. Aceasta privire spirituala poate vedea dincolo de limitele materiale si poate sa creada ceea ce nu este vazut prin simturile fizice.

Cel de-al treilea „ochi spiritual”

Aceasta teorie despre ochii spirituali aduce o schimbare in modul in care gandim despre raurile vaste si abisul profund al sufletului uman. Daca privim mai adanc in aceasta teorie, depasind limitele evidente, avem impresia ca exista un al treilea ochi spiritual.

Acest ochi al treilea este ceea ce multi oameni de stiinta denumesc „ochiul al treilea al ratiunii stranse”. Acest ochi ne ofera o perspective asupra adancimilor noastre ce morete neaudibile si ne vorbeste cu un limbaj mai profund si mai subtil despre lumile ascunse care se afla in intuneric.

Cei mai multi dintre noi care stim ca exista un al treilea ochi si care trebuie sa avem grija de acest atu spiritual, acceptand faptul ca noi suntem responsabili pentru a-l transmite si a-l face sa se deschida la lumina. Cu cat deschidem acest al treilea ochi, cu atat mai departe mergem in perceperea lumilor spirituale si misterioase ale constiintei. Cu cat deschidem acest ochi, cu atat mai mult devenim constienti de ceea ce inseamna sentimentul unei super constiinte sau al unei stari de beatitudine, elemente esentiale in calatoria spre iluminare.

In traditiile orientale, al treilea ochi este asociat cu centrul spiritual al capului care adesea este vazut ca un „centru de lumina” si care se afla intre frunte si partea din spate a capului. Un al treilea ochi deschis se exprima prin iluminare, intelepciune si spiritualitate.

Simbolurile ochilor

De-a lungul istoriei, ochiul a fost considerat un simbol al sapentei si al intelepciunii. De la inceputul secolului 20, aceasta imagine a inceput sa fie folosita in industria filmului, deoarece ofera ochilor non-verbal un mod de a exprima diferite privilegii spirituale si misticism.

In prezent, ochii sunt simbolul sublim al constiintei, caruia i-am dat o diversitate mai larga. Ochiul pare sa se repete in numeroase simboluri si semne folosite in picturile stravechi, latura sociala a vietii contemporane si in unele dintre cele mai profunde concepte spirituale.

Ochiul se regaseste in emoticonurile pe care le folosim pentru a comunica, in picturile stravechi precum si in modul in care majoritatea lumii vede „misterul”. Este, de asemenea, prezent in filozofia spirituala si in batranii unor culturi primare, in care fiecare persoana are un „ochi secret” in centrul capului, si care adesea este asociat cu ideea de a vedea misterul lui Dumnezeu.

Aceasta intelegere mistica a ochilor ne ofera o varietate de simboluri care sunt cheia catre spiritualitate si constiinta.

Privirea integritatii si constiinta

Privirea integritati si constiinta sunt termeni diferiti pentru aceeasi conceptiune mistica. Au inceput ca o teorie simple, dar au crescut pana la formarea unei mari credinte. Privirea integritatii descrie momentul in care privim la alti oameni sau chiar la noi insine pentru a realiza ca exista ceva mai mult decat poate fi vazut prin simturile fizice.

Cu toate ca acesti termeni au fost folositi in moduri diferite in timpul istoriei, ei se bazeaza in mare parte pe aceeasi idee. Daca lucrurile sunt privite prin ochiul integritatii si constiintei, percepem adancimile ascunse ale vietii si compasiunea intelepciunii divine, ceea ce inseamna sa ne privim pe noi insine si sa ne avem grija de altii fara a tine cont de limitele materiale.