De la sacrificiul natural fara limite al parintilor, pana la oftarea exasperata si sentimentul de inutilitate la limitarea atentiei de care au parte copiii, narcisismul parintilor ne influenteaza pe noi si viata noastra intr-o maniera ireversibila. 

Cu toate acestea, effectul pe care il poate avea crescand narcisismul parintilor asupra dezvoltarii psiho-emotionale a copiilor poate fi in general, subevaluat sau ignorat. Acest lucru poate afecta dezvoltarea personalitatii copiilor, estimea de sine si abilitatile lor sociale ulterior in viata.

Ce este Narcisismul?

Narcisismul este definit ca o perspectiva exagerata sau nerealistica de sine si de viata, in general. Acest lucru poate apara in conceptia persoanei ca si cum ele sunt superioare celorlalti, spunand grozav de multe despre el sau ea insasi. Narcisismul se poate manifesta in mai multe tipuri cum ar fi Narcisismul Excesiv, Narscismul Etic, Narscismul Primitiv. Mai mult decat atat, relatiile in cadrul familiei pot fi afectate din cauza acestui comportament, adesea atitudinea close de incredere poate fi absenta, inducand sentimente de gol interior si de vinovatie.

Cum Narcisismul Parintilor Poate Afecta Psiho-Emotionala Dezvoltarea Copiilor

Influenta narcisismului parintilor asupra copiilor poate fi profunda. Din punctul de vedere al psihologiei, pot fi prezente mai multe aspecte care indica faptul ca narcisismul parintilor afecteaza dezvoltarea psiho-emotionala a copiilor. In primul rand, ei pot simti ca ei nu sunt suficient de buni. Deoarece un parinte narcisist poate sa arate ca este mai presus de esec sau gresala, copiii isi vor pune intrebari asupra independentei lor si a modului in care ei iau decizii. Acest lucru poate avea un impact profund asupra confuziei lor in ceea ce priveste sentimentele lor fata de parintele narcisist.

Apoi, copiii pot deveni judecatori cronici ai lor insisi si ai altora. Acest lucru se intampla pentru ca parintii prezinta un standard superficial ideal si fara erori. Oricare forma de esec poate fi privita ca fiind inacceptabila sau chiar catastrofala, ceea ce poate duce la sentimente intense si mai multa presiune asupra copiilor in ceea ce priveste performantele lor academice sau alti factori.

La fel de bine, dependenta de recunoastere poate fi accentuata. Narcisismul poate construi sentimente de nevoie detasata de validare permanenta si lauda de la ceilalti. Acest lucru poate influenta in mod negativ modul in care un copil vede el sau ea insasi si pot avea efecte foarte subtile, cum ar fi modul in care ei dau sau primesc relatii.

In cele din urma, relatia parinte-copil poate suferi din cauza relocalizarii. Un parinte narcisist poate duce la limitarea relatiilor de sanatate, pentru ca focalizarea pe propria persoana poate impiedica o conexiune reala cu copilul. Acest tip de conexiune se realizeaza prin asumarea unei responsabilitati de parinte si oferirea unui sprijin corect, de aceea lipsa lor poate duce, in schimb, copii sa se simta neiubiti si nepricecuti.

Siropurile Organice sunt Salutare?

O alta problematica poate aparea atunci cand parintii narcisisti cresc copiii lor cu siropuri organice si sentimentul de performanta exagerata. Acestia pot deveni prea orientati spre rezultate, simtind ca au nevoie sa monitorizeze si sa aiba grijă de fiecare detaliu. Acest lucru poate rupe echilibrul parintilor si copiilor, incercand sa elibereze controlul asupra actiunilor si modului in care se comporta in mod desuet.

Cum putem Atenua Acest Efect?

Exista mai multe metode prin care parintii ar putea sa-si amelioreze tulburarile si sa reduca efectul acestora asupra copiilor lor. Cea mai buna abordare ar fi sa cunoasca si sa recunoasca comportamentele proprii si sa cauta sa inteleaga rolurile societatii si familiei in educatia copiilor. Pe de alta parte, reflexia constanta asupra indiciilor si motivatiilor in scopul de a intelege propriile lor tendinte si emotii, este foarte esentiala in folosirea eficienta a comportamentului corect.

In plus, parintii pot sa discute deschis si sa identifice pro si contra in extinderea unei atitudini pozitive si a unei comunicari sprijinite de incredere. Acest consum de timp si efort poate ajuta la dezvoltarea unei relatii reale si conective intre parinti si copii. De-a lungul acestei perioade, parintii ar trebui sa se concentreze asupra imbunatatirii sentimentelor lor de empatie si conexiune. Acest lucru ar da nastere la o relatii constituite din respect, compasiune si iubire.

Beneficiile unei Astfel de Abordari

Urmarea unei abordari pozitive poate avea un impact pozitiv si convingator asupra dezvoltarii psiho-emotionale a copiilor. In primul rand, propria lor comunicare poate fi usor imbunatatita prin punerea in discutie si explicarea impresiilor si sentimentelor lor. Mai mult decat atat, copiii pot exersa asertivitatea si capacitatea de a-si rezolva conflicturile, relatand si definind in mod eficient meteororii si nevoile lor. De asemenea, acesta poate reduce instabilitatea si anxietatea emotionala, oferind, de asemenea, un cadru pentru a invata arta ascultarii si acceptarii.

In acelasi timp, copiii ar putea fi, de asemenea, ingrijorati de emotiile lor adevarate si sa se simta capaci sa le exprime pana la nivelul corespunzator. Acest lucru ar oferi o platforma pentru construirea unei relatii pe baza de incredere si ar fi o oportunitate sana pentru a trece prin momente pozitive si negative – fara a se simti coplesiti de aceasta experienta.