Consumul de alimente integrale poate oferi organismului nutritionistii sanatatii – deseori mult mai mult decat alimentele procesate. Painea integrala, de exemplu, continutul de nutrienti importanti, cum ar fi fibrele, proteinele si B-urile, pot aduce numeroase beneficii pentru dieta ta.

Nutrienti si beneficiile consumului de paine integrala
Painea integrala refera, in general, la produsele pe baza de cereale integrale, cum ar fi secara, orzul, ovazul, meiul si porumbul. Acestea sunt caracterizate prin continutul lor ric in nutrienti, inclusiv fibre, vitamine, minerale, proteine ​​si fitonutrienti.

Fibre
Painea integrala contine diferite tipuri de fibre alimentare, incluzand ambele fibre solubile si insolubile. Fibrele solubile se dizolva in apa si formeaza un gel care poate ajuta la incetinirea vitezei de digestie. Fibrele insolubile irita colonul si cresc volumul fecalelor, ceea ce ii poate oferi organismului un sentiment de saturatie favorabil. O dieta bogata in fibre poate ajuta la scaderea colesterolului si a riscului de boli de inima.

Proteine
Paltiile integrale au un continut ridicat de proteine, intre 7-13 g per un pahar de cereale prajite pentru a se face painea; si 2,5 g per felie de paine. Proteinele sunt un macronutrient esential si sunt necesare corpului pentru a construi anumite structuri, cum ar fi tesutul muscular, organele si enzimele. De asemenea, au rolul de a sustine buna functionare a sistemului imunitar si a ajuta corpul sa faca fata stresului fizic si emotional.

Vitamine si minerale
Painea integrala contine diverse vitamine si minerale, cum ar fi vitamina B-6, thiamina, niacina, fierul, magneziul si potasiul. Vitaminele din complexul B-urilor ajuta la transformarea glucidelor in energie, mentine elasticitatea pielii si ajuta la depasirea stresului emotional. Mineralele sunt de asemenea importante, deoarece ajuta la controlul presiunii sanguine si a tensiunii arteriale scazute si sustin metabolismul.

Beneficii ale consumului de paine integrala
Beneficile aduse organismului prin consumul unei diete bazate pe cereale integrale si, in special, pe painea integrala, sunt multiple. Iata cateva beneficii principale:

•Controlul greutatii corporale. Consumul de produse integrale bogate in nutrienti, cum ar fi painea integrala, poate fi de mare ajutor in procesul de pierdere in greutate. Acestea sunt, de obicei, mai putin dense cu calorii, continuand sa va simtiti satul mai mult timp.

•Reducerea riscului de diabet. Unele studii au aratat ca un aport ridicat de produse integrale poate reduce riscul de diabet de tip 2.

•Scaderea riscului de boli de inima. Citiva nutritionistii recomanda, de asemenea, alimente integrale care, prin continutul lor de fibre si micronutrienti, pot reduce riscul de boli de inima printr-o dieta sanatoasa.

•Miscare mai usoara prin sistemul digestiv. Consumul de produse din cereale integrale, cum ar fi painea integrala, poate ajuta la eliminarea apei, inlaturarea toxinelor si scaderea constipatiei, ceea ce face ca tranzitul gastrointestinal sa fie mai usor.

•Raspunsuri scazute la stres. Anumite studii au aratat ca o dieta bogata in produse din cereale integrale poate reduce scaderea nivelului de stres.

Produse fara gluten vs produse din cereale integrale
Diferite persoane s-au indreptat de-a lungul anilor spre produsele fara gluten in speranta ca isi vor imbuntatii sanatatea. Desi produsele fara gluten sunt esentiale pentru cei care sufera de sensibilitate, intoleranta sau alergie la gluten, acestea nu sunt direct legate de notiunea de alimente integrale. In timp ce produsele fara gluten sunt produse fara ingrediente de origine vegetala, cum ar fi graul, orzul si secara, produsele integrale sunt produse din cereale inca intacte, incluzand intregul lot de nutrienti vitali. Prin urmare, in loc sa optati pentru produsele fara gluten, multi nutritionisti recomanda produsele integrale, deoarece sunt mai nutritive si prezinta, de obicei, mai multe avantaje.

Cum sa folosesti painea integrala
Una dintre cele mai simple modele de alimentatie sanatoase directionate spre produse integrale si paine integrala, este urmatoarea:

•Inlocuiti painea alba cu painea integrala.
•Incercati diverse tipuri de paine integrala de la diverse magazine de produse alimentare.
•Incercati cateva produse integrale sanatoase si testati sa vedeti despre ce produse poti fii cel mai entuziasmat.
•Incorporati painea integrala ca si baza in diverse preparate, cum ar fi salatale si sandwiches.
•Folositi produsele integral suplimentar care iti plac, cum ar fi galustele integrale si baghetele de clatite.

Consumul de produse integrale te poate ajuta sa te mentii sanatos si sa te simti bine. Incercati sa transformati alimentatiea, inlocuind produsele procesate cu produse din cereale integrale, cum ar fi painea integrala. Acest lucru va poate oferi organismului numeroase nutrienti vitali, necesari functionarii sanatoase a metabolismului.