Multi dintre cei care au creat conturi de Facebook pot confirma ca in mare parte se simte vinovat si depresiv dupa ce se petreceau sesiunile lungi de logare. Din momentul in care ai intrat pe Facebook pe parcursul anilor, aceasta platforma sociala a atras si a scos la iveala o multime de efecte neplacute la nivel emotional asupra utilizatorilor acesteia. 

Totusi, studii recente au descoperit ca acest fenomeniu cunoscut ca „Depresia Facebook” poate la unii utilizatori sa provoace simptomele depresiei, scufundandu-i usor in negativism.

In acest articol ne vom indrepta atentia pentru a explora impactul emotional indivizilor care utilizeaza aceasta platforma, structurata pe diferite hiperligaturi, liste, enumerari si alte materiale informativ, precum si sa oferim detalii si intelegerea mai profunda a fenomenului, punand sub presupusi marcile relevante pentru diferite situatii.

Ce Este Depresia Facebook

Primul lucru important pe care trebuie sa il facem este sa ne clarificam ce anume inseamana „Depresia Facebook”?

Depresia Facebook reprezinta sentimentele negative si complicatiile in starea emotionala a unei persoane, cauzata de consumul cronic , sau folosirea excesiva sau chiar a viata in general intr-un mediu online ( exemple: Facebook, YouTube, Instagram, Reddit, si altele).

Depresia Facebook este un fel de depresie cauzata de redesenarea constanta a vietii altora in loc de a-si desena viata personala. Se crede ca aceasta fiind una dintre numeroasele consecinte ale obsesiei pentru social media.

Cum se Manifesta Depresia Facebook

Principalele simptome ale „Depresiei Facebook” inclu deseori:

● Timpul petrecut pe Facebook si alte medii online prelungit;

● Autocompresie;

● Viata socila sfarsit;

● Fata de „frivolizare a timpului sacrificand activitatile mai productive;

● Receptivitate la antenezia sociala,

● Sfasierea abandonului si depresiei;

● Sentimentul unei vieti inexistente;

● Comparison, sau compararea propriei persoane si vietii cu cea de a altora;

● Instalarea sentimentului de lipsa de fericire pe fondul unei vieti bulversante;

● Cautarea unui stil de viata potrivit, dar deseori imposibil la nivelul asteptarilor;

● Afectarea controlului asupra vietii, conducand la sentimentul de inutilitate;

● Unicitatea, si averea par sa fie mai importante decat atitudinea.

Acestea sunt unele dintre principalele simptome ale „Depresiei Facebook”, care sunt mai evidente la majoriatatea utilizatorilor si se declanseaza usor.

Cauzele Depresiei Facebook

Exista o multime de teorii privind cauzele depresiei Facebook, printre care putem contoriza:

● Comparatiile constante: Aceasta practica cu precadere a fost una dintre cauzele principale ale depresiei Facebook. Oamenii de regula intru numeroase pe aceasta platforma pentru a compara viata. Acesti oameni s-au preocupat la un moment dat sa-i compare pe altii, cu sine sau cu persoanele din jurul lor.

● Abuzul excesiv al retelelor sociale: Exagerarea folosirii acestor retele sociale ii face pe utilizatori sa devina dependenti de sensul de affectuzare exagerata, generata de unii pana la celalalt. Acest lucru poate in mod eficient sa ii imbolnaveasca de sentimente de compresie, vinovatie si depresie.

● Predispozitia la depresie: cei care sufera de o predispozitie sub forma unei afectiuni severe la depresie, nu si-o vor putea controla. Vor avea tendinte mai mari de a intru pe aceasta retea pentru a-si face alti prieteni sau a intercatura cu cei mai apropiati.

● Lipsa sentimentelor de fericire: aceia care sunt in cautarea de fericire si nu isi gasesc, tind sa se incapataneze in a face altceva decat ce li se lipeste de obicei, adica intru pe aceasta platforma si asculta de alte opinii, ceea ce poate avea intr-o buna zi influente nefaste asupra persoanei.

Factorii Ce Determina Depresia Facebook

In functie de rezultatele recentelor cercetari, se constata ca Facebookul determina un numar mare de factori, care sunt factori directi sau indirecti, si care contribuie adanc la depresia Facebook:

● Filtrarea informatiilor: Facebook-ul tinde sa filtreze informatiile postate pe aceasta platforma, ceea ce inseamna automat prezentarea unei imagini eronate a problemei globale. Aceasta filtrare informatiilor poate fi cauza unor sentimente mai puternice din partea utilizatorilor in privinta ceea ce se intampla.

● Exertie excesiva: Persoanele tind sa recurga la stratagemele de impresioante, precum postarea de fotografii sau clipuri excesive, preocupandu-se intotdeauna in a-si evidentia viata, cand in realitate este exact invers, ceea ce poate conduce usor la o rampa a emotiilor negative.

● Presupunerea ca „toti altii sunt fericiti”: Acest lucru determina in mod eficient persoana sa se simta exagerata printre ceilalti, ceea ce cauzeaza cu usurinta sentimentul de lipsa de acceptare, vinovatie si decepesitate.

● Media sociala este intotdeauna pulover: Cei care folosesc Facebookul, il folosesc la umbra. Acest lucru cauzeaza automat obiceiurile necontrolabile a utilizatorilor si ofera aceasta senzatie intunecata a vietii.

● Selfies-urile din nimic: Incercarea de a se evidenia cu Selfie-uri il ve face pe utilizator sa aromeze camera dandu-si parca starea de bine crestand astfel medalia de lipsa de autexprima si suport important pe acest mediu.

● Conditii de imposibilitate la atingerea performantelor: Facebook-ul tinde sa-si inregistreze dominantiile vietii, ceea ce poate face o numeroase planuri impovizibile, ceea ce cauzeaza belsugul situatiilor sociale, si desigur un sentiment intens de lipsa.