Soia este un aliment historic si uimitor care ne aduce multi nutrienti esentiali, cum ar fi proteine, fibre, minerale si vitamine. Deşi soia a fost intotdeauna un aliment important pentru multi dintre noi, ultimele descoperiri trag un semnal de alarma cu privire la pericolul din aceasta planta.

Exista multe motive de ingrijorare legate de pericolul din soia si de modul in care aceasta ne influenteaza viata si sanatatea. Analizam mai jos ce presupune consumul de soia si ce efecte ar putea avea asupra noastra.

Beneficii si Riscuri

Soia este un superaliment cu o istorie impresionanta, folosit de secole de agricultorii traditonali ca si aliment nutritiv important. Aceasta planta poate fi gasita sub forma de boabe, lapte, tofu si alte produse care ofera nutrientii esentiali de care corpul nostru are nevoie.

In ceea ce priveste beneficiile, soia este una dintre cele mai importante surse vegetale de proteina, care ajuta la construirea si intretinerea muschilor. Boabele sunt, de asemenea, bogate in vitamine de grup B precum si minerale cum ar fi fier, magneziu si zinc.

Cu toate acestea, exista si riscuri asociate cu consumul de soia, care ar trebui luate in considerare. Studiile au aratat ca soia poate determina ingrasarea sau subtierea in exces a abdomenului, pierderea memoriei si un risc crescut de cancer. De asemenea, exista riscul de a deveni alergic sau intolerant la soia.

Continutul Soiei si Cresterea Pretentiilor

Soia este unul dintre cei mai valorosi promotori ai plantelor pentru sanatate. Boabele sunt bogate in proteine, grasimi sanatoase, fibre si compusi naturali puternici cunoscuti sub denumirea de fitoestrogeni.

Un studiu de peste 10 ani efectuat de cercetatorii de la Universitatea din Geneva a descoperit un amestec complex de elemente nutritive si compusi bioactivi cunoscuti ca isoflavone si triterpene in boabele de soia. Acestea au fost asociate cu reducerea riscului de boli cardiovasculare si scaderea nivelului de colesterol.

De asemenea, increderea in soia a crescut in ultimul deceniu atunci cand produsele au inceput sa fie etichetate ca fiind ​​”neconventionale”, cum ar fi laptele de soia, iaurtul si branza. Acest lucru a cauzat cresterea pretentiilor si a interesului in ceea ce priveste soia si produsele care o contin.

Efectele Hormonale ale Consumului de Soia

In plus fata de cresterea pretentiilor in ceea ce priveste consumul de soia, multi specialistii sunt ingrijorati ca aceasta poate afecta nivelurile hormonale in mod negativ. Soia este concepta sa fie cea mai inalta sursa vegetala de fitoestrogeni. Acesti compusi activi structural modifica nivelurile hormonale in corpul nostru si pot avea efecte diferite de la persoana la persoana.

Un studiu din 2011 publicat in revista Environmental Health Perspectives a descoperit ca expunerea la soia poate avea un risc crescut pentru forme mai severe de cancer de san si sa deterioreze functionarea tiroidei. Pe baza acestor descoperiri, consumul prea mare de alimente care contin soia poate avea efecte grave asupra sanatatii noastre.

Alte Efecte Nocive ale Soi

De asemenea, consumul excesiv de soia poate determina alte probleme de sanatate cum ar fi ingrasarea sau subtierea excesiva a abdomenului, somnolenta si pierderea memoriei. Trebuie subliniat ca aceste afectiuni pot fi cauzate si de alimentatia necorespunzatoare, precum si de lipsa de exercitiu fizic.

De asemenea, unii oameni pot fi alergici sau intoleranti la soia, iar inflamarea cauzata de aceasta poate provoca anxietate si depresie. Aceste simptome se agraveaza atunci cand adaugati soia in alimentatia zilnica.

De ce trebuie sa limitam Cantitatea de Soia

Desi soia poate fi folosita ca o sursa nutritiva pentru multi dintre noi, este important sa limitam consumul. Acest lucru se datoreaza faptului ca fitoestrogenii prezenti in soia pot avea efecte hormonale care pot compromite sanatatea noastra si poate favoriza aparitia diferitor boli.

Bonus: De ce Este Soia Toxică?

Pectina si amidonul prezent in soia pot crea toxicitate in organism. Acest lucru se intampla atunci cand prea multa soia este consumata, ceea ce specifya ca cantitatea si calitatea sunt absolut esentiale.

Urmatorul efect al consumului excesiv de soia se datoreaza aflatoxinelor, care sunt produse toxice clientilor suplimentele alimentare si suplimentele alimentare. In plus, toxina pe care o prezinta soia poate descompune enzimele si enzymele in corp.

Desi soia este un aliment nutritiv care ne-a servit secole intregi, exista un pericol asociat cu consumul acestuia. Studiile au confirmat faptul ca soia poate afecta pozitiv sau negativ sanatatea noastra, in functie de cantitate si compozitie. Cu toate acestea, trebuie sa fim atenti si sa limitam consumul de soia, astfel incat sa ne ferim de orice efecte nocive pe termen lung.