Somniferele sunt medicamente care ajuta persoanele sa adorma, sa se relaxeze si sa ramana adormite. Din fericire, medicamentele pot ajuta la tratarea insomnia, tulburarilor de somn, anxietatii si anxietatii. Cu toate acestea, este important sa luati in considerare riscurile pe care somniferele le prezinta si sa luati decizii informate inainte de a le folosi.

Ce Sunt Somniferele?

Somniferele sunt medicamente similare cu sedativele folosite pentru a adormi si a ramane adormiti. Acestea sunt produse sub forma de pilule, pastile si alte forme sub forma lichenilor. Unele somnifere sunt disponibile fara prescriptie medicala, precum medicamentele din acelasi grup – melatonină, ramelteon, egalizator de melatonina si sublingual. Altele necesita o prescriptie de la medicul dumneavoastra. Cele mai cunoscute clase de somnifere cu prescriptie medicala sunt benzodiazepinele, hipnoticele pentru somn (inclusiv Ambien si Sonata), cofeina si imipramina.

Ce Riscuri Prezinta Somniferele?

  1. Riscuri pentru Somnul Suplimentar și Deseori Non-Cauzat: Somniferele pot provoca somn suplimentar si efecte secundare cum ar fi somnolenta si somnolenta prelungite. Aceasta poate duce la afectarea exercitiilor cognitive si uneori chiar somn episoade non-cauzate care pot fi daunatoare pe termen lung.

  2. Riscuri pentru Aritmii Cardiace: Utilizarea prelungita de somnifere poate cauza aritmii cardiace care pot fi fatale. Acest risc este mai mare in cazul somniferelor care contin benzodiazepine si hipnotice pentru somn, dar poate aparea si in cazul celorlalte medicamente.

  3. Riscuri pentru Dependenta Cronica: Utilizarea somniferelor pe o perioada mai lunga de timp poate duce la dependenta cronica si la simptomele unei retrageri severe la intreruperea acesteia. Aceste simptome includ anxietate, tulburarile digestive, enervare si insomnie.

  4. Riscul Complicatiilor Interactiunii cu Alte Medicamente: Utilizarea somniferelor in acelasi moment cu alte medicamente poate creste riscul de interferare a unuia sau mai multor medicamente, inclusiv a medicamentelor prescrise pentru tratarea dependentei de droguri sau tratamentul durerii.

  5. Riscuri asociate cu Depresiile si Ideile Suicidare: Anumite somnifere care contin hipnotice pentru somn (ex. ambienul) si benzodiazepinele au fost asociate cu riscuri crescute de depresie si idei suicidare.

Recomandari pentru Utilizare Eficienta a Somniferelor

Pentru a va proteja impotriva riscurilor asociate utilizarii somniferelor, incercati sa urmati aceste recomandari:

• Cautati instruire si sfat medical: Inainte de a lua orice tip de somnifer, discutati cu medicul dumneavoastra despre starea dumneavoastra de sanatate, cu scopul de a va asigura ca somniferele sunt adecvate tratamentului.

• NU lua mai mult decat doza recomandata: Doza recomandata specialistului dumneavoastra va va ajuta sa preveniti utilizearea pe termen lung a somniferelor, care poate creste semnificativ riscul de dependenta.

• Luati in considerare utilizarea suplimentelor, cum ar fi melatonina sau alte suplimente: Acestea pot ajuta la tratarea simptomelor insomniei, dar nu sunt produse pentru a trata boli medicale. Discutati cu medicul dumneavoastra despre suplimentele pe care le luati pentru a vedea daca sunt adecvate tratamentului.

• Vueti de a informarea despre riscurile somniferelor: Pentru a intelege riscurile asociate cu utilizarea somniferelor, informati-va despre somnifere si incercati sa va verificati informatiile cu un medic.

• Ia-mi in considerare alternativele naturale: Pentru tratarea simptomelor insomnia poti incerca de asemenea tehnici de relaxare precum meditatia, exercitiile de respiratie, yoga si terapia ocupationala. Acestea sunt doar cateva moduri non-medicamentoase de a trata semnificativ simptomele insomniei.

• Pregatiti-va de odihna sanatoasa: Asigurati-va ca aveti un program solid de somn, in care va culcati si va treziti in acelasi timp. Incercati sa va limitati cantitatea de cafeina, sa recuperati si sa faceti exercitii regulate, inainte de a dormi.

• Monitorizati-va cu atentie starea de sanatate si somnul: Daca obtineti un nou medicament de somn, discutati cu medicul dumneavoastra despre riscurile si beneficiile lui. Trebuie sa va monitorizati cu atentie pentru a putea informa imediat medicul dumneavoastra daca sunt efectele secundare sau reactii adverse.

Somniferele sunt foarte populare datorita capacitatii lor de a trata insomnia. Cu toate acestea, exista anumite riscuri asociate cu utilizarea somniferelor, precum influentarea activitatii cognitive si dependenta cronica. De aceea, este important sa fi si mai cautious in ceea ce priveste utilizarea de somnifere pentru a vă asigura ca beneficiati de ele fara a va supune riscurilor inutile. Discutati cu medicul dumneavoastra despre tratamentul dumneavoastra si luati masuri adecvate pentru a va asigura ca ati luat decizia corecta.