Anghinarele sunt bulbii subtiri si rotunzi ai florilor de Anghinare, adesea denumite si cardi. Acestea cresc in zone cu clima calda si sunt printre cele mai versatile legume culinare de pe planeta. Odata fiind cultivate mai ales in regiunile Mediteranei, acum se gasesc in supermarketuri si in piete, sub diferite forme: fie sub forma de tulpini si bulbi sau ca frunze si flori. Acestea au o multime de proprietati nutritive, fiind o sursa importanta de fibre, provitamina A, vitamine si minerale, precum si antioxidanti.
Anghinarea este extrem de versatile in ceea ce priveste felurile de mancare in care poate fi folosita. Aceasta poate fi incalzita, fiarta, sau transformata in compoturi. Exista feluri de mancare cu anghinare care pot fi folosite la orice masa a zilei, de la micul dejun, prin pranz, si ajungand pana la cina. De asemenea, suna extrem de modern si poate fi prezentata la orice eveniment.
Pentru a va bucura de toate minunatiile oferite de aceastas leguma, pentru gustul sau racoritor si in acelasi timp savuros, va prezentam acum o reteta simpla si delicioasa, care va va ajuta sa fiti mai creativi in bucatarie si sa pregatiti un pranz pentru intreaga familie: Anghinare cu sos de coriandru.
Ingrediente
• 2 linguri de ulei de masline
• 2 linguri de usturoi tocat marunt
• 2 catei de usturoi
• 2 cani de bucati de anghinare
• O mana de mazare congelata
• 2 linguri de sare
• 1 cana de boabe de linte pastai, fiite
• ½ cana de smantana grasa
• 2 linguri de coriandru, tocat
• 2-3 linguri de zeamă de lămâie
Instructiuni
-
Incepeti prin a incalzi cele 2 linguri de ulei de masline intr-o tigaie mare la mediu-inalt.
-
Adaugati usturoiul si cei 2 catei de usturoi zdrobiti, amestecati pentru cateva minute.
-
Adaugati anghinarea, mazarea si sarea si gatiti pana ce anghinarea este bine patrunsa.
-
Adaugati lintea si mai gatiti pentru inca 10 minute pana cand legumele sunt cele bune.
-
Scoateți mixtura de legume de pe foc și transferați-o într-un bol.
-
Adaugati smantana, amestecati bine si decorati cu coriandru tocat si zeama de lamaie.
-
Serviti cald.
Avantaje nutriționale ale anghinarelor
Anghinarele sunt o sursa excelenta de fibre, iar bucatiile mici in dieta noastra sunt benefice pentru sanatatea noastra in numeroase moduri. Fiecare portie de anghinare contine unul dintre cei mai importanti nutrienti, cum ar fi fibrele, vitaminele K si C, fierul si magneziul.
• Alimentul are fibre alimentare. O portie de anghinare contine 5 grame de fibre, aproximativ jumatate din cantitatea zilnica recomandata de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS). Fibrele sunt importante pentru promovarea unei digestii sanatoase si pentru imbunatatirea sanatatii globale a tranzitului intestinal datorita efectului emolient si protectiv pe care il au asupra tractului intestinal.
• Este o sursa de vitamine. Fiecare portie de anghinare contine vitamina C, care ajuta la absorbtia fierului in organism, dar si vitamina K, care joaca un rol important in procesul de coagulare a sangelui. Unele vitamine sunt mai grase, astfel incat, prin adaugarea acestora, se asigura o mai buna absorbtie a nutrientilor.
• Contine antioxidanti. Anghinarele sunt o sursa importanta de antioxidanti. Acestia protejeaza celulele impotriva radicalilor liberi si reduc riscul aparitiei unor afectiuni precum boli cardiovasculare si cancer.
• Are un impact redus asupra glicemiei. Un alt motiv pentru care anghinarele fac parte din alimentatia obisnuita este influenta sa redusa asupra valorilor glicemiei. Deoarece anghinarele sunt bogate in fibre si au un index glicemic scazut, acestea s-au dovedit utile in controlul glicemiei. Abilitatile sale de a-si mentine consistenta si valorile glicemiei permit organismului sa absoarba sangele si zaharul mai lent, evitand fluctuatiile puternice ale acestora.
Avand in vedere toate beneficiile oferite de anghinare, sa preparam si noi acasa reteta cu sos de coriandru!
Cum preparam sosul de coriandru
• 1 ceasca coriandru proaspat
• 2 catei de usturoi tocati
• 2 linguri de ulei de masline
• Jumatate de ceasca zeama de lamaie
• 1-2 grame de sare
Instructiuni
-
Spalati coriandrul si taiati-l in bucati mici.
-
Puneti toate ingredientele intr-un blender si blenduiti pana ce pastati toate ingredientele si aveti un sos fin.
-
Turnati sosul peste caldura anghinare gatite si serviti.
Anghinarele sunt una dintre cele mai populare legume din Statele Unite, si ofera o multime de beneficii nutritionale datorita fibrelor, antioxidantiilor si vitaminelor. Acestea sunt usor de pregatit si sunt extrem de versatile in ceea ce priveste felurile de mancare in care pot fi folosite. Reteta de anghinare cu sos de coriandru este una simpla si delicioasa care se poate servi oricand, si ne poate oferi o portie de nutrienti de care organismul nostru are nevoie. Asa ca haideti sa pregatim astazi acesta reteta!