Cresterea unui copil supradotat poate fi o provocare pentru parinti, dar poate oferi oportunitati si o rasplata importanta. Parintii trebuie sa-si dea seama de tot ce inseamna sa ai un copil care se dezvolta mai repede decat altii si sa faca alegerile potrivite pentru a-i permite sa se manifeste la potentialul lor maxim.

Copiii supradotati ofera provocari unice si emotionante. De obicei, acestia intampina sarcini emotionale si educationale speciale pe masura ce creste si invata intr-un mod diferit de ceea ce sunt parintii obisnuiti sa intreaca. In acelasi timp, parintii trebuie sa creeze mediul adecvat si sa furnizeze suportul la nevoie pentru copiii lor.

Cum se creste si se hraneste un copil supradotat?

Mai intai, este important sa intelegeti ce inseamna sa ai un copil supradotat. Acestia sunt adesea definiti ca fiind copiii cu anumite abilitati care se dezvolta la un nivel mai rapid decat copiii lor. Exista o multitudine de aptitudini in care un copil poate fi considerat supradotat, cum ar fi creativitatea, inteligenta mechanica, talentul muzical si abilitatile matematice.

Parintii care au copii supradotati trebuie sa fie pregatiti sa ofere suport si ghidare, precum si sa identifice dovezi de maturizare si abilitati excelente. Acest lucru necesita intelegerea potentialului si a nevoilor unice ale copilului si pregatirea pentru provocarile care pot aparea.

Iata cateva moduri prin care parintii pot ajuta la cresterea unui copil supradotat:

  1. Recunoasteti faptul ca copilul dumneavoastra se dezvolta mai repede decat alti copii si incurajati-l sa atinga nivelul sau maxim

Unul dintre lucrurile esentiale cerute de parintii care au copii supradotati este sa ii ofere oportunitati pentru a se dezvolta la nivelul sau maxim. Acestia trebuie sa le recunoasca potentialul, sa le ofere provocari si recompense si sa le aloce mai mult timp si energie decat le-ar acorda unui copil obisnuit.

  1. Asigurati-va ca implicati copilul in activitati educationale si sociale

    Parintii au nevoie sa ii ofere copiilor lor ceea ce multi alti copii pot fi expusi intr-o varsta mai mica – dexteritatea mintii. Acest lucru se poate face prin inscrierea la o varietate de cursuri educationale, cum ar fi muzica, dans sau arte si meserii. De asemenea, participarea la petreceri sau cluburi anuale pot oferi copiilor ocazii de a socializa si de a face excelente.

  2. Intariti limitele

Chiar daca copiii supradotati pot fi pasionati si entuziasti in ceea ce fac, parintii au adesea nevoie sa se asigure ca acestia sunt adaptabili si inteleg ca se asteapta la respectarea anumitor reguli si a responsabilitatilor.

Limitele bine stabilite pot ajuta la ghidarea comportamentului copiilor, la dezvoltarea capacitatii de auto-control si la mentinerea ordinii si armoniei in familie.

  1. Urmariti sanatatea emotional-fizica si mentala a copilului

Unul dintre lucrurile cele mai importante pe care parintii trebuie sa le faca pentru cresterea unui copil supradotat este sa ii acorde sprijin emotional si sa monitorizeze si sa dezvolte abilitatile sale.

Parintii trebuie sa fie foarte atenti la semnele potentialului stres sau anxietate si sa incerce sa ii constientizeze copilului obiectivele, sa ii ajute sa dezvolte abilitatile de comunicare si sa creeze de frica situatii de calm si siguranta. O dieta sanatoasa si flexibila emotional poate face minuni.

  1. Acordati-va-va timp separat daca simtiti ca aveti nevoie

Parintii care au copii supradotati pot avea deseori sentimentul ca petrec mai mult timp in grija copilului decat in orice altceva. Desi e nevoie de atentie si suport pentru copil, parintii trebuie sa-si acorde timp pentru a-si reincarca bateriile si a-si spune sentimentele lor.

In cele din urma, parintii trebuie sa-si aminteasca ca sunt aceia care iau deciziile importante pentru familia lor si sa fie pregatiti si deschisi sa se adapteze la noile provocari si experiente care vin in mod natural cu cresterea unui copil supradotat.