Consumul in exces de zahar poate dauna starii de sanatate in timp. Chiar daca gustul dulce al acestuia este apreciat, putem pregati mancaruri si bauturi delicioase fara sa ne afectami starea de sanatate. Exista o multime de alternative mai sanatoase care ne permit sa inlocuim zaharul. Acestea sunt inlocuitorii de zahar.
Ce Sunt Inlocuitorii de Zahar?
Inlocuitorii de zahar sunt produsele a caror compozitie contine zaharuri nutritive, diferite de zaharul rafinat. De exemplu, zaharul din trestie de zahar, zaharul din stevie, si siropul din agave sunt produse naturale care contin mult mai putine calorii si nu afecteaza cresterea nivelului de glucoza din sange.
Ce Beneficii au Inlocuitorii de Zahar?
Inlocuitorii de zahar prezinta o multime de beneficii odata cu inlocuirea zaharului. Printre ele, putem enumera:
• Ajuta la controlul greutatii corporale. Deoarece contin mai putin zahar decat variantele regulare, inlocuitorii din zahar pot reduce numarul total de calorii pe care le consumam. Pe langa reducerea caloriilor, acestia nu ne sanatoase nivelul de zahar din sange.
• Sunt mai benefeciale pentru dantura. Datorita proprietatilor lor antibacteriene, inlocuitorii de zahar ajuta la protejarea danturii impotriva cariilor, lasandu-le stralucitoare si sanatoase.
• Pastreaza nutrientii din alimente. Cand inlocuim zaharul cu inlocuitori obtinem cantitati mai mari de vitamine si minerale. Acesta este motivul pentru care este recomandata introduerea lor in alimentatie.
Care Sunt Cele Mai Bune Inlocuitori de Zahar?
Exista o multime de produse cu care putem inlocui zaharul:
• Zaharul din trestia de zahar
Este un inlocuitor sanatos si delicios. Contine minerale, vitamine si fibre. Nivelul sau scazut de calorii, potrivit cu gustul dulce il face cel mai bun inlocuitor pentru zahar.
• Mierea
Acesta contine multe vitamine si substanta nutritive. Acesta contine calorii si nu contine fibre, motiv pentru care trebuie consumat cu moderatie.
• Siropul de Agave
Se obtine din o planta mexicana. Acesta este mai dulce decat zaharul. Contine calorii, carbohidrati si alte substante nutritive, precum si antioxidanti. Acesta are potentialul de a creste calitatea imunitatii organismului.
• Zaharul din stevie
Acesta este obtinut din frunzele unei plante. Nu contine calorii, fiind si mai dulce decat zaharul. Acesta apara stomacul si intestinele, precum si glanda tiroida.
• Nectarul de Yacón
Este un inlocuitor de zahar obtinut dintr-o radacina in Colombia. Acesta nu contine calorii si fibre, dar are un gust extrem de bun. De asemenea, aceasta imbunatateste digestia.
• Siropul de Orez
Acesta nu contine calorii si are un gust dulce usor. Acesta contine antioxidanti si complexul B, care sunt benefeci pentru sanatatea inimii.
• Zaharoza
Acesta nu contine calorii si are proprietati antidiabetice. Acesta ajuta la reglarea nivelului de zahar in sange.
• Zaharul din cocos
Acesta are un gust dulce si contine vitamine si minerale. Acesta este de asemenea un inlocuitor sanatos si face mancarurile sunt mai gustoase.
• Cereale Intregi
Acestea sunt cele mai bune alternative ale zaharului. Acestea nu numai ca nu adauga calorii, ci adauga fibre.
Cum Putem Folosi Inlocuitorii de Zahar?
Intotdeauna exista optiunea de a folosi inlocuitori de zahar la prepararea alimentelor. Exemplele de mai jos ne prezinta cum putem folosi acesti inlocuitori:
• Adaugarea lor la ceai. Daca adaugam miere sau un inlocuitor de zahar in ceaiul fierbinte, putem obtine un ceai dulce si sanatos.
• Adaugarea lor in cafea. La fel ca ceaiul, putem sa adaugam in cafea miere sau un inlocuitor de zahar.
• Adaugarea lor la iaurt. Daca punem cateva picaturi de miere sau un alt inlocuitor de zahar in iaurt, aceasta va deveni o gustare delicioasa.
• Adaugarea lor la alimentatia bebelusului. Inlocuitorii de zahar sunt necesari pentru a inlatura pericolul cariilor si al altor boli care pot fi declansate de zaharul din sange.
• Adaugarea lor in igluri. Daca punem miere sau un alt inlocuitor de zahar in igluri, putem obtine o gustare delicioasa pentru copiii nostri.
• Utilizarea lor pe post de indulcitori. Inlocuitorii de zahar sunt folositi deseori ca si indulcitori la prepararea deserturilor. Acestia pot fi insa folositi la orice fel de mancare.
• Utilizarea lor in bauturi reci. Putem folosi acesti inlocuitori la prepararea bauturilor reci, pentru a obtine un astfel de gust dorit.
Exista Si Riscuri Asociate Cu Utilizarea Inlocuitorilor de Zahar?
Orice produs, mai ales cel care nu contine calorii, poate prezenta anumite riscuri pentru sanatate. Aceasta inseamna ca orice inlocuitor de zahar pe care il folosim trebuie sa fie produs natural, fara aditivi, si sa fie consumat cu moderatie. De asemenea, trebuie sa avem grija cu cantitatile folositae, astfel incat sa prevenim probleme gastro-intestinale, deshidratare si cetoza.
In concluzie, inlocuitorii de zahar sunt o modalitate eficienta de a reduce cantitatile de zahar din dieta. Acestora ne ofera o multime de beneficii si gusturi, cu putine calorii si un nivel scazut de zahar in sange. Cu toate acestea, este esential sa fim atenti la produsele pe care le folosim, astfel incat sa ne bucuram si sa ne protejam de un stil de viata sanatos.