Roseata ochilor poate fi la fel de neplacuta, precum si extrem de jenanta. Este la fel de neplacuta cand apar durerile intense sau iritatiile inexplicabile, precum si hotaratul sentiment de usturime si jena. Insa, primul pas-cheie pentru a pune capat acestor disconforturi, este sa recunoasteti cauza afectiunii.

I. Ce cauzeaza roseata ochilor?
Roseata ochilor, denumita si conjunctivita, poate fi declansata prin mai multe cauze diferite, cum ar fi:

 1. Allergii: aproximativ doua treimi din cazurile de roseata ochilor sunt cauzate de allergii. Acestea pot fi declansate de contactul cu polenul, praful, animalele sau alte substante din mediu.
 2. Bacterii si virusuri: sunt alte cauze comune de iritatie oculara. De exemplu, unele boli respiratorii precum gripa, virozele, infectiile sinusurilor sau boala impetigo ar putea sa se manifeste prin roseata ochilor.
 3. Ochi uscati: aceasta afectiune se intalneste frecvent si se caracterizeaza prin roseata, usturime si mancarime persistenta.
 4. Leziune la nivelul ochiului: atat accidentele cat si ranile produse din cauza obiectelor ciudate aflate pe calea ochiului, pot produnediferite afectiuni, fara exceptia roseata.
 5. Poluare sau factori ai mediului: expunerea excesiva la vant, fum sau gaze, poate irita fina mucosa conjunctivala, putand cauza roseata ochilor.

II. Cum putem reduce roseata ochilor? 

Roseata ochilor poate pune la incercare si persoana cea mai rezistenta. Prin urmare, stim ca este important sa ai la indemana o lista cu tratamente si remedii care sa te ajute sa ameliorezi simptomele acestei afectiuni. Iata cateva dintre cele mai eficiente metode de ameliorare a roseata ochilor:

 1. Surogat de lacrimi: se gasesc in forma lichida sau sub forma de bucati solide, aceste produse speciale hidrateaza si lubrifiaza stratul conjunctival al ochiului, pentru a ameliora simptomele.
 2. Antihistaminice: in cazul in care roseata este cauzata de reactia alergica, medicamentele antihistaminice sunt considerate a fi profilactice, astfel incat acestea pot sa reduca inflamarea conjunctivala.
 3. Lentile corectoare: lentile corectoare sunt extrem de importante pentru ameliorarea simptomelor asociate cu roseata ochiului, deoarece acestea protejeaza suprafata ochiului impotriva particulelor fine de praf sau a alergenilor.
 4. Picaturi oculare: acestea pot contine ibuprofen sau alti compusi analgezici care sa reduca durerea si sa amelioreze simptomele afectiunii.
 5. Comprese reci: toate tipurile de comprese reci pot sa ajute la reducerea inflamatiei, asociate in mod obisnuit cu roseata ochilor.
 6. Ochelari de soare: purtarea de ochelari de soare cand iesim, va tine pe post de protectie impotrva factorilor nocivi ce intra in contact cu ochii nostri.

III. Ce masuri luam pentru a preveni roseata ochilor?

Roseata ochilor nu poate fi prevenita in totalitate, insa exista mai multe lucruri simple pe care le putem face pentru a reduce riscul de aparitie sau pentru a incetini progresul acesteia. Iata cateva din cele mai importante masuri pe care trebuie sa le luam:

 1. Curatati si imbunatatiti mediul extern: sa devina mai constienti de factorii din mediu sau de anumite substante ce pot cauza reactii alergice. De exemplu, se poate sa aveti sensibilitate la praf, care poate irita conjuctivata ochilor nostri.
 2. Hidrati ochiul: asigurati-va ca hidrati ochiul prin picaturi sau surogate de lacrimi, care sa alinieze si sa hidrateze straturile fin ale conjunctivata si sa amelioreze simptomele.
 3. Planificati vizite regulate la optometrist: acest lucru va ajuta la detectarea afectiunilor in primele etape ale manifestarilor lor si a optiunilor disponibile pentru tratarea lor.
 4. Dormiti suficient: atunci cand avem somn suficient, se pastreaza starea de sanatate a ochilor si se diminueaza inflamatiile, reduce grasimea si se imbunatateste circulatia dintre lentila ochiului si retina.
 5. Igiena corespunzatoare preventiei: sa veti utilizati ochelari de protectie, manusi pentru gatit si alte echipamente de protectie, precum si sa va spalati intotdeauna pe maini inainte de a le aplica sau de a le atinge.

 In concluzie, roseata ochilor poate avea o varietate de cauze si simptome, asa ca este important sa recunoastem afectiunea la primele sale manifestari. Fie ca sunt cauzate de alergii, de leziunea la nivelul ochiului, de factori din mediu sau de diverse bacterii, tratam roseata printr-o serie de masuri preventive sau de tratament, cum ar fi compresele reci, surogatele de lacrimi sau, in cazuri mai grave, prin picaturi oculare. Prin respectarea indicatiilor medicale, roseata ochilor poate fi tratata corespunzator.