Expresiile faciale sunt un subiect copleșitor de studiat, cu multe domenii diferite și un număr uriaș de dimensiuni și implicații. Expresiile faciale sunt expresii obiective și universale a sentimentelor, disfuncţiilor emoţionale și trăirilor psihologice ale unei persoane. Acestea sunt punctul de plecare pentru un număr astronomic de studii și despre toate acestea vom discuta în cele ce urmează.
Introducere
Expresiile faciale ne ajută să ne descurcăm în mulțimea de interacțiuni sociale. La baza lor stau interacțiunea reciprocă și recunoașterea reciprocă, neajunsurile interpersonale și construirea relațiilor sociale. Acestea se bazează pe limbajul nonverbal și pe empatie. Ne ajută să căutam sens în ceea ce se întâmplă în relațiile noastre și să ne comunicăm sentimentele unii cu alții.
Ce sunt expresiile faciale?
Expresiile faciale sunt modificări ale feței care reflecta sentimente și trăiri ale unei persoane. Acestea pot fi aproximate sau construite prin moștenire și învățare. Sunt componenta nonverbală a limbajului și au o funcție importantă în încurajarea și vorbirea reciproce între oameni.
Cum se manifestă expresiile faciale?
Expresiile faciale se prezintă sub mai multe forme. Acestea sunt:
• Ridicarea sprâncenelor – Aceasta este cea mai bună modalitate de a arăta surprindere sau chiar entuziasm.
• Încruntarea – Acest lucru poate însemna că persoana este tristă sau supărată.
• Zâmbetul – Acesta poate exprima supărare sau fericire, diversitatea de sentimente și de trăiri ce se pot derula în spatele unui zâmbet.
• Clipirea – Aceasta poate exprima timiditate sau teamă.
• Pupilele dilatate – Aceasta poate indica pe o persoană că este disipată sau excitată.
• Buzele strânse – Acestea pot exprima furie sau dezamăgire.
Ce sunt expresiile faciale universale?
Expresiile faciale universale sunt forme comune de expresii faciale pentru un anumit sentiment sau trăire precum furia, tristețea sau fericirea. Acestea nu se schimbă pe măsură ce interlocutorii schimbă limbi sau culturi. Experții au descoperit că expresiile faciale sunt unite și sunt împărțite în patru categorii: teamă, furie, tristețe, bucurie.
Importanța expresiilor faciale
Expresiile faciale sunt extrem de importante deoarece ele ne dau un sistem universal de a ne exprima sentimentele și sentimentele interlocutorilor, de a identifica starea de spirit și un limbaj care are flux și sens. Acest lucru ne ajută să ne conectăm la alții pe o mai profundă nivela supra verbală.
Cum se învață expresiile faciale?
Expresiile faciale se învață mai întâi prin observație și apoi prin încercare și eșec până când sunt integrate în exprimarea noastră reciprocă.
• Imită expresiile pe care le vezi. Atunci când observi o persoană că arată tristețe sau entuziasm, dă-ți seama ce se întâmplă și încearcă să-ți exprimi sentimentul în mod corespunzător prin imitate.
• Utilizați tehnica mimicii: ridică sprâncenele, încruntă-ți fruntea, încercați să zâmbiți și îndoiți-vă buzele sau deschideți gura lay atingându-vă buzele cu degetele.
• Exerciţiile de expresie facială scriu o frază despre o emoție pe care o simţi și reacţionează ca această emoție.
• Practică: Poți încerca să comunici folosind anumite expresii faciale și să vezi cum este luată în considerare comunicarea ta.
• Exercițiile în grup: poți să încerci expresii faciale într-un grup cu diverse persoane, pentru a vedea cum se schimbă expresiile tale faciale pe măsură ce interacțiunea și comunicarea evoluează.
În concluzie, expresiile faciale sunt o modalitate importantă prin care ne putem comunica sentimentele unii cu alții. Acestea sunt formate din patru expresii universale principale – teama, furia, tristețea și bucuria – și pot fi învățate prin exerciții simple. Dincolo de limbajele orale și non-verbale, expresiile faciale ne ajută să ne exprimăm și să înțelegem sentimentele unii cu alții și să ne conectăm mai bine în interacțiunile noastre sociale.