Dieta grupelor sanguine reprezinta una dintre cele mai populare metode de nutritie personalizata, sugerand o alimentatie potrivita in functie de grupul sanguin al fiecaruia. De-a lungul anilor, aceasta dieta a crescut popularitatea datorita studiilor care au dovedit rezultate benefice, modificari ale stilului de viata si efectuarea unor schimbari sanatoase care sa-i ajute pe indivizi sa obtina un bilant nutritionist echilibrat.

Istoricul dietei grupelor sanguine
Dieta grupelor sanguine este un concept tipic lansat de catre cardiologul Peter D’Adamo in anul 1996 in cartea sa, „Eat That Suits Your Blood Type”, care i-a fost publicata in peste o suta de tari cu mare succes. Cartea lui a declansat o gama larga de studii si explorari ale metodelor, potrivirea optima a fiecarei grupe sanguine, cu specificul nutritiv asociat.

Cum functioneaza dieta grupelor sanguine 

Principiul de baza al acestei diete sugereaza o coroborare intre grupul sanguin si alimentele pe care ar trebui sa le consumam. Fiecare tip de sange are propriile sale caracteristici unice, iar aceasta dieta ia in considerare, sedinta cu sedinta, ce mancari pot fi consumate in functie de grupul sanguin al individului:

Grupa sangvină A 

Persoanelor cu grupa sanguina A li se recomanda o dieta ce incorporeaza principalul element vegetal si cereale integrale, cu un nivel scazut de produse animale.

Grupa sangvină B 

Persoanelor cu grupa sanguina B li se recomanda sa se evidentieze alimente din aproape toate grupele alimentare, cum ar fi produsele din carne si lactate, legume si fructe. Nașterea este permisă, împreună cu produsele animale în general.

Grupa sangvină AB 

Persoanelor cu grupa sanguina AB li se recomanda o dieta formata din o combinatie intre cea din grupa A si B, adica produse animale si vegetale cum ar fi pestele, fructele, legumele si produsele din lapte fermentat. Aceasta focusare pe alimentatie trebuie sa fie cu un continut scazut de produse rafinate, zahar si grasimi saturate excesive.

Grupa sangvină O 

Pentru persoanele cu grupa sanguina O, dieta trebuie sa fie completa si sa urmeze principiile unui regim alimentar bazat pe produse animale solide si sanatoase. Se recomanda de evitat alimentele bogate in carbohidrati, iar produsele de origine vegetala trebuie sa domine dieta, produse cum ar fi legume proaspete, fructe si alimente integrale.

Beneficii 

Lucrand cu dieta in concordanta cu grupul sanguin al fiecarui om, se poate constata o serie de beneficii prin acordarea unor schimbari in stilul de viata si in alimentatie. Unele dintre cele mai importante beneficii pe care le-ar putea obtine, ar fi:

● Controlul greutatii corporale – consumand alimente specifice grupului sanguin, va poate ajuta sa emulati sau chiar sa scadeti in greutate. Acest lucru se poate intampla prin cresterea cantitatii de fibre si scaderea numarului de calorii pe care le consumam in fiecare zi.

● Cresterea nivelului de energie – prin modificarea dietei si eliminarea alimentelor nesanatoase, veti obtine energia necesara pentru a va mentine activi pe tot parcursul zilei. Si prin limitarea alimentelor care sunt lente in digestie, puteti ocupa o portie suplimentara de energie.

● Reducerea riscului de aparitie a anumitor boli – printr-o dieta adecvata, vei putea preveni aparitia unor afectiuni cronice, agraveaza simptomele in cazul persoanelor deja diagnosticata si, de asemenea, poate contribui si la reducerea alergiilor alimentare.

● Cresterea starii generale de sanatate – aceasta dieta vine cu un meniu presarat cu alimente sanatoase, hranitoare si nu vei simti niciodata foame. Datorita faptului ca dieta se bazeaza pe propriul grup sanguin, ea va poate ajuta sa gasiti cea mai potrivita alimentatie ce poate sa normalizeze sistemul digestiv si sa previna aparitia tensiunii arteriale crescute sau a stagnarii biligemetabolice.

Dezavantaje Deși dieta grupelor sanguine are numeroase beneficii, exista si cateva dezavantaje asociate:

● Necesitatea de aface schimbari in stilul de viata – uneori trebuie sa vizezi schimbari majore in stilul de viata pentru a fi eficienta dieta. Acest lucru poate specifica renuntarea la unele alimente care pana mai acum se consumau in mod obisnuit.

● Inadecvare alimentara – dieta poate limita sau restriciona consumul anumitor alimente si suplimente nutritive, care ar putea fi benefic in alte circumstante.

● Controverse – in ciuda multor studii care sustin puterea dietei grupelor sanguine si beneficiile oferite de ea, dieta nu a primit recunoasterea medicala necesara si este descrisa in mod frecvent ca fiind “controversata”.

● Achizitie costisitoare – producerea alimentelor potrivite in dieta poate fi costisitoare si poate sa aduca unele cheltuieli suplimentare.

● Efectul Placebo – efectul placebo poate fi contracarat prin folosirea dietei, asa ca trebuie sa tineti cont de acest factor inainte de a incepe dieta.

Dieta grupelor sanguine este o abordare foarte populara cand vine vorba de nutritie personalizata si alimentatie adecvata si ofera multiple beneficii, fiind foarte helpfull pentru persoanele interesate sa isi optimizeze stilul de viata si sa inceapa o dieta echilibrata. Cu toate acestea, dieta nu este recomandata ca tratament pentru boli cronice si poate sa nu fie potrivita pentru toata lumea. Este recomandat ca inainte de a incepe o astfel de dieta sa va consultati cu medicul dumneavoastra pentru recomandari si sfaturi adecvate. In cazul in care aveti un regim recomandat de catre un nutritionist, trebuie sa respectati directiile acestuia cu toata atentia. In cazul in care nu sunteti sub atenta monitorizare a unui medic sau nutritionist,