Vara este cea mai buna perioada pentru a pierde in greutate si a arata bine si totusi, multa lume intreaba daca dieta lichida este eficienta. Dietele lichide au cunoscut o popularitate in crestere in ultimii ani si au mai multe avantaje dar, asa cum spun specialistii, trebuie luate cu precautii. Sunt cu adevarat eficiente? Raspundem in acest articol.

Ce inseamna dieta lichida?

Dieta lichida este un plan alimentar in cadrul caruia se consuma numai alimente lichide. Acestea sunt sucurile naturale, smoothie-urile, supele, ceaiurile, laptele, etc. Dieta lichida are ca si tel scaderea in greutate si mentinerea acestei greutatii aleasa.

Cateva avantaje ale dietelor lichide

  1. Mai putin stress asupra tractului digestiv

Dieta lichida este recomandata de specialisti persoanelor cu probleme digestive. Deoarece alimentele sunt mai usor de digerat, nu creează disconfort digestiv, conferind un sentiment de energie si buna stare generala.

  1. Amelioreaza sindromul de oboseala cronica

Mesele lichide sunt mai uşor de digerat decat alimentele solide si pot ajuta corpul sa economiasca energie pentru a asimila nutrientii intr-un mod eficient.

  1. Protejeaza ficatul

Prin ajutorul unei diete lichide, se pot elimina toxinele si se poate avea o stare generala de sanatate mai buna. Acest lucru contribuie la regenerarea ficatului si la refacerea sa pentru a preveni alte boli.

  1. Detoxifierea corpului

Consumul des al dietelor lichide poate elimina toxinele din organism. Multe diete lichide ofera nutrienti si vitamine tinerei organism, pentru a intari sistemul imunitar si pentru a preveni imbolnavori.

Cateva dezavantaje ale dietelor lichide

Avantajele sunt evidente dar, totusi, acest tip de alimentatie prezinta anumite dezavantaje pe care sa le luam in considerare:

  1. Dificultatea de a obtine nutrientii suficienti

Unul dintre cele mai mari dezavantaje ale dietei lichide este ca se pierd in procesul de digerare foarte multi nutrienti. Prin consumul de alimente solide, absorbiti mai multi nutrienti, vitamine si minerale esentiale. Dietele lichide nu trebuie sa includa doar sucuri naturale si smoothie-uri, ci si alte tipuri de alimente lichide, precum iaurt sau lapte.

  1. Poate provoca constipatie

In timp ce dieta lichida poate fi benefica pentru stomac si intestine, poate de asemenea sa provoace constipatie, deoarece poate lipsi de fibre si apa cea mai importanta resursa de buna functionare a organismului.

  1. Oboseala

Atunci cand efectuam o dieta lichida Acesta poate lua un nivel foarte scazut de energie, care duce la senzatia de oboseala si somnolenta. Lipsa de energie poate avea, de asemenea, efecte asupra activitatilor zilnice, precum munca si exercitiile fizice.

  1. Fara gust

Dietele lichide nu ofera aceasi placere gustativa ca si alimentele solide si pot fi plictisitoare si repede istovitoare. Daca vrei sa tii dieta lichida, poti adauga quinoa, seminte de chia, choco chips sau sirop de artar pentru a le face mai savuroase si sa obtii si proprietatile lor nutritionale.

La prima vedere, dietele lichide pot parea o modalitate sanatoasa pentru a pierde in greutate sau un mod de a te energiza, insa acestea prezinta si dezavantaje destul de grave care trebuie luate in considerare. Nu va recomandam sa urmati vreo dieta lichida fara consultarea medicului curant, acesta va sti cea mai buna optiune pentru sanatatea voastra.

In concluzie, dietele lichide pot fi benefici in situatii limitate, dar trebuie incepute numai cu aprobarea medicului curant si doar pentru perioade de timp limitat.