Polițele RCA și CASCO sunt două asigurări diferite folosite de către șoferii din România. Acestea oferă acoperire și protecție împotriva problemelor legate de orice accidente auto sau incidente stradale. Diferențele între cele două tipuri de asigurări sunt destul de mari și pot fi abordate în următoarele moduri.

Ce este Polița RCA?

Polița RCA (denumită și asigurare obligatorie de răspundere civilă auto) este cea mai comună formă de asigurare auto utilizată în România. Aceasta asigurare oferă o protecție în cazul în care o persoană este implicată într-un accident automobilistic și este responsabilă de pagubele produse unui alt conducător auto. Polița RCA oferă, de asemenea, protecție împotriva pagubelor produse persoanelor care suferă vătămări ca urmare a accidentelor provocate de asigurat. Acest tip de asigurare acoperă, de asemenea, pagubele produse altor proprietăți, cum ar fi trotuare sau garduri, care se află în portofoliul asigurării RCA.

Ce este Polița CASCO?

Polița CASCO (denumită și asigurare de răspundere civilă auto completă) oferă o protecție mai largă. Acest tip de asigurare acoperă costurile unui accident, indiferent cine este responsabil. Acest lucru înseamnă că o persoană care are o asigurare CASCO va primi încă o dată compensație dacă a fost implicată într-un accident, chiar dacă victima a fost responsabilă pentru acestea. Polița CASCO acoperă, de asemenea, pagubele produse de persoane „non-asigurate” precum cicliști, pietoni sau animale. Asigurarea CASCO oferă, de asemenea, protecție împotriva incendiilor și furtului, împotriva evenimentelor de natura naturală și împotriva vânzării neautorizate.

Care sunt diferențele între Polița RCA și CASCO?

Există câteva diferențe clare între polițele RCA și CASCO. Primul diferențial principal este că o poliță RCA se referă strict la daună produse altei persoane sau proprietăți, în timp ce o asigurare CASCO oferă o protecție mai extinsă.

Primul diferențial mai profund este că polița RCA presupune considerare reciprocă de șanse și acoperă doar daune produse de asigurat persoanelor și proprietății altor persoane.

Polițele CASCO, pe de altă parte, nu implică culpa reciprocă a șanselor si nu sunt limitate strict la daune produse altei persoane sau obiecte. În schimb, se referă la pagubele produse de orice factor, indiferent de vinovăția persoanei și poate fi folosită pentru a plăti daune și persoanelor implicate, dar și pentru piese de schimb, revizii și alte servicii conexe asigurării.

De ce trebuie să ai ambele Polițe?

Există numeroase avantaje ale detinerii ambele polițe RCA și CASCO. Primul este că aceste două tipuri de asigurări oferă o protecție mai extinsă împotriva accidentelor și pagubelor produse.
Un alt avantaj este că aceste asigurări pot fi combinate pentru a oferi șoferului o protecție și mai mare. O poliță RCA și CASCO combinată oferă, de asemenea, o asigurare mai bună și o mai mare siguranță pentru șoferi și pentru proprietățile lor în cazul unui accident. Acest lucru face ca asigurarea RCA și CASCO să fie o bună formă de asigurare pentru orice șofer, deoarece duce la o siguranță mai mare și la o protecție financiară redusă.

Un alt avantaj al detinerii ambelor polițe este că oferă șoferului protecție împotriva problemelor legate de raspunderea civila si penala, cum ar fi despagubirea pentru accidentele produse altei persoane sau comiterea unui infractor. Ambele polițe oferă, de asemenea, acoperire împotriva pierderilor financiare și materiale generate de accidente și pagubele produse în urma lor.

În concluzie, RCA și CASCO sunt două tipuri diferite de asigurări care oferă șoferilor și proprietarilor de automobile o acoperire mai largă în cazul unui accident sau incident automobilistic. Deoarece aceste două polițe oferă o mai mare acoperire și protecție, este recomandat și încurajat să ai ambele polițe pentru a-ți asigura șoferul și proprietatea în cazul unui incident auto.