Lipiile umplute cu somon sunt o delicioasa reteta, foarte iubita si apreciata de cei ce au gustat-o deja, dar si de cei ce inca au de descoperit combinatia de arome si texturi delicioase. Aceasta bucata poate fi oferita ca atare sau poate fi un parte dintr-un meniu mai complex.
Ce sunt lipiile
Lipiile sunt un fel de aluat alcatuit din faina, sare, apa si ulei sau unt. Aceste ingrediente sunt de regula combinate, framantate si apoi modelate in forme mica rotunde, iar textura rezultata se aseamana cu a unei paini. Se pot gati in cuptor sau pe Aragaz, si prezinta o coaja crocanta si o parte interna foarte pufoasa.
De ce sa alegem somonul
Somonul se numara printre cele mai nutritive si sanatoase tipuri de peste. Contine vitamine din gama A, C si D, dar si minerale precum calciu, fosfor, magneziu si fier. Acesta ajuta si la detoxifierea organismului, oferindu-ne totodata substante antiinflamatoare pe care le putem folosi in momentele dificile ce necesita o imunitate crescuta. In plus, este o sursa bogata de acizi grasi esentiali Omega 3 ce ajuta la reducerea colesterolului si a riscului de afectiuni coronariene.
Reteta de lipii umplute cu somon
Ingredientele de care ai nevoie sunt:
-100g de faina
-50 ml de ulei de masline
-2 plicuri de drojdie uscata
-50 ml de apa
-Somon – 200 grame
-Una sau doua cepe
-Un ardei verde
-Una sau doua linguri de mustar
-Patrunjel si/sau marar
-Sare si piper – dupa gust
Preparare
-
Pune faina intr-un vas si adauga apa, uleiul, sarea si drojdia uscata. Amesteca pana se alcatuieste un aluat bogat si omogen. Acopera vasul cu un prosop si lasa aluatul sa se odihneasca cam 30 minute.
-
Intre timp, pregateste umplutura. Pune somonul intr-un vas, desfa-l pe bucati si presara sare si piper dupa gust. Adauga ceapa, ardeiul, patrunjelul si mustarul. Amesteca mai intai cu o lingura si apoi cu mana pana toate ingredientele se omogenizeaza.
-
Intinde apoi aluatul pe masa de lucru , formand un fasii de 25 cm in diametru. Pune umplutura de somon din momentru ce in parte si ruleaza bucata obtinuta pe lungime, formand un sul. Taie foarte usor aceasta bucata in 12-14 “lipii”.
-
Pune lipiile reciute pe un vas tapetat cu prosop de bucatarie si lasa-le sa se odihneasca cam 20-30 de minute.
-
Apoi, inainte de a le introduce in cuptor, unge-le cu putin ulei. Acest lucru va ajuta la obtinerea unei coji frumos cărămizii si crocante. Daca doresti sa le rumenesti in mod uniform, mai poti unge fasii cu putin ulei si o data ce au fost introduse in cuptor.
-
Pune vasul la cuptorul preincalzit si lasa sa se coaca 25-30 de minute, la foc moderat.
-
Cand lipiile au obtinut o crusta crocanta si un con intern placut la atingere, scoate-le din cuptor.
Servire
Lipiile umplute cu somon se pot servi calde sau reci, alaturi de o cana de ceai sau un suc rece, si au un gust delicios. Un astfel de produs poate pica bine alaturi de prietenii si familia ta, astfel incat un astfel de dulce la bratara devine o idee foarte buna. Daca doresti, se pot presara putin patrunjel, marar sau oregano pe ele inainte de servire si se pot adauga si legume proaspete, marinate.
Lipiile umplute cu somon sunt un produs foarte apreciat si eficient pentru orice aperitiv pe care il prepari. Extras din reteta traditionala italiana, aceasta bucata poate servi ca si atare sau poate fi un element foarte important al unui meniu mai complex. Prepararea sa este usor de realizat si foarte eficienta, si, cel mai important, extrem de importanta pentru aproape orice portie gustoasa.