Gradinaritul durabil a cunoscut un adevarat avant in ultimii ani, deoarece oamenii au devenit din ce in ce mai constienti de impactul pe care il are natura asupra vietii lor. Plantarea copacilor in grădini poate avea beneficii multiple, contribuind la echilibrarea mediului si ajutandu-ne sa traim intr-un mod mai armonios. 

In acest articol vom explora ce inseamna gradinaritul durabil, de ce ar trebui sa plantam copaci in gradinile noastre si, desigur, ce soiuri de copaci sa alegeti.

Ce inseamna gradinaritul durabil

Gradinaritul durabil este o practica care implica o serie de rutine si tehnici de gradinarit, precum alegeri bazate pe sustenabilitate si solutii cu adevarat durabile pentru pastrarea ecosistemelor naturale si a sanatatii plantelor. Aceasta practica poate include, de asemenea, elemente precum selectarea plantelor care sa imite mediul natural prin adaugarea structurilor rezistente la schimbarile climatice, cresterea gradului de biodiversitate si protejarea zonelor fragile.

De ce ar trebui sa plantam copaci in gradinile noastre

Copacii pot face minuni pentru mediul inconjurator. Iata cateva dintre principalele beneficii pe care le putem obtine prin plantarea copacilor in gradinile noastre:

· Reduceti emisiile de gaze cu efect de sera: Copacii absorb gazele cu efect de sera, reducand astfel efectele schimbarilor climatice din zilele noastre.

· Prevenirea desertificarii solului: Copacii folosesc nutrienții organismelor prezente in sol si ii ajuta sa se pastreze in stare buna, deoarece radacinile lor capteaza mai multa apa.

· Aducerea biodiversitatii: Plantațiile pot oferi habitaturi noi si adaposturi pentru animale, precum pasari si rozatoare.

· Purificarea aerului: Copacii utilizeaza dioxidul de carbon si elibereaza oxigen in aer. Acest lucru ajuta la eliminarea poluarii aerului si ameliorarea calitatii aerului.

· Estomparea zgomotelor: Unele copaci mai mari, cum ar fi arborii de frunze mari, pot absorbi cu adevarat zgomotul sau sunetul excesiv si astfel sa ofere protectie impotriva zgomotului.

Ce soiuri de copaci putem planta

In functie de zona dvs. si de conditiile climatice particulare, exista mai multe tipuri de copaci care sunt perfect adecvati pentru gradina dvs. Acestea includ, dar nu se limiteaza la:

· Pinul de brad: Coniferele sunt perfecte pentru gradinarii incepatori deoarece sunt foarte rezistente si pot tolera conditii mai rigide.

· Bradul de tina: Aceste copaci cresc foarte repede si se adapteaza aproape oricarei conditii climatice.

· Sequoia: Aceste copacei sunt unele dintre cele mai mari arbori din lume, datorita faptului ca se adapteaza aproape oricaror conditii si au nevoie de foarte putina intretinere.

· Magnolia: Aceste arbori floriferi produc inflorescente exotice pe intreaga durata anului si se pot adapta la orice teren.

· Fagul: Aceste arbori sunt foarte frumosi si se pot adapta tuturor tipurilor de sol.

· Salcimul: Acest arbore are aceleasi beneficii ca fagul, dar produce nectar si polen exploziv.

Gasirea unui loc potrivit pentru plantare

Inainte de a planta copacii, trebuie sa gasiti un loc potrivit pentru aceasta. Alegerea unui loc potrivit poate fi destul de dificila, motiv pentru care trebuie sa aveti in vedere anumite lucruri, cum ar fi solul, lumina soarelui, ploaie si circulatia aerului. In plus, trebuie sa va asigurati ca nu exista utility-uri sau alte elemente care sa vizeze acel loc, cum ar fi linee electrice. Cand camera taiata este gata, asigurati-va ca solul pregateste adancimea corecta si nivelul de umezeala dorit.

Grija dupa plantare

Odata plantat, incapatorii au nevoie de grija. Acestia ar trebui umeziti adecvat, apa suplimentara fiind excesiva. In plus, ar trebui sa ii fertilizati regulat si sa ii protejati impotriva temperaturilor extreme si a altor factori care le-ar putea afecta sanatatea, cum ar fi insecte sau erbivore. Este important sa verificati periodic frunzele si sa le curatati si, de asemenea, sa indepartati orice cresteri sau buruieni care ar putea afecta cresterea copacului.

In concluzie, gradinaritul durabil trebuie sa fie o preocupare majora atunci cand vine vorba despre aceste activitati. Iar ceea ce este cel mai important, plantarea copacilor in gradinile noastre ofera nu numai beneficii directe pentru viata noastra, ci si pentru ecosistemul larg. Avand toate acestea in vedere, asigurati-va ca faceti alegerile corecte pentru a beneficia la maxim de avantajele pe care le ofera gradinaritul durabil.