Comunicarea este unul dintre cele mai importante si benefice activitati ale societatii umane, care contribuie la mentinerea legaturilor, crearea sinergiilor, imbunatatirea organizatiilor si eficientizarea proceselor. Cu toate acestea, modul in care comunicam reprezinta adesea o privare, aproape mai importanta decat ceea ce spunem. Limbajul trupului poate fi unul dintre cei mai puternici “voci” in comunicarea interpersonala, chiar daca sunt usor de ignorat. 

Exista plusuri si minusuri atunci cand vine vorba de limbajul trupului al unei persoane si poate fi influentat in mare parte de anumite variatii culturale sau you genetici. Punctul de plecare vizeaza diferenta considerabila intre limbajul trupului la femei versus barbatii.

Limbajul trupului la Femei

In general, limbajul trupului feminin se caracterizeaza prin linii fluide, inceatoare si dulci si miscari subtile ale mainilor care neaga dorinta unei persoane de afirmare directa. Acestea pot fi interpretate ca fiind umilinta sau ascuns fata de prieteni, in special atunci cand este o conversatie intre membrii de sex opus. Cu toate acestea, acest tip de limbaj poate arata adesea simpatia sau chiar atractia dintre cei doi.

A. Mofturi subiective

Unul dintre cele mai comune indicii ale limbajului trupului al unei femei consta in mofturile si gesturile subtile. Acestea sunt cu atat mai vizibile lua persoana cand aceasta:

• Demonstreaza dezinhibarea, rasucindu-si varfurile parului, care ne indica frumusetea sa;

• Pupa buzele, indicand adesea dorinta sau lipsa de incredere;

• Se joaca cu parul sau nasul, care ne arata neincrederea sau chiar ceva mai mult: atractie;

• Se tine coapsele strans, sugerand protectia fizica a sa;

• Ridica sprancenele in mod constant, manifestand nesiguranta sau provocare.

B. Miscari ale mainilor si migratie

Miscarile mainilor, asociate cu vacantele ochilor, pot oferi o mare varietate de interpretari. Cu toate acestea, atunci cand vine vorba despre femei, miscarea mainilor poate sa reflecte:

• O anumita atitudine sau dorinta de a vorbi;

• Un sentiment sau emotie ascunsa pe care persoanele nu vor sa-l exprime;

• O anumita viziune asupra vietii pe care persoanele inca nu sunt pregatite sa o impartaseasca cu cealalta persoana.

La randul lor, migrarea mainilor si a ochilor poate servi la masurarea distantei fizice intre interlocutori, trimitand semnale vizibile sau nevazute.

C. Pupatul buzelor

Pupatul buzelor, cand vine vorba despre femei, ar trebui sa fie interpretat ca o forma usor enervanta de a arata lipirea fata de persoanele cu care vorbim. Acest lucru poate fi de asemenea folosit ca un mijloc pentru a reactiona la sarcasm, chiar si atunci cand interlocutorul nu se asteapta ca persoana sa raspunda. Pupatul buzelor poate servi si ca un mijloc de a storce schelete mojarizate si inghetate in grup.

Limbajul trupului la Barbatii

Spre deosebire de limbajul trupului feminin, limbajul trupului al barbatilor ar trebui sa fie interpretat tot mai direct, amplu si fara limite. Acest lucru se datoreaza unei serii de factori culturali si de autoaparare. Cel mai important avantaj oferit de limbajul trupului masculin este autonomia si curajul sau chiar taria sa, fie in lupta fizica sau in disputa verbala.

A. Actiuni si Miscari Vulgare

In limbajul trupului al barbatului se pot observa adesea urmatoarele miscari sau gesturi:

• Miscari musculare: atunci cand barbatii isi arata intotdeauna trupurile musculare prin miscari puternice, eroice si cu puternic simbol al testosteronului.

• Excitare nervoasa: privirea de fatala si trecerea degetelor prin par sau prin barba poate oferi mai multi indici asupra excitarii nervoase a subiectului.

• Stari stupide: izbucnirile barbatilor ar trebui sa fie interpretate, in general, sub mai multe forme posibile si sa fie luate in considerare.

B. Sarutul:

Sarutul poate fi un indiciu al sentimentului interior manifestat de un barbat, chiar daca, adesea, alti factori culturali joaca un rol important in comportamentul si limbajul trupului masculin.

• Plimbarea dintre persoanele cu un interes romantic: miscarea usor pe langa persoana cu care flirtam poate fi luata ca o dovada a interesului;

• Pus mana: persoana care pune mana pe partener arata deschidere si incredere;

• Sarut pe obraji sau buze: sarutul este un semnal de intoarcere si de respect;

• Luptarea: aceasta poate fi una dintre cele mai indicative si directe actiuni, care se poate intampla in apropierea persoanei care ne-a facut sa ne simtim bine.

C. Sustinerea Seamana

Sustinerea seamana sub forma unei schimbari de postura lenta, care implica, de obicei, sezut de maini pe par si interfereaza cu zona perceptiva reciproca. Fata de un barbat, aceasta miscare ne inoculeaza pe bazile unei “liete maritale” in vederea recastigarii atractiei reciproce.

D. Cum sa intrevistam limbajul trupului la unul dintre cei doi sexe

In plus fata de analizarea mai detaliata a limbajului trupului utilizat de o persoana, obiectivele principale sunt urmatoarele:

• Sa observam toate miscarile care nu apar sub forma in mod normal sau care sunt putin ciudate;

• Sa masuram nivelul de protectie sau chiar de curiozitate al persoanei si sa vedem cum ne raportam la aceste sentimente;

• Sa folosim aceasta informatie pentru a stabilii un contact cu persoana si pentru a stabili un sentiment de siguranta.