Reactiile alergice la cosmetice sunt problema de a devenit din ce în ce mai comună în rândul femeilor, dar pot afecta și bărbații. Avantajul dezbaterii acestei teme este că, pentru a revoluționa înțelegerea generală asupra produselor cosmetice, și pentru a preveni complicațiile care pot rezulta din uzarea acestora incorect.

Ce sunt Reactiile Alergice la Cosmetice?

Reacția alergică la cosmetice este o reacție inflamatorie care se poate întâmplă atunci când pielea este expusă la unul din elementele dintr-un produs cosmetic. Uneori provocată de contact cu colorant sau parfumuri din produsele cosmetice, ea poate fi, de asemenea, determinată de cauze interne precum iritația pielii cauzată de stres sau tulburarea imună.

Cum se Manifesta?

Principalele simptome ale reacțiilor alergice la cosmetice au nevoie de forme diferite de tratament și includ:

Mâncărime și oboseală la nivelul pielii;

Zgârietura sau iritarea pielii;

Gonfierea sau înroșirea pielii;

Zone uscate;

Afacere cronică indiferent de tratamentul administrat.

De obicei, simptomele se dezvoltă de-a lungul unor perioade de câteva ore sau chiar câteva zile, între timpul în care produsul cosmetic a fost utilizat și momentul apariției manifestării lor.

Ce sunt Cauzele Reactiile Alergice la Cosmetice?

Cauzele reacțiilor alergice la produsele cosmetice pot diferi în funcție de persoană. În cele mai multe cazuri, simptomele prezintă tendința de a se dezvolta în următoarele produse cosmetice:

Fonduri de machiaj și produse pentru ochi – Ele conțin adesea coloranți, albestre și dispozitive siliconice care pot provoca o reacție alergică ușoară sau severă.

Produse pentru corp – Deoarece pielea poate absorbi ușor compușii chimici, trebuie luate precauții când se cumpără și aplică produsele pentru corp. Substanțe cum ar fi parfumuri și conservanți pot contribui la apariția reacțiilor alergice.

Produse de îngrijire a părului – Produsele de îngrijire a părului conțin adesea conservanți, coloranți și parfumuri sintetice. Acești compuși chimici pot provoca iritarea pielii capului, scăderea densității capilare și dermatită.

Produse de machiaj pentru buze – Desi rimelul și produsele de buze pot fi folosite fără o reacție ușoară, pot exista elemente cum ar fi coloranții și parfumurile sintetize care pot provoca o reacție alergică.

Cum se Diagnosticheaza si se Trateaza Reactiile Alergice la Cosmetice?

Odată ce simptomele au fost identificate, medicul conducător de tratament poate recomanda teste alergice specifice și testarea produselor folosite pentru a diagnostica prezența unor reacții alergice la produsele cosmetice. Dacă reacția alergică a fost confirmată, se recomandă tratarea cu antihistaminice și antiinflamatoare pentru reducerea simptomelor.

Cum se Preventia Reactiile Alergice la Cosmetice?

Desi nu este cu putinta sa se elimine complet riscul aparitiei unei reacții alergice la produsele cosmetice, următoarele recomandări pot ajuta la prevenirea unei reacții alergice:

  1. Controlează eticheta – Examinarea etichetei de ingrediente a produslui cosmetic înainte de a cumpăra pentru a înțelege componentele și a evita ingredientele care pot declanșa o reacție a pielii.

  2. Evita contactul cu produsele cosmetice care au expirat – Utilizarea produselor cosmetice care au expirat poate determina iritații, senzații de mâncărime sau reacții alergice.

  3. Evita dierele nesănătoase – Dacă pielea nu este complet uscată după produsele cosmetice aplicate, este recomandat să limitați dependența de produsele cosmetice sau să solicitați un consult medical înainte de a continua să le folosiți.

  4. Foloseste creme hidratante – După folosirea produselor cosmetice, este recomandat să se folosească, de asemenea, o cremă hidratantă sau un agent de îngrijire pentru a menține umiditatea pielii și pentru a preveni uscarea sau iritarea pielii.

  5. Evita produsele cosmetice pe bază de alcool – Produsele cosmetice pe bază de alcool pot cauza iritarea pielii, ajungând până la reacții alergice.

  6. Efectuaza teste de produse cosmetice înainte de a le folosi – Unele produse cosmetice, cum ar fi fondurile, trebuie aplicate pe o zonă mică a pielii și se lasă să se usuce. Dacă simptomele alergice nu apar, se poate folosi cu încredere în toată fața sau partea corpului.

  7. Respecta sau limitează folosirea produselor cosmetice – Utilizarea produselor cosmetice prea des poate afecta piele sensibilă. Este recomandat să se limitați numărul de produse cosmetice pe care le folosite sau să le evitați la maximum.