Cu toții știm că alimentația sănătoasă este esențială pentru o viață lungă și sănătoasă. Este de asemenea bine cunoscut că cea mai bună dieta este una săracă în grăsimi și bogată în produse alimentare naturale și în special fructe și legume. Unul dintre cele mai sănătoase și îndestulătoare supe sau mâncăruri ce pot fi preparate acasă este salata vegetariană.
Acest articol va explora toate aspectele salatei vegetariene, de la ce ingrediente poate ține aceasta până la modul în care trebuie pregătită pentru a se obține resultate excelente.
Beneficiile salatei vegetariene
Mâncarea vegetariană poate fi poate fi foarte sănătoasă și îți poate oferi toate necesitățile calorice și nutritive de care ai nevoie pentru a trai o viață sănătoasă. Salata vegetariană, deoarece conține produse alimentare bogate în nutrienți precum proteine, lipide, glucide, vitamine, minerale, fier, calciu și fibre solubile, este un aport foarte important în alimentația ta.
Acest tip de salată ajută și scade nivelul colesterolului din sânge, reduce riscul apariției bolilor metabolice, a diabetului și obezității. Vitaminele și acizii grași polinesaturați conținuți în salata vegetariană ajută la îmbunătățirea performanței cognitivă și la prevenirea bolilor cognitive precum Alzheimer.
Ingredientele necesare
Salata vegetariană se poate prepara din mai multe ingrediente care ar putea include:
• Fructe: stele, caise, prune, mere, grefuri, struguri și pepene galben.
• Legume: broccoli, spanac, ardei gras, andive, varză roșie, conopidă, castraveți și țelină.
• Cereale integrale: orez, mei, orz, grâu, fulgi de ovăz și quinoa.
• Fructe uscate: curmale, caise uscate, susan, prune uscate și semințe de susan.
• Semințe și nuci: semințe de susan, semințe de floarea-soarelui, semințe de susan, migdale, nuci, nuci de pădure și semințe de dovleac.
• Condimente: busuioc, țelină, oregano, pătrunjel, tarhon, rozmarin și chimen.
• Uleiuri presate la rece: ulei de măsline extravirgin, ulei de in, ulei de canepa și ulei de semințe de susan.
• Produse lactate :iaurt grecesc, brânză feta, parmezan sau conac
• Tofu și alte produse vegetariene
• Sosuri și oteturi.
Acceptate și alte ingrediente:
• Grâu încolțit sau cuscus
• Seminte/fructe pe bază de plante
• Fructe uscate
• Humus
• Ou fiert tăiat cubulețe
• Ou fiert zdrobit
• Castravete murat
• Seminte crude
• Bureți de Bruxelles
• Castane de căprioară
• Orez brun
• Casse crute
• Nucile macadamia
• Linte rosie
• Nucile pecan
Pregatirea corecta
Iată ce trebuie să faceți pentru pregătirea corectă a salatei vegetariene:
-
Curățați și spălați cu atenție toate ingredientele de mai sus.
-
Taiți toate legumele în cuburi mici sau strecurati-le si maruntiti-le.
-
Fierbeți sau coaceți orezul, grâul integral și orzul.
-
Spălați și uscați fructele ce trebuie folosite cu ajutorul unui prosop de hârtie curat.
-
Pregătiți dressing-ul pentru a condimenta salata. Pentru acest lucru amestecați oțet, suc de lămâie, sare, piper, uleiuri presate la rece și condimente.
-
Pregătiți un strat de bază pentru salata și turnați toate ingredientele tăiate peste stratul de bază.
-
Turnați sosul preparat peste salata și amestecați totul.
Alternative creative
Din fericire, este mult mai simplu și mai rapid decât pare să preparați și să alegeți rețete pentru salata vegetariană. De exemplu, o rețetă ideală pentru o cină ușoară presupune adăugarea câtorva cuburi de tofu la o salată de varză kale, spanac și ardei gras, presărate cu semințe de dovleac, nuci și condimente: pătrunjel, oregano, tarhon și chimen.
Un alt exemplu este salata cu fasole roșie și mazăre. Acest tip de salată poate conține fasole roșie, mazăre, roșii, castraveți, ardei gras și ceapă verde, acoperite cu suc de lămâie și ulei de măsline extravirgin. Sunteți liber să adăugați și alte ingrediente, așa cum v-ar place să adăugați și câteva bucati de tofu, în cazul în care doriți să creșteți cantitatea de proteine și aminoacizi cu conținut scăzut în grăsimi.