Stresul este ceva cu care majoritatea dintre noi ne luptam zilnic, indiferent daca suntem studenti, angajati sau chiar pensionari. Este cel mai boala secolului XXI si ne poate afecta starea de spirit si sanatatea fizica. Pe langa faptul ca ne poate provoca anxietate, stresul ne poate face vulnerabili in fata bolilor cronice, poate agrava simptomele de anxietate, nivelul colesterolului si poate provoca chiar diabet. Este important sa invatam cum sa facem fata stresului din viata de zi cu zi in mod eficient si sanatos.
Cum afecteaza stresul starea ta si starea ta fizica?
Stresul poate avea un impact mare asupra starii tale si sanatatii tale fizice. Primul semn pot fi simptomele fizice, cum ar fi dureri de cap, ameteli, stari de anxietate sau chiar tulburari ale somnului. Pe langa aceste simptome, stresul poate afecta modul in care gandim sau reactionam, cresterea nivelului glicemiei din sange, tahicardie si la nivel cronic, poate declansa boli cronice.
Cum sa iti gestionezi stresul?
Exista multe modalitati diferite prin care poti sa iti gestionezi stresul si sa iti reduci sentimentul de anxietate. Iata cateva sfaturi utile.
• Gasesti ceva ce te relaxeaza: Poate fi muzica, practicarea unei noi activitati sau chiar activitati simple cum ar fi cititul unui roman sau vizionarea unui film. Activitatile simple te pot imbunatati starea de spirit si te pot ajuta sa te relaxezi.
• Face sporturi: Exercitiile fizice te ajuta sa iti reduci stresul si sa te simti mai bine. Exercitiile fizice iti redau energia, pot ajuta la reducerea tensiunii si iti pot oferi o schimbare necesara a mediului si a persoanelor cu care interactionezi.
• Mergi in natura: A intoarce privirea spre natura face minuni, serile de primavara si zilele calduroase de vara sunt minunate pentru a fi petrecute in natura. Mergi intr-un loc tranquil, linistit si chiar langa un lac si petrece un moment relaxant.
• Exersati yoga si respiratia profunda: Yoga reduce stresul, energizeaza si iti ofera echilibru emotional. Este una dintre cele mai bune metode prin care poti sa inveti sa iti controlezi si sa iti gestionezi stresul. De asemenea, respiratia profunda are beneficii similare, te poate umple organismul de oxigen si iti poate ajuta sa iti reglezi ritmul cardiac.
• Fa o schimbare in alimentatie: Intreaga ta stare poate fi influentata de alimentele pe care le consumi, asa ca incearca sa alegi alimente bogate in nutritie si fibre. Evita alcoolul si cafeina care pot accentua senzatia de stres si anxietate.
• Practica tehnici de autocontrol: Practicarea auto-observarii si controlului emotional te ajuta sa intelegi mai bine care este sursa și repercusiunea stresului si anxietatii in viata ta. Este important sa iti accepti sentimentele si sa eviti tendinta de blocare si amortire.
• Meditatia: Meditatia te ajuta sa te relaxezi, sa iti controlezi gandurile si sentimentele si sa iti focalizezi energia. De asemenea, te poate ajuta sa iti largesti perspectiva si sa iti dai seama unde sunt sursele stresului si, in cazul in care este posibil, sa iei masuri pentru a reduce sau elimina stresul.
• Fii mai organizat si reevalueaza obiectivele: Crearea unei liste de sarcini si efectuarea acestora va creste sentimentul de realizare si va reduce stresul.
• Apelati la serviciile unei persoane specializate: Daca sentimentele de anxietate sunt prea intense sau persista pentru o perioada mai indelungata de timp, este indicat sa te adresezi unei persoane specializate care te poate indruma in reglarea emotiilor si a stresului.
Stresul este o parte inevitabila a vietii si depinde de tine sa inveti sa iti gestionezi emotiile si sa iti redestepti echilibrul emotional. Daca vei tine cont de aceste sfaturi, cu certitudine vei fi in stare sa te descurci mai bine zi de zi cu stresul. Printre principalele metode de gestionare a stresului, se numara exercitiile fizice, luarea asupra unei alimentatii mai sanatoase, practicarea yoga si meditatia. Unul din cele mai importante lucru, este ca trebuie sa te accepti pe tine insuti si sa nu te suprasolici.