Vaselina cosmetica este un produs folosit de peste un secol pentru a-și îngriji pielea. Inițial folosit ca un tratament pentru arsurile solare și leziunile post operatorii, acum este recunoscut pentru multiplele beneficii asupra pielii pe care le ofera.

Cu toate acestea, vaselina cosmetica este adesea subestimata și se afla încă, sub umbrela de produse mult mai cunoscute și, în mod surprinzător, mai scumpe. Acest articol va explora toate beneficiile pe care acest produs simplu le aduce pielii și va îndruma cititorul, în modul de a folosi lesne vaselina cosmetica, pentru a-și trata și îngriji pielea.

Ce este vaselina cosmetica?
Vaselina cosmetica este un produs fără parfum, hipoalergenic și non-comedogenic, care se obține printr-o procesare a petrolului cu ajutorul rășinilor compozite și a coloranților de grafit. Permite pieii sa respire, minimizand riscul de alergii și iritații. Ca toate produsele de îngrijire a pielii, se recomanda sa se utilizeze produsul împreună cu produse dermatologice, ales după compoziția pielii și problemele pe care le prezinta.

Beneficiile vaselinei cosmetice

 1. Hidratarea pielii – Vaselina cosmetica reuseste sa blocheze apa in profunzimea pielii si sa previna evaporarea acesteia. Aplicat pe pielea uscata, reduce iritațiile și catifeleaza epiderma, lasand-o curata și hidratata.

 2. Inhibarea infecțiilor – Utilizata de obicei ca un agent ușor de curățare, vaselina cosmetica inhiba orice bacterie daunatoare care se poate forma în zona aplicata și previn infecțiile, făcându-l un remediu ieftin qnd vine vorba de urgente.

 3. Prevenirea și tratarea ridurilor – Este un remediu excelent pentru a reduce și preveni apariția ridurilor, cauzate de îmbătrânire sau efecte ale expunerii la soare. Acest lucru se datorează proprietății sale hidratante și de hidrocorpare.

 4. Îmbunătățirea aspectului pielii – Vaselina poate fi preparata, cu alte produse, pentru a reduce acnee, pigmentare faciala, pete solare.

 5. Tratament albuci – Adaugata in soluția medicinala, potrivit recomandării medicului, vaselina cosmetica poate fi folosita pentru a vindeca blisterele și ranile post operatorii sau acelea generate de arsuri.

Utilizarea vaselinei cosmetice

 1. Curatarea și îndepărtarea machiajului – Aceasta poate fi folosita sau produsa cu alte ingrediente, ca o momeala pentru curatarea usoara a tenului si pentru îndepărtarea machiajului.

 2. Hidratarea pielii – Vaselina poate fi folosita dimineața și seara ca o crema hidratanta și regeneranta. Are un grad ridicat de penetrare in profunzimea pielii, fiind astfel foarte eficienta in rehidratarea acesteia.

 3. Îngrijirea buzelor – Vaselina poate fi folosita ca un balsam de buze, deoarece are proprietati emoliante si este absorbit rapid. Fara parfumuri sau coloranți, se poate folosi pentru a trata uscăciunea și descuamarea buzelor.

 4. Rasfatarea scalpului – De obicei, se foloseste cu produse pe baza de Ceramide si Ulei de Ricin pentru a inhiba matreata si a oferi hidratare scalpului.

 5. Hidratarea unghiilor și a cuticulelor – Se poate aplica o cantitate mica pe unghii și cuticule înainte de manichiura și pedichiura. Ajuta la întărirea unghiilor și prevenirea separării la nivelul cuticulelor.

Precauții la folosirea vaselinei cosmetice

 1. O cantitate mică – Nu se recomanda folosirea unei cantitati mari atunci când se aplică vaselina pe piele. Pana cand pielea nu se obișnuiește cu produsul și nu reacționeaza bine, se recomanda utilizarea unei cantitati mici, pentru a preveni orice reacții alergice.

 2. Utilizarea strict sub comanda medicului – Se recomanda utilizarea vaselinei cosmetice, numai in conditiile specificate de medic, in vederea tratamentului unor anumite boli sau afectiuni. Prezenta oricarui disconfort sau anomalii ale pielii determina intreruperea tratamentului și consultarea medicului.

 3. Utilizarea adecvata – Se utilizeaza numai pe zonele care nu se află și sub alte tratamente, pentru a minimaliza incompatibilitatea acestora.

Avantaje și dezavantaje ale vaselinei cosmetice
Avantaje:

 • Multiplicarea beneficiilor asupra pielii
 • Previne și trateaza ridurile și liniile fine, îmbunătățind aspectul pielii
 • Ideal ca tratament pe baza de ulei pentru scalp, unghii și cuticule
 • Ofera hidratare profunda
 • Nu contine parfum și alergeni suplimentari

Dezavantaje:

 • Poate provoca alergii, dacă nu sunt respectate dozele și nu este folosit și împreună cu produse cosmetice potrivite tipului de piele
 • Forma sa usoara si vascoasa poate atrage diverse impuritati si impiedica eliminarea acestora
 • Prezenta iritații și alergii poate fi accentuata daca aplicarea este prea mare, prea mult sau prea des

Vaselina cosmetica poate fi folosita in mai multe feluri, inclusiv ca tratament, curatare si hidratare pentru piele, scalp, unghii, cuticule și buze.