Indiferent daca locuiti int-un apartament sau casa, puteti sa va bucurati de avantajele unei gradini mici, chiar daca spatiul disponibil in care creati este limitat. Cu putina planificare, poti obtine cea mai buna gradina, indiferent de dimensiuni. Iata ce trebuie sa stii despre amenajarea unei gradini mici!

Cele mai importante lucruri de stiut despre amenajarea unei gradini mici

Amenajarea unei gradini mici poate fi o provocare, dar solutiile de amenajare flexibila sunt cam peste tot. Mai jos sunt enumerate cele mai importante lucruri de stiut despre amenajarea unei gradini mici:

 1. Planificare:
  Inainte de toate, luati in considerare si planificati intai. Chestioneaza-te de ce tip de gradina idei doresti sa creezi si gandeste-te la scopul gradinii. Exemplu: vrei sa-ti petreci timpul cu familia sau sa-ti creezi propria gradina interioara? Aceste intrebari te vor ajuta sa-ti definesti obiectivele si sa-ti planifici proiectul.

 2. Tehnica “Go Vertical”:
  Unul dintre cei mai buni prieteni ai gradinilor mici este conceptul “Go Vertical” care se refera la a folosi toate punctele disponibile ale gradinii vertical. Cu ajutorul conceptului, poti folosi unul dintre pereti pentru a crea o gradina verticala.

 3. Luminile LED si Senzorii:
  Folosirea luminilor LED si senzorilor pot fi excelente moduri prin care sa redesenati spațiul gradinii dvs.
  Diferentele de temperatura si lumina se pot reflecta in gradina dvs., iar luminile LED si senzorii sunt niste esente pentru amenajarea unei gradini mici.

 4. Optiuni durabile:
  Un alt sfat de important de luat in considerare este sa alegi optiuni durabile. Avand in vedere ca gradinile mici nu au intotdeauna un concept generos de spatiu, de aceea este necesar sa te reevaluezi, si sa te axezi pe achizitionarea de materia prima durabile. Pentru a maximiza spatiul disponibil,poti folosi materiale reciclate pentru a crea o gradina frumoasa.

Modalitati de amenajare a unei gradini mici

Iata mai jos cateva modalitati de amenajare a unei gradini mici:

 1. Un Strat Vascular:
  Unul dintre cei mai importanti factori care contribuie la toate planurile unei gradini mici este strategia ierbii. Pentru a maximiza spatiul, poti alege sa construiesti un strat vascular in gradina care poate servi ca o “iper-fiinta” in gradinita.

 2. Paisajeaza cu Crengi si Stancute:
  Pentru a crea mai multa forma si dimensiune pentru designul dvs. de gradina, puteti alege sa adaugati stanci, bolovani si crengi. Aceste elemente pot intari designul fara prea mult efort.

 3. Elemente reciclabile:
  Cand vine vorba sa amenajezi o gradina mica, este nevoie sa te lasi ghidat de materialele recyclabile si sa le folosesti in avantajul tau. De exemplu, vei putea folosi butoiul de metal vechi ca recipient de flori, vechi cutii de lemn ca suport pentru plante si apoi, poti folosi ciment vechi si margele colorate pentru o livada pe care sa o folosesti pentru scari si gradini verticale.

 4. Shopping Inteligent:
  Folosind aceasta tehnica poti maximiza spatiul pentru amenajarea unei gradini mici.A fai shopping inteligent inseamna sa achizitionezi direct ceea ce este necesar si sa te limitezi la a cumpara doar ceea ce-ti da ceva vizual si de durata in terenul de gradina.

 5. Vegetatia Verticala:
  Pentru a economisi spatiu si a crea un aspect colorat pentru gradina ta, poti alege sa te orientezi catre vegetatia verticala. Viburnum si trestia, cu certele lor frumos colorate, se potrivesc excelent si sunt utile intr-o gradina mica.

 6. Pergola si Nivele Expansionabile:
  O gradina nu este completa fara un pergola si nivele expansionabile si acest lucru este valabil si pentru gradinile mici. Incearca sa folosesti o pergola sau o structura decorativa expansionabila care se extinde pentru a se potrivi cu spatiul pe care il ai.

 7. Plantele Ro si Suporturi Fanteziste:
  Plantele rog – precum roseata si clematisul – pot transforma vine intimplatoare intr-o adevarata gratare de gradina. Aceste plante necesita suporturi speciale pentru a se potrivi cu designul dorit.

Crearea unei gradini mici poate fi un proces dificil, dar cu toate acestea, poate fi usor si distractiv, iar procesul te poate ajuta sa te relaxezi si sa te bucuri de un spatiu de meditatie si ascultare a sunetului botanilor. Asadar, urmeaza aceste sfaturi si amenajeaza-ti o gradina mica pentru a obtine unul dintre cele mai frumoase designuri, indiferent de dimensiuni.