Interviul este o etapa cruciala in procesul de recrutare si este cea mai buna ocazie de a-ti aduce in prim plan calitatile si aptitudinile personale. Mai mult decat atat, de multe ori poate chiar face diferenta in decizia finala a angajatorului. Din aceste motive, este important sa stii ce sa transmiti in cadrul interviului. Iata cateva idei care te vor ajuta sa te pregatesti si sa vorbesti deschis despre competenetele tale.

1. Despre tine

Cand primesti intrebari despre tine, foloseste acest moment pentru a te prezenta pe scurt. Evita sa insirai detaliile biografiei tale si evita sa previzualizezi ori sa afirmi ca stii ce vor nevoile angajatorului in mod specific. In schimb, descrie-ti parcursul profesional si abilitatile tale intr-o maniera pozitiva si clarifica care este motivatia ta.

Enumera succesele tale intr-o discutie scurta. Cand faci enumerari, asta iti da laudele meritate pentru eforturile facute. La fel, accentuezi ca vei aduce aceleasi rezultate si la locul de munca urmator.

2. Ce poti sa faci

La interviu, este important sa descrii profesional abilitatile tale si aptitudinile. Sunt profesii non-specifice si abilitati care sunt transferabile si comune intre mai multe locuri de munca.

Atunci cand raspunzi la intrebarile despre ce poti sa faci, enumereaza abilitatile pe care le-ai acumulat in trecut si explica cum poti utiliza abilitatile una in cazul jobului pentru care optezi.

Mai jos ai o lista de geturi si abilitati pe care le poti enumera cand iti prezinti aptitudinile:

• Abilitate de a pregati si de a prezenta informatii;
• Abilitatea de a gestiona problemele profesionale;
• Abilitatea de a lucra eficient in echipa;
• Abilitatea de a fi organizat;
• Abilitati creative;
• Abilitati de comunicare;
• Abilitati de planificare si coordonare;
• Abilitati de rezolvare a problemelor.

3. Motivatia ta

Cel mai important aspect al unui interviu este sa expui in mod clar motivatia ta. Cand se adresezi intervievatorilor, prezinta-le ce te motiveaza din punct de vedere profesional. In general, poti discuta despre valorile si principiile tale, interesele profesionale, obiectivele si angajamentele tale.

Putem distinge trei aspecti principali pe care ar trebui sa-i iei in considerare cand discuti despre motivatia ta:

• Descrie interesele si aspiratiile tale profesionale;
• Incearca sa faci o legatura intre aceste interese si noua ta pozitie;
• Explica ce poti aplica din cunostintele tale si experienta anterioara pentru a sari peste anumite etape sau pentru a gasi solutii la potentialele provocari ale jobului.

4. Intreaba si tu

In cadrul unui interviu, este important sa sondezi angajatorul, pentru a afla ce au de oferit, cat de viabila este aceasta schimbare de job si cum se potriveste noua pozitie cu cariera ta. Intrebarile tale, atunci cand se exprima inteligent, te vor ajuta sa descoperi daca acesta este locul de munca potrivit pentru tine.

Iata cateva intrebari pe care le poti pune:

• Ce provocari poate oferi jobul din punct de vedere profesional?
• Ce se asteapta de la mine in ceea ce priveste performantele si obiectivele?
• Exista traininguri, programe de dezvoltare profesionala?
• Cum vor fi evaluate rezultatele?
• Ce repercusiuni vor avea rezultatele meu asupra jobului meu?
• Ce ar trebui sa stiu despre cultura companiei?

5. Cunostinte si abilitati dobandite

Desi este intotdeauna important sa vorbesti despre aptitudinile si abilitatile tale, ar trebui sa-ti mentionezi si cunostintele dobandite in trecut. Cand mentionezi domeniile profesionale la care te-ai specializat, subliniaza ca vei avea nevoie de cunostinte mai putine decat ceilalti candidati si ca vei folosi aceste cunostinte in avantajul tau si la profitul companiei.

Este important sa punctezi competentele specifice de care dispui si sa descrii in detaliu ce lucruri ai invatat in ceea ce priveste particularitatile fiecarui domeniu. De asemenea, descrie si cum ai aplicat acele cunostinte in situatii profesionale anterioare.

6. Prezinta solutii

Atunci cand te pregatesti pentru interviu, pregateste si solutii pentru problemele potenitale. Discutand despre solutii, scoti in evidenta calitatile tale si nu esti doar un candidat unul dintre multi, ci cineva care gandeste critic si are in vedere responsabilitatile ce vin odata cu un job.

Incearca sa vezi mai departe si sa-ti implici viziunea. Prezinta solutii simultane celei mai la indemana solutii. De exemplu, ne gandim la doua actiuni pentru a rezolva o problema. Insa tu oferi trei solutii si exemplifici specific cum poate fi actionat pentru a obtine o singura abordare holistica.

In momentul in care iti prezinti raspunsurile finale, prezinta-ti concluziile intr-o maniera logica si rationala. Astfel, va fi mai usor pentru intervievatori sa vezi abilitatile pe care le ai si ce poti face pentru companie. In cele din urma, lasa da cateva momente de liniste pentru a-ti lasa interlocutorul sa reflecteze la ceea ce tocmai i-ai spus.

In concluzie, un interviu consta in multe momente de prezentare a calitatilor tale si a sarcinilor pe care le vei incerca sa le indeplinesti odata ce te vei angaja. Este important sa descoperi ce poti aduce unui job, sa-ti prezinti pregatirea, motivatia si cunostintele tale. Aceste aspecte vin la pachet cu intentiile de prezentare a aptitudinilor si intelegerii de bonusuri pe care le poti oferi in cadrul unui interviu, toate acestea facandu-te capabil sa realizezi si sa te pregatesti pentru succes.