Emotiile sunt ancorarea emotiilor noastre si a lor in experientele noastre zilnice si mai presus de orice, in experintele fundamentale ale vietii: dragoste, frica, furie, tristete, surprindere, rusine si veselie. Aceste emotii universale nu sunt doar comune intregii omeniri, ci se regasesc in orice animale cu acumulari emotionale, inclusiv in insecte, mamifere, crustacee si reptile, ca si in orice fiinta umana, de la nou nascut pana la supercentenar.

Definirea Emotiilor Universale

Emotiile universale sunt sentimente profunde si directive care au un si sunt cunoscute in universul intregii lumi. Aceste emotii fundamentale sunt produse de creierul nostru ca raspunsuri unice fata de experientele pe care le curatam in viata noastra si sunt etichetate si inteleese global ca: tristete, furie, bucurie, rusine, teama, surprindere si dragoste. Acestea variaza in intesitate de la persoana la persoana, dar sunt conditionate genetice si formate in prima parte a vietii, prin experiente, limba si modul in care sunt expuse, acceptate si imbunatatite mentalitatea unei persoane.

Tristetea

Tristetea este prima si cea mai profunda emotie fundamentala din cele sapte si poate aparea atat ca raspuns la pierderea unei persoane dragi, cat si prin procese de intelegere mentala si crestere spirituala. In jurul lumii, persoanele descriu tristetea in diferite esantioane, cu toate ca sentimentul este comun si in acelasi timp individual. Tristetea poate fi definita printr-o paleta mai larga de moduri, cum ar fi depresia, disperarea, mahnirea sau nefericirea. De obicei, tristetea este acompaniata de lacrimi sau de un sentiment chinuitor de vid si intristare. In timp ce tristetea poate fi considerata ca un impediment inteligibil, poate fi si trecand, iar aceasta trecere poate fi chiurea secreta a unui om din starea sa de vulnerabilitate si lipsa de incredere in sine.

Furia

Furia este o durere profunda si provocatoare pe care multi oameni se feresc sa o recunoasca ca fiind ceva normal. Mama trasmite aceste emotii vechi copiilor, iar aceasta se poate manifesta fie prin atitudinea violenta a tatalui, fie prin conflictele pe care si le intampina parintii. Furia ne poate pune parul pe ceafa, isi poate arata forma prin violenta intre parteneri, la locurile de munca, in scoli sau intre prieteni si se poate manifesta si prin neacceptarea propriei persoane. Visualizat ca razbunator si cald, sentimentul de furie interfereaza cu fricile noastre si poate vindeca durerea care altfel ar ramane bloca in noi.

Bucuria

Bucuria este unul dintre sentimentele fundamentale de care depindem cu totii. In calitatea sa pozitiva, bucuria poate fi un raspuns la bunatate, fericire, divinitate sau chiar bucurie neconditionata. Bucuria poate fi un mecanism de prelugire a memoriei, ce ne ajuta sa tinem minte evenimentele, persoanele si stari pe care le primim si le traim ca rezultat. In general, momentele fericite sunt usor de recognosc, fiind clare si fara urme profunde.

Rusinea

Rusinea vine insotita de sentimente profunde de neintelegere si neajutorare sau chiar de profunda depreciere a propriului corp. Ea este sustinuta de o personalitate slaba pentru a-si ascunde sentimentele violente destinate propriilor actiuni sau pozitiilor pe care le-a luat. Sub forma sa evidenta, rusinea se poate manifesta intuitionat si subtil si ne poate lasa sentimentele de coterrare si de lipsa de integrare, colorand responsemes si gandirea. In societate, rusinea este vazuta ca un mal si, deseori, ne da lectii amare cu referire la ceea ce ne place sau ceea ce nu ne plac.

Teama

Teamap provoaca sentimente profunde ale anxietatii si necesitatea unei acoperiri afective sau fizice. Aceasta poate avea o mare varietate de expresii, de la o frica extrema fizica, la fobii sociale sau disonibilite. Oamenii cu teama infundata pot sa se ascunda in spatele unor masti sociale pentru a-si protecta sau a-si asigura propriile interese. Teama poate sa atace emotiile profunde, in scopul de a oferi rateuri fata de propriul nostru destin sau de a ne elibera de capcanele si rationamente false.

Surprinderea

Surprinderea poate fi perceputa ca o liberare din mers a starii de monotone si rutina pe care o experimentam in viata de zi cu zi si poate varia in intensitate prin notiuni complexe si intormari pe care nu le asteptam. Cand ceva ne surprinde, este infuzat cu magie si actiunea devine subliniata de sentimentul de schimbare. In aceasta stare, in loc sa experimentam sentimentul monotoniei, simtim fiori de entuziasm si de energie.

Dragostea

Dragostea face referire la legaturi durabile, fidelitate, conectare sau chiar bunavointa si compasiune. Ea poate sa exista intre un partener, intre prieteni sau chiar la locul de munca. Cand relatia se extinde, dragostea poate sa fie intotdeauna prezenta si sa ne rasplateasca cu surprinze si empatie. In acelasi timp, dragostea poate fi profund pozitiva, in special atunci cand relationam cu oamenii pe care ii iubim.

Emotiile universale sunt sentimente fundamentale ale vietii, recunoscute de intreaga lume. Acestea sunt tristetea, furia, bucuria, rusinea, frica, surprinderea si dragostea. Aceste emotii sunt produse de creierul nostru ca raspunsuri unice fata de experientele pe care le traim si sunt etichetate si inteleese, global, ca fiind fundamentale pentru fiinta umana. Prin acceptarea lor, emotionalele ne ofera pagina de scriere a intelegerii vietii, care, la randul ei, ne poate oferi o perspectiva conditionata si condusa de sentimente profunde.