Asezarile mayase au fascinat de-a lungul generatiilor, prin goticul lor si prin misterul inca nerezolvat al vestigiilor lor ramase prin Mexic, Guatemala si Belize. Mai exact, mai mult de 400 de orase vechi se intind pe aceste teritorii si ne inspira sa descoperim ceva mai mult decat tot ceea ce se stia despre asezarile mayase. 

Dincolo de citadela conica a Chichén Itzá din Yucatán, la care încă se fac pelerinaje, există multe alte asezari mayase care continua sa fascineze prin istora lor misterioasa. Iata care sunt primele trei cele mai cunoscute si interesante asezari mayase din Aceste tari.

I. Tikal, Guatemala

Tikal este una dintre cele mai cunoscute asezari mayase,enumara printre cele mai importante asezari regale si religioase din America de Sud Centrala. Situata in nordul Guatemalei, regiunea de jungle de acolo face parte din Parcul National Tikal. Este cel mai bine conservat site arheologic din regiune si arata un mare interes pentru orice vizitator in aceasta regiune.Totusi, unele dintre cele mai importante parti ale site-ului trebuie și sa ramana necunoscute, cel putin pentru moment, pentru a-i prezerva.

II. Chichén Itzá, Yucatán

Chichén Itzá este că impresionanta ruină precolumbiană din regiunea Yucatán, din plină pastrare. Cele mai vechi date inscrise in aceasta zona au fost depistate prin anul 425, dar interesul este tinut viu deoarece construireazile stravechi provin din aproximativ 800. In lume, cetatea Chichén este cunoscuta datorita templului piramidelor Kukulcan, construit din stone-uri grupate in orande ordine astronomice precise. Seccialistii au raportat ca templele „vindeca” energia spirituala si ofera un sentiment de bine. Intr-adevar, multe persoane se intorc an de an in citeata sa admire templele si sa-si reincarce spiritul.

III. Copán, Honduras

Diferit fata de locatiile descrise mai sus, Copán nu este o cetate, ci mai degraba un sit arheologic. Copán a fost una dintre cele mai importante orase din valea Copán, Honduras si unul dintre cele mai importante centrele culturala si politice ale culturii maya. Arheologii au cel mai mare respect pentru acest site arheologic, deoarece continutul sale priveşte structurile religioase, sculpturile si alte detalii.

Mai mult decat astea, Copán este asezarea mayasa cunoscuta pentru sculpturile sale monumentale. Acestea sunt realizate din stanca, iar cele mai mari dintre ele au dimensiuni de peste 9 metri.

Apreciat ca fiind cel mai important si mai elaborat site arheologic maya intalnit vreodata, Copánul este aproape o oaza de calm in mijlocul junglei.

Cine au fost mayasii si cum au construit aceste asezari?

Mayasii au fost cea mai avansata fomatie precolumbianensa din aceasta regiune, care a prosperat in anreul 250 si 900EC la Tigal, iar produsele lor artsitice si spirituale prin cultura lor. De asemenea, aceasta populatie a avut un anumit grad de influenta asupra vecinilor acestora in regiune Cum au acheivat aceasta populatie sa construiasca asezari precum Tikal, Chichen Itza si Copan?

Inca se fac cercetari in acest sens, insa un element comun intre aceste locatii este attributul lor astronomic. Aceste cetati si temple prezinta o stransa legatura cu constelatiile si eclipsa solara, ceea ce sugereaza ca acesti magistrii mayasi au detinut cunostinte profunde despre cosmos, ceea ce le-a permis sa construiasca temple monumentale si sa cultive o mentalitate spirituala. Nu există nicio indoiala că Mayasii s-au gandit la orice in construirea acestor asezari. Practic, Indienii au interpretat constelatiile ca pe un element al unei conlucrari intre ceramicul si elementele spirituale. Ei au cultivat coreliatiile subtile care se intamplau in natura, cum ar fi erupțiile vulcanice, cu ajutorul artelor si al intelepciunii lor spirituale.

Din poezia lor, cestile lor religioase si din granita, Mayasii nu au lasata nimic neinvatat. Exista multe dovezi de calatatii si colaborari intre regiunile variate din cultura Maya, cum ar fi Olmec, Mixtec, Toltec si Aztec. Aceste actiuni au fost culese si adunate de gererationele mayase, care se pare ca si-au adaptat si developat practicel UI fata de predecessorsii lor. De aceea, asezarile mayase sunt direct legate de cea mai inalta intelepciune spirituala si stiintifica, care respira din era mayasa si care incearca sa conserve elementele ascendente ale trecutului lor mayas.

Pentru cei care vor sa exploreze aceste situri arheologice, exista intotdeauna approciuri diferite. Turistii din regiune trebuie sa se angajeze in cultural exchange cu localnicii pentru a afirma mai mult despre componentele spirituale si mistice de aici. Acest lucru poate insemna participarea la ceremoniile vsuturiharui, ceea ce va potoli simturile si va aduce o inviorare.

In concluzie, mayasii au pus temeliile unor vechi si stralucitoare asezari, care inca motiveaza explorarea dusa de catre specialisti si deschiderea fataa de spiritualitatea oferita de aceste locatii. Aceste asezari stau marturie despre natura si intelepciunea urbana Maya si despre marturiile artistice a lor elaborate. Ne-am prezentat intr-un mod uimitor trei dintre cele mai cunoscute si mai importante asezari mayase din America Centrala si credem ca acestea sunt chiar mai incredibile decat ti se pare atunci cand le vede in fata ta.