Diabetul zaharat există în două forme principale, tipul 1 și tipul 2. Tipul 1 se întâmplă când pancreasul nu poate produce destul insulină, ceea ce face dificilă convertirea zahărului din alimente în energie. Tipul 2 este mai comun la adulți, dar poate fi, de asemenea, uneori întâlnit la copii. Cei mai mulți copii care au diabet zaharat au tipul 1, dar în ultimii ani, numărul copiilor cu diabet zaharat tip 2 a crescut.

Diabetul zaharat la copii: consecințele și cauzele

Diabetul poate avea consecințe extreme dacă nu este tratat corespunzător. Acesta poate afecta în mod negativ sănătatea fizică și mentală a unui copil, iar complicațiile pot fi severe și în cele din urmă pot fi fatale. Cel mai important este să se acorde o atenție deosebită copiilor cu diabet pentru a preveni complicațiile și pentru a trăi o viață sănătoasă.

Cauzele diabetului zaharat la copii variază în funcție de tipul diabetului. Diabetul zaharat tip 1 este în mare parte genetic, iar unele studii au sugerat că factori de mediu, inclusiv alimentele, pot contribui la declanșarea bolii. Utilizarea sigură a insulinului, controlul zahărului din sânge și îndeplinirea recomandărilor medicului sunt cheia pentru a trata corect diabetul zaharat tip 1.

In cazul diabetului zaharat de tip 2, factorii de risc sunt cei încorporați în stilul de viață si includ obezitatea, dieta neechilibrată, excesul de grăsimi saturate (în special grăsimile trans) și lipsa activității fizice. Controlul poftei de mâncare, eliminarea obiceiurilor alimentare nesănătoase, un program de exerciții regulate și administrarea și menținerea unei cantități adecvate de insulină sunt esențiale pentru tratamentul diabetului zaharat tip 2 la copii.

Cum să recunoască sindromul de diabet zaharat la copii și simptomele

Recunoașterea precoce a simptomelor diabetului zaharat de tip 1 și tip 2 la copii și copii este importantă pentru prevenirea complicațiilor. Unele simptome comune ale diabetului zaharat la copii sunt:

• Sete excesivă și urinare frecventă
• O greutate corporală drastică
• Scăderea în greutate inexplicabilă
• Pofte alimentare crescute și foame
• Dificultăți în ceea ce privește activitatea fizică crescută
• Exhaustivitate, letargie și somnolență
• Piele uscată și mâncărime
• Oboseală și slăbiciune crescute
• Vedeți bine sau vedere încețoșată
• Mâncărime la nivelul pielii
• Infecții frecvente la nivelul pielii
• Ciuperci ale unghiilor

Copilul cu sindrom de diabet se poate observa, de asemenea, o scădere a imunității. Acest lucru poate provoca, de asemenea, simptome, cum ar fi oboseala constantă sau slăbiciunea. În unele cazuri, copiii pot prezenta respirație șuierătoare, care indică acumularea excesivă de gaze și edem în plămâni. Diareea poate apărea în cazuri severe de diabet.

Diagnosticarea diabetului zaharat la copii

În primul rând, medicul poate diagnostica diabetul zaharat la copii pe baza simptomelor obișnuite. Diagnosticul se realizează de obicei printr-un test de sânge pentru a măsura concentrația de glucoză din sânge. Acest test de sânge se numește hemoglobionemiei glicate (HBA1C). Acest test se poate face înaintea și după mese și poate ajuta la prevenirea hipoglicemiei și a hiperglicemiei.

În plus, medicii pot recomanda și alte teste pentru salvgardarea copiilor. Acestea include examinări impotriva diabetului zaharat la copii care sunt recomandate la fiecare 3 ani pentru copiii cu vârsta de 40 ani sau mai puțin. Aceste examinări pot include, de asemenea, teste de urină pentru a măsura concentrația de zahăr din sânge.

Tratamentul diabetului zaharat la copii

Tratamentul diabetului zaharat la copii se bazează pe principii specifice corroborate de cercetare. Acest lucru poate fi împărțit în tratament medical și tratament non-medicamentos. Aceste componente incluzând modificări ale stilului de viață, administrare de insulină și alte medicamente, precum și monitorizarea periodică a glucozei din sânge pot contribui la menținerea unei stări de sănătate bune la copiii cu diabet zaharat.

Stilul de viață

Modificările stilului de viață fac parte integrantă a tratamentului diabetului zaharat la copii.

• Fiecare copil cu diabet zaharat trebuie să urmeze o dietă echilibrată.
• Copilului i se recomandă să mănânce mai puține alimente bogate în grăsimi saturate și suplimente de fibre.
• Este esențial să se aibă în vedere că fructele conțin zahăr natural.