Rivalitatea intre frati poate fi in unele cazuri, un sentiment de obicei pasional si intens, creat atunci cand doi sau mai multi frati sunt adesea judecati sau comparati unul cu celalalt. Unii spun ca rivalitatea intre frati este rezultatul unor sentimente de invidie sau poate chiar al geloziei, in care fratii concureaza unul cu celalalt pentru iubirea, atentia si aprobarea parintilor. Cu toate acestea, rivalitatea dintre frati poate fi si ceva bun, oferindu-le fratilor ocazia de a se cunoaste mai bine unul pe celalalt si de a se tine la curent cu dezvoltarea si schimbarile prin care fiecare trece.

I. Cauzele rivalitatii intre frati

Cauzele rivalitatii intre frati pot fi diferite. In primul rand, trebuie sa luam in considerare potentialului existent pentru rivalitatea intre frati, care poate fi o parte naturala a vietii intr-o familie, mai ales atunci cand sunt mai multi frati.

•competitia pentru iubirea parintilor -cei mai multi dintre copiii simt nevoia de a-si face parintii sa-i iubeasca si respecte, iar competitia intensa poate duce la rivalitatea intre copii;

•nevoia deosebirii -in unele situatii fratii pot simti nevoia de a se afirma in fata celuilalt, afirmandu-si prin aceasta afirmativitatea individuala;

•gelozie intre frati -uneori, fratii pot deveni gelosi unul de celalalt si pot experimenta sentimente puternice de invidie atunci cand fratele lor mai mic sau mai mare primeste mai multa atentie decat ei;

•diferente in varsta si tratament diferit -atunci cand exista o diferenta considerabila in varsta intre frati, unii dintre acestia pot primi un tratament diferit si aceasta poate provoca si mai multa rivalitate intre frati.

II. Efectele rivalitatii intre frati

Rivalitatea intre frati poate avea efecte negative, precum urmeaza:

•deteriorarea relatiei -rivalitatea intre frati poate dauneza relatiilor fratesti si poate cauza sentimente puternice de invidie si sentimente de neputinta.

•conflict asupra familiei -conflictul dintre frati poate cauza mult stres, neliniste si uneori poate avea un impact profund asupra relatiilor dintre parinti si copii.

•scaderea autoestimului -cand sunt comparati permanent, fratii pot simti ca nu sunt bine vazuti de catre parinti sau de catre ceilalti. Acest lucru poate duce la scaderea autoestimului.

Totusi, rivalitatea intre frati poate sa aiba si efecte pozitive in anumite situatii, precum:

•motivatia de a fi mai buni unul cu celalalt -deoarece rivalitatea sapa adanc in inimile lor, fratii isi doresc sa fie mai buni decat celalalt si sa aiba un plus in madulare.

•ocazia de a-si dezvolta sentimentele reciproce -impunand rivaalitatea intre frati, aceasta poate oferi ocazia de a se cunoaste mai bine unul pe celalalt, ceea ce duce la o relatie mai stransa.

•sporirea spiritului de competitie -cu toate ca acest lucru poate fi si un dezavantaj, atunci cand cativa frati se pot lupta pentru primul loc, aceasta poate avea un efect benefic asupra competitivitatii.

III. Cum poti reduce rivalitatea intre frati

•fa-le favoruri unuia altuia -fa-ti copiii sa inteleaga importanta recunostintei si sa ii ajuta sa-si aprecieze unul pe celalalt pentru bunatatea si gratia oferita.

•stimularea lor sa se concentreze pe deteroriarea intereselor -mediaza orice conflict care se poate ivi intre frati si incearca sa-i determini pe frati sa-si dezvolte diversi interese si aptitudini, astfel incat sa fie capabili sa se concentreze pe obiectivele proprii, dezvoltandu-si in acelasi timp si abilitatile sociale si emotionale.

•nu-i compara intre ei -intotdeauna fa-ti copilul sa simta ca il admireti si ca aprecii fiecare individ in parte. Nu ii compara intre ei amintindu-le sentimentele lor intense de competitie si gelozie.

•invata sau angrenati si alte persoane -cei mai multi parinti sunt nevoiti sa solicite ajutorul unor persoane din afara familiei pentru a le invata copiilor relatii bune de fratie si cooperare.

Rivalitatea intre frati poate fi un fenomen natural in unele situatii. Cu toate acestea, de multe ori, rivalitatea poate avea un impact negativ asupra vietii fratelui si poate duce la situatii dificile atat pentru cei doi frati cat si pentru wferele din jur. Pentru a reduce tensiunile, parintii trebuie sa se asigure ca fac tot posibilul pentru a crea o imprejurare in care sa fie incurajata collaborarea si increderea dintre frati. Facand acest lucru, parintii si cei doi frati vor fi mai fericiti si vor putea petrece mai mult timp impreuna, dar in acelasi timp, vor si gasi temeiuri comune de comunicare si de intelegerre.