Gandirea pozitiva este un concept la care au fost dedicate zeci de carti si studii, toata lumea stiind ca are importanta esentiala in viata fiecarui om. Gandirea pozitiva nu inseamna doar sa gandesti la modul “ars deja sarea, nu mai e de mers in excursii”, ci este in esenta ceva mult mai complex.

In acest articol, ne focalizam asupra tuturor aspectelor intrinseci pe care le implica gandirea pozitiva si modul in care aceste aspecte intra in joc in mentinerea unei stari de buna dispozitie si implicit, a unei vieti fericite.

Ce este gandirea pozitiva?

Gandirea pozitiva reprezinta arta de a vedea partea plina a paharului, chiar si in momentele in care te ploua pe-afara si te simti clutchit. Este ideea de a te focaliza mai mult pe lucrurile care aduc satisfactie si bucurie in viata si de a nu te lasa cuprins de anxietate si indoiala.

Gandirea pozitiva are numeroase avantaje incepand de la organizarea vietii proprii si pana la propria facultate de a lua decizii importante. Oamenii care primesc un feedback negativ contabilizeaza incercarile lor drept esecuri, observand doar lucrurile negative care se intampla. O persoana care practica gandirea pozitiva, insa, va lua feedback-ul ca parte a unei experiente de care se poate invata si se poate dezvolta si va fi incapabila sa se mai supere oricat.

Avantajele gandirii pozitive

  1. Cresterea increderii in sine: Increderea in sine, sau mai bine zis lipsa acesteia, este cea mai mare problema cu care se confrunta multi oameni astazi. Luand in considerare lucrurile bune din viata sa si invatand sa fie multumit si recunoscator, omul poate sa reuseasca sa isi schimbe perceptia asupra lui insusi.

  2. Sanatate si rezistenta mai buna: Gandirea pozitiva influenteaza direct starea de spirit, astfel influentand direct si starea de sanatate. O persoana cu o gandire pozitiva poate sa isi conserve energia si sa reziste mai bine in fata schimbarilor si problemelor, fiind mai bine pregatita sa faca fata provocarilor la care se expune in fiecare zi.

  3. Calmul si armonia: Atunci cand omul se uita la lume prin ochii gandirii pozitive, acela poate sa simta calmul si armonia superioara, acea stare confortabila caracterizata de o buna dispozitie si starea de spirit pozitiva.

  4. Creativitatea: O persoana care gandeste pozitiv are, cel mai adesea, idei noi si atipice. Pentru a le supravietui in contextul incert al vietii moderne, trebuie sa ai un plus de creativitate spre a depasi barierele si provocarile.

  5. Stapanirea de sine: Gandirea pozitiva inseamna sa te concentrezi mai mult asupra sanatatii si fericirii tale si mai putin asupra pierderii si nefericirii. Prin detensionarea nervilor, prin renuntarea la mizeria vietii si prin patrunderea in profunzimea constiintei, omul poate sa castige controlul asupra lui insusi si sa revina la o stare de mai buna dispozitie.

Cum sa ne antrenam sa gandim pozitiv

  1. Constientizarea emotiilor tale: Incepe prin a lua cunostinta si a fi constient de gandurile si emotiile tale. Mediteaza si analizeaza-ti starea de spirit si trasaturile personalitatii ape care le aduci si te intrebi daca vreuna din ele se pot imbunatati.

  2. Controleaza gandurile: Acesta este unul dintre cele mai importante instrumente care te pot ajuta sa iti modifici gandirea. Este foarte important sa fii constient de gandurile tale si sa incerci sa elimini toate gandurile negative si sa iti inlocuiesti gandurile negative cu cele pozitive.

  3. Concentreaza-te pe lucrurile de care esti recunoscator: Acest lucru te va ajuta sa te concentrezi numai asupra partii pozitive a vietii si sa uiti de partea negativa. Fa un obicei din a scrie in fiecare zi toate lucrurile pentru care iti trimiti recunostinta.

  4. Efectueaza o activitate diversificata: Uneori, se poate sa fii sau sa te simti blestemat in timpul unei sarcini. Daca simti ca ai intrat in rutina si ca spiritual incepe sa se deterioreze exercitiul fizic poate sa fie raspunsul. Acesta te poate ajuta sa iti pui gandurile in ordine si sa te relaxezi.

  5. Invata sa ierti: Incercarea de a accepta persoana ta si greselile tale iti va deschide drumul spre o perspectiva pozitiva asupra vietii. Ierta-te pentru greselile tale si invata sa iti acorzi iertare si altora pentru greselile lor.

  6. Fii deschis catre noi experiente: Descopera noi lucruri, cunostinte si experiente. Asuma noi provocari si incearca sa exersezi experientele pe care nu le-ai mai trait. Acesta poate duce la o noua perspectiva asupra vietii.

  7. Stabileste-ti obiective realiste: Este important sa stabilesti obiective realiste care sa iti aduca satisfactie in momentul in care le vei atinge. Daca iti stabilesc obiective mai mici poti sa le atingi mai repede si sa te bucuri mai mult de experienta. Aceasta te va ajuta sa fii motivat si sa gandesti pozitiv mai des.

  8. Bucura-te de micile victorii: Cand ai mici victorii in viata ta, invata sa le admiri si sa le folosesti ca pe o motivatie pozitiva. Aceasta te va ajuta sa te concentrezi pe lucrurile positive si sa obtii energia de care ai nevoie pentru a te trezi in fiecare dimineata cu un zambet pe buze si cu ganduri pozitive.

Gandirea pozitiva este un mod des introdus in discutii pentru ca este benefica. Ideea este sa nu lasi teama sau alte emotii sa iti creeze bariere si sa lupti pentru ceea ce iti doresti in viata. Indiferent de situatia din prezent, merita sa te bucuri de ceea ce ai acum si sa incerci sa faci lucrurile sa evolueze intr-un mod pozitiv, benefic pentru tine si pentru cei din jurul tau.