Ingrijirea orhideelor este un semn de dragoste pentru natura, dar si un semn de respect si responsabilitate pentru cei ce isi doresc sa aiba in casa lor o astfel de floare. Totusi, preocuparea noastra pentru ingrijirea corecta a acestor flori speciale este esentiala, astfel incat sa ne bucuram de usurinta cu care se adapteaza atat peisajelor naturale, cat si celor fabricate de om.
Iata, de aceea, cateva sfaturi de baza pentru ingrijirea orhideelor:
1. Alegerea locului potrivit
Alegerea locului pentru orhidee este, fara indoiala, unul dintre cele mai importante aspecte ale ingrijirii. De obicei, orhideele se potrivesc in locuri luminoase, dar nu in lumina directa a soarelui. Cele ce au flori colorate mai intens pot rezista la lumina fara probleme, in schimb, orhideele cu tulpinile albe, precum Cymbidiums, trebuiesc protejate de razele prea puternice ale soarelui.
Exista si alte variabile tipice care trebuie luate in considerare cand se alege un loc unde sa cresti o orhidee:
-
Temperatura de crestere. De regula, orhideele prefera un mediu cald si aerat. Deci, alegerea unui loc usor racoros, cald si luminos este necesara.
-
Umiditatea. Orhideele se adapteaza destul de usor unui mediu cu umiditate mai scazuta, dar valori optime se situeaza undeva intre 50-60%.
-
Aerul. Aerul trebuie sa fie curat, astfel incat sa nu existe microorganismele sau microparticule care ar putea afecta tulpinile.
2. Plantarea orhideelor
Odata gasit un loc potrivit pentru plantarea orhideelor, este important sa se acorde atentie suplimentara si la specificitatile speciei in cauza. In cazul general al orhideelor, acestea se planteaza in niste amestecuri de tample, mranita fina si putina nisip, acestea ajutand la regenerarea acelor trunchiuri subtiri, albe, numite rizomi sau pseudobulbi, i care sunt tulpini subterane.
Pasii urmatori pentru plantarea orhideelor sunt:
-
Se curata tot stratul superior al recipientului, astfel incat sa se poata vizualiza pseudobulbii.
-
Se face un strat de nisip de mare finete pe fundul vasului, care sa permita o drenare buna.
-
Se pun pseudobulbii.
-
Se adauga o portiune consistenta de amestec de turba si mranita fina.
-
Se adauga o portiune mica de nisip.
-
Se acopera totul cu un material mineral.
3. Adaugarea substantelor nutritive
Este recomandat sa se adauge periodic substantelor nutritive pentru a insure ingrijirea corecta a orhideelor. Aceste substante pot fi adaugate intr-o masura modicata chiar si inainte de plantare, si astfel vor fi diseminate in mod uniform. Altfel, se recomanda fertilizarea semestriala cu substante nutritive bine reglate, cum ar fi magneziu si fosfor.
Iata cateva sfaturi practice ca sa se obtina o fertilizare corecta a orhideelor:
-
Se cumpara un produs special destinat plantelor si florilor.
-
Nu se aplica prea mult, astfel incat sa se evite suprasaturarea.
-
Se asigura o distributie uniforma a acestora.
-
Se aplica o data la o luna.
-
Se adauga si potasiu tratandu-se solul in mod profesional.
4. Udarea adecvata
Udarea adecvata si folosirea, constant, a unor ape curate in procesul de ingrijire sunt esentiale pentru ca orhideele sa creasca si sa se dezvolte in parametrii normali. Cea mai importanta este, fara indoiala, folosirea apei de ploaie sau, in orice caz, a celor bine filtrate, pentru a se evita formarea apei. De cele mai multe ori, regula eficace pentru udare este cea a aplicarii cantitatii potrivite de apa in functie de anotimp, astfel:
– Primavara: o data la doua saptamani
– Vara: o data pe saptamana
– Toamna: o data la doua saptamani
– Iarna: o data la trei-patru saptamani
Alegerile nu se fac insa in mod arbitrar, ci se iau in considerare si temperatura si umezeala aerului in zona in care se gasesc orhideele.
Un lucru important in ceea ce priveste udarea orhideelor este folosirea apei calde, intrucat aceasta este capabila sa faciliteze absorbtia de nutrienti mai bine decat cea rece si mai grabeste procesul de absorbtie. Aici apar si atentiile, intrucat se recomanda sa se astepte pana ce intreaga cantitatea apei folosite sa se absoarba complet.
5. Taierile
Taierile trebuie facute periodic pentru a asigura ca plantele vor ramane in cele mai bune conditii de acea si pentru a oferi o solutie optima tuturor problemelor care pot sari la ochi. Insa, este de remarcat, ca taierile trebuie facute inca de la inceputurile stadiului de ingrijire, astfel incat sa se poata obtine un rezultat decent la maturitate. In ceea ce priveste anumite taieri la orhidee, amintim:
-
Taieri interne, cum ar fi subdividarea tulpinilor, indepartarea pseudobulbilor morti, se referenceaza la o crestere sustenabila si regenerarea.
-
Taieri externe, precum extragerea mugurilor, indepartarea tulpinilor moarte si alte detalii asociate, ajuta, in primul rand, la crearea unui aspect placut si, concomitent, asigura respiratia plantelor.
Este important sa se tina cont tot timpul de folosirea accesorilor corespunzatori, precum si de taierea tulpinilor in exces. Se recomanda ca taierile sa fie facute macar o data pe an, si ca ele sa fie realizate atent si cu respect pentru natura.
6. Repotting
Repotting-ul este ultimul lucru la care se ia in considerare in momentul ingrijirii orhideelor. Acest proces este in mod special necesar pentru a se obtine o crestere optima si a se asigura un nivel sanatos de absorbtie a nutrientilor.