Cafeaua este un considerent esential in multe culturi din intreaga lume, de la ritualurile de dimineata pana la gustarile de dupa-amiaza, discutiile intre prieteni si chiar folosite pentru a se intari arderea grasimilor. Cu toate acestea, in anumite situatii aruncam dimineata cantitatea de cafea ramasa si nu sugeram altceva decat sa fie aruncata in cosul de gunoi. 

Desi acest lucru poate fi adevarat pentru ceai, exista multe intrebuintari pentru restul de zat de cafea. Acest articol va explora tendinta de a recicla zatul de cafea si modul in care aceasta poate fi folosita pentru a ne imbunatati viata cotidiana sau chiar locuinta.

I. Utilizari creative ale zatului de cafea

A. Folosirea in gospodarie

Multi oameni știu că zatul de cafea poate fi folosit ca fertilizator pentru plante, dar există multe alte idei de a-l folosi.

  1. Curata metalele: daca mergi des la pescuit sau chiar lucrezi cu scule in locuinta tale, poti folosi zatul de cafea ca un abraziv usor, fortehandu-le astfel suprafata.
  2. Dizolva murdaria: daca ai pete de grasime sau de ulei pe podele sau pe caramizi sau marmura, poti turna asupra lor amestecul de zat de cafea si apa.
  3. Inlatura mirosurile: presara zatul de cafea in cuptor, pe plita sau pe masina de tocat atunci cand curatati si refolositi; el va absorbi si va reduce mirosul din bucatarie.
  4. Dezinfecteaza aerul: spre deosebire de produsele chimice, miroase bine si este non-toxica, astfel ca il poti folosi pentru a curata aerul folosindu-l ca un absorbtiv natural.

B. Folosirea la exterior

  1. Curata gazonul: zatul de cafea poate fi folosit si ca un fertilizator natural si foarte bun pentru gazonul tau. Frunzele de iarba se vor simti imbunatatite si vei elimina petele portocalii si galbene care apar inerant din cauza ayumului sau a altor substante toxice.
  2. Combate moliile: frunzele vor fi protejate daca pulverizezi o lingura sau doua de zat de cafea si un sfert de pahar de apa asupra lor.
  3. Inlatura mustul: adauga zat de cafea la amestecul de sol si frunze pe care il folosesti pentru a scoate mustul din aluminiul folosit in gradina ta.
  4. Curata masina: pentru a elimina murdaria depusa pe masina, poti sa amesteci bicarbonat de sodiu si zat de cafea si sa o lasi o noapte pentru a scapa de aceste urme.

II. Cum sa reciclam zatul de cafea dupa ce l-am folosit

Pentru multi oameni, simpla reciclare a zatului de cafea, de la intrebuintarile cotidiene, este o buna optiune. In loc sa scurge resturile la chiuveta, exista mai multe moduri prin care poti folosi zatul de cafea la locul sau, reutilizandu-l ca un produs de curatare.

A. Fertilizeaza plantele

Existenta unei cantitati importante de azot si foarte multe substante nutritive in zatul de cafea tornat in stratul de sol, face ca acesta sa fie un fertilizator cu adevarat eficient pentru plante, in special frunzele. Acestea se vor simti confortabile si vei obtine roade mai mari.

B. Transa ta de gradina

Foloseste zatul de cafea pentru a construi o chiama in gradina, fara ciment. Numai ingropandu-l, se va face ca un strat protector unde rafturile si barcile pot sta fara probleme.

C. Foloseste-l ca lut

Cand combini zatul de cafea cu nisip si putina apa, se va transforma in lut. Acesta se poate folosi pe post de mortar pentru placi, pentru a curata mucegaiul sau pentru mai multe alte intrebuintari in gospodarie.

III. In alta industrii

Daca zatul de cafea nu poate fi folosit in gospodaria ta, il poti folosi in alta industrie.

A. In industria alimentara

Vanzatorii pot folosi zatul de cafea ca o alternativa la aluat pentru creme sau chiar la aromele pentru cafea. Unii producatori de pizza se pot folosi de zatul de cafea ca sa ofere o aroma unica si lenta a pizza lor.

B. In industria vestimentara

Designerii de haine se pot folosi de zatul de cafea pentru a curata hainele din piele sau pentru a-i proteja mai bine impotriva murdariei si a lumii exterioare. Acest lucru va face ca hainele sa reziste mai mult, ca si cum ar fi folosite foarte, foarte rar.

C. In industria medicala

Acest zat de cafea poate fi folosit, de asemenea, pentru a face infuzii medicinale, care pot face intreaga gama de tratamente mai usoare, precum si pentru a evita complexitatea medicamentelor si stresul de a se recupera dupa tratamentele medicale obisnuite.

Zatul de cafea este un produs versatil, care poate fi folosit pentru o gama variata de necesitati.Acum ca stii unde se pot folosi resturile de cafea, nu ar trebui sa mai ai nicio indoiala in privinta managementului resturilor care rezulta de pe langa cafeaua ta. Imbunatateste-ti fie viata cotidiana, fie gradina ta prin folosirea zatului de cafea, pentru a economisi si pentru a face un mediu mai curat.